tips om sneller geld te sparen

8 Makkelijke spaartips om sneller je spaarrekening te vullen

Sparen is misschien niet zo spannend, maar wél ontzettend belangrijk. In eerste instantie om een buffer op te bouwen en vervolgens om je dromen waar te maken. Of je nou een huis wil kopen, een bedrijf wil starten, een gezinnetje wil stichten of de wereld wil rondreizen: je zal spaargeld moeten hebben om het te realiseren. Maar hoe kun je het snelst geld sparen? In dit artikel bespreek ik 8 handige spaartips die je helpen je doel sneller te bereiken.

01. Open een aparte spaarrekening

Het is makkelijker om geld opzij te zetten als je een aparte spaarrekening hebt. Open een nieuwe rekening en zet elke maand een vast bedrag opzij. Zo voorkom je dat je ongemerkt geld uitgeeft dat je eigenlijk wilde sparen. In de meeste bank apps kun je instellen dat de bankrekening niet wordt getoond in het overzicht. Zo kom je minder snel in de verleiding om geld terug te boeken naar je betaalrekening. Wist je dat je bij Brand New Day een gratis spaarrekening kunt aanvragen?

02. Financiële meevaller? Lekker sparen!

Weet je nog die keer dat je onverwacht geld terugkreeg van de Belastingdienst? Of die ene keer dat je een salarisverhoging kreeg? In plaats van dit extra geld direct uit te geven, kun je het beter apart zetten om je spaarbedrag te verhogen. Zo creëer je een mooie buffer voor jezelf en kom je sneller bij je spaardoel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vakantiegeld
  • 13e maand
  • Belastingteruggave
  • Geld terug van energiemaatschappij

03. Zoek naar extra inkomstenbronnen

Naast het benutten van financiële meevallers en het verhogen van je maandelijkse spaarbedrag, kun je ook op zoek gaan naar manieren om extra geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van spullen die je niet meer gebruikt, of het doen van freelance werk. Je kunt ook een sidehustle te starten, zoals het invullen van online enquêtes of het starten van een eigen webshop. Wist je dat ik op mijn Instagram account 100 verschillende sidehustles deel? Daarnaast kan het kiezen van de juiste spaarrekening ook een verschil maken. Op spaaronline.nl vind je een handig overzicht van de beste spaarrekeningen die kunnen helpen bij het sneller vullen van je spaarrekening.

04. Profiteer van cashbacks om geld te besparen

In Nederland zijn er tal van spaarprogramma’s en couponing mogelijkheden waarmee je geld kunt besparen op je aankopen. Maak hier gebruik van om je uitgaven te verminderen en sneller te sparen:

  • Verzamel kortingsbonnen uit tijdschriften, kranten en online. Bewaar ze op een handige plek, zodat je ze altijd bij de hand hebt wanneer je boodschappen doet.
  • Maak gebruik van spaarprogramma’s bij supermarkten en andere winkels. Spaar bijvoorbeeld zegels of punten die je later kunt inwisselen voor korting op producten of gratis producten.
  • Download apps van je favoriete winkels en profiteer van exclusieve aanbiedingen en kortingen.
  • Gebruik de Woolsocks app om automatische cashback te krijgen bij supermarkten, winkels en tankstations.

05. Zorg voor inzicht in je uitgaven

Om beter inzicht te krijgen in je uitgaven, is het handig om een overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Zo zie je in één oogopslag waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt besparen. Veel mensen zien er tegenop om zo’n overzicht te maken, omdat je vermoeden dat het confronterend zal zijn. In de praktijk zie juist dat mensen vooral opgelucht zijn: het sparen en besparen blijkt veel makkelijker te zijn dan verwacht! Hulp nodig bij het maken van een goed overzicht? Check dan de Lazy Money Manager.

Overzicht van je financiën?

jan modaal lazy money manager excel spreadsheet

06. Stop met onnodige abonnementen

We hebben allemaal wel een abonnement waar we eigenlijk niet zoveel mee doen. Denk aan dat tijdschrift dat je nooit leest of die sportschool waar je zelden naartoe gaat. Maak een overzicht van al je abonnementen en bepaal welke je echt nodig hebt. Zeg de onnodige abonnementen op en bespaar zo op maandelijkse kosten. Dan blijft er gelijk meer over om te sparen!

07. Spreek af met vrienden om samen te sparen

Sparen wordt een stuk leuker wanneer je het samen met vrienden doet. Maak er een gezamenlijk doel van en spreek af om tegelijk te sparen. Zo kun je elkaar motiveren en helpen om op koers te blijven. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van: wie het snelst een bepaald bedrag bij elkaar spaart, trakteert de anderen op een etentje.

08. Sparen op de automatische piloot

Een van de beste tips om het sparen makkelijker te maken, is door het automatiseren van je spaarproces. Stel een automatische incasso in, zodat elke maand een vast bedrag van je lopende rekening naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Kies een bedrag dat je gemakkelijk kunt missen, zodat je niet in de problemen komt met je dagelijkse uitgaven. Op deze manier hoef je er niet elke keer aan te denken om geld over te maken en wordt sparen een gewoonte.

PS. Al je maandelijkse geldzaken automatiseren? Gebruik Money Game!

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.