help hoe krijg ik mijn alimentatie

Help! Wat te doen als je recht hebt op alimentatie, maar het (regelmatig) niet krijgt…

Helaas komt het voor dat degene die kinder- en/of partneralimentatie hoort te ontvangen dit regelmatig niet of niet op tijd ontvangt. Ik heb hier helaas veel ervaring mee, dus weet ik ook hoe hoog de drempel kan zijn om actie te ondernemen. In mijn geval gaat het om de alimentatie voor de kinderen. Je zou denken dat je dan geen drempel ervaart, omdat de kinderen er immers recht op hebben. Toch ervaar ik die drempel elke keer als ik een inning start.

Het eerste wat door mijn hoofd spookt is de gedachte dat hij misschien hierdoor wel vervelend kan doen tegen de kinderen als ze bij hem zijn. Deze gedachte kan natuurlijk totaal onterecht zijn. Een kennis van mij heeft al jaren geen kinderalimentatie ontvangen, omdat de vader van haar kinderen dreigt de kinderen niet meer te willen zien als zij nog een keer een inning start. Dat wil ze haar kinderen niet aandoen. Dit laat zien dat er vele redenen zijn om daadwerkelijk een drempel te ervaren terwijl je voor het welzijn van je kinderen opkomt. Althans, zo zie ik het.

Help, ik krijg geen alimentatie! Wat nu?

Voor de inning van alimentatie kun je terecht bij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Het LBIO werkt in opdracht van de overheid. Je hebt wel een uitspraak van de rechter nodig om een innig te mogen starten en dien je in Nederland te wonen. Je kan het LBIO inschakelen vanaf het moment dat er sprake is van één maand achterstand of niet volledig ontvangen alimentatie.

Zo werkt de inning van alimentatie via het LBIO

  • Als allereerst dien je een verzoek in. Daarbij geef je aan wat de achterstand is en geef je de gegevens van de alimentatieplichtige door. Mocht je deze niet hebben is dat geen probleem, want dan gaat het LBIO zelf op zoek naar de adresgegevens van de alimentatieplichtige.
  • Zij nemen vervolgens contact op met de alimentatieplichtige om te bemiddelen. Daarbij moet er binnen twee weken bewijs worden geleverd van de betalingen. Kan dit niet overlegd worden dan kan de betalingsplichtige een regeling treffen via het LBIO, maar ook via jou zelf.
  • Meestal wordt er vervolgens een regeling voorgesteld. Het LBIO raadt vaak aan om met de regeling akkoord te gaan, maar daar ben je vrij in. Na mijn ervaring na 26 keer innen via het LBIO begrijpen zij heel goed dat ik de bedragen liever in één keer wil ontvangen. Let op: Mocht de betalingsplichtige zelf een regeling met je willen treffen, zorg dan het bedrag op je rekening wordt gestort i.p.v. cash of in kleding. Zo kan je altijd bewijs opvoeren.
  • Als de betalingsplichtige niet of niet volledig de alimentatie voldoet gaat het LBIO over op inning en starten zij een incassoprocedure. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar deze zullen zij verhalen op de betalingsplichtige. Zij kunnen overgaan op loonbeslag of schakelen de gerechtsdeurwaarder in.

Na het betalen van de alimentatie

Op het moment dat de betalingsplichtige de achterstand voldoet aan het LBIO, krijg je de eerste betalingen een lager bedrag dan wat je aan alimentatie hoort te ontvangen. Pas zodra de betalingsplichtige ook de door het LBIO gemaakte kosten heeft betaalt, krijgt je het volledige bedrag  op je rekening gestort.

Na het volledig betalen van de achterstand moet de betalingsplichtige nog 6 maanden de alimentatie betalen via het LBIO. Zij zullen er dus op toezien dat er op tijd wordt betaald. Dat betekent in ieder geval voorlopig rust omtrent de alimentatie. Als de 6 maanden volgens afspraak zijn verlopen sluiten zij het dossier. Handig om te weten: dit dossier kan bij de eerstvolgende achterstand zo weer geopend worden.

Werk naar een betere financiële positie toe

Het is natuurlijk ontzettend naar als het zo moet gaan, dus probeer in de financiële positie te komen dat je niet in de knel komt als de alimentatie te laat of niet wordt betaald. Wellicht kun je deze positie creëren door het storten van het kind gebonden budget en/of kinderbijslag op een aparte rekening. Kun je dit echt niet missen? Kijk dan wat wél mogelijk is. Maak bijvoorbeeld per maand een klein bedrag over naar een aparte rekening en spaar door tot je 1 tot 4 maanden alimentatie zelf op kunt vangen. Op deze website kun je meer handige spaartips vinden.

Zit je in deze positie? Dan hoop ik dat je iets aan deze informatie hebt en wens ik je doorzettingsvermogen toe. Zowel voor het starten van deze procedure en bovenal voor het creëren van een positie waarin je niet in de stress raakt.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.