Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
als ondernemer geleerd over geld

De 3 belangrijkste dingen die ik als ondernemer heb geleerd over geld

7 september 2020
Sandra Boon

Als ondernemer heb je zoveel dingen te leren; administratie, belasting, marketing, acquisitie, sales en nog veel meer. Het is niet altijd even makkelijk, maar als je blijft doorzetten, beheers je t.z.t. wél een zeer gevarieerde skillset. 😏 Plus, je leven lang blijven leren is natuurlijk ook een bonus voor je persoonlijke ontwikkeling. Anyway, na ruim 12,5 jaar ondernemer te zijn, heb ik wel het één en ander geleerd over het ondernemerschap en over het genereren en beheren van je financiën.

Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik ook veel dingen heb geleerd door schade en schande. 😅 Veel grote ondernemers, zoals Tony Robbins en Robert Kiyosaki, beamen dat het maken van fouten in je bedrijf er juist voor zal zorgen dat je groter zal groeien. En hoe cliché dat ook klinkt; ik ben het helemaal met ze eens. De fouten die ik in mijn vorige bedrijf heb gemaakt, hebben er wel voor gezorgd dat ik dit bedrijf (Ik ben Jan Modaal) vanuit een andere positie start. En ook juist de dingen die wél goed zijn gegaan in mijn vorige bedrijf, zullen er aan bijdragen dat ik dit bedrijf sneller en/of groter zal laten groeien. Maar dat is voer voor een andere blog 😉 In deze blog deel ik met jou de 3 belangrijkste dingen die ik heb geleerd over geld.

01. Wees als ondernemer goed bekend met het belastingstelsel

I know, belasting kan echt super saai zijn. En niemand vind het leuk om zijn zuurverdiende centjes af te moeten staan. Maar het hoort er nou eenmaal bij 😉 En niet alleen dat: het is belangrijk dat jij als ondernemer goed bekend bent met het belastingstelsel. Zodat je genoeg kunt overhouden voor je belastingaangiftes. Dit is namelijk wel één van de dingen waar startende ondernemers mee in de knoop komen; ze rekenen zichzelf rijk en geven het geld uit. Sparen voor belastingaangiftes is niet leuk, maar wel heel belangrijk. Als zzp’er en eenmanszaak (sorry, ik heb geen ervaring met andere rechtsvormen) is het in ieder geval belangrijk dat je de volgende twee dingen goed kent;

  • De BTW-aangiftes. Deze worden vrijwel altijd per kwartaal ingediend. Je draagt dan de BTW af die je hebt ontvangen, minus de BTW die je hebt betaald. Voor de meeste producten en diensten is dit 21%, maar het kan ook zijn dat er andere tarieven worden gebruikt. Wanneer je facturen ontvangt, let dan goed op de tarieven die op de factuur staan.
  • De aangifte inkomstenbelasting. Deze worden vrijwel altijd per jaar ingediend. Het betalen ervan kan op twee manieren: achteraf of vooraf (en bij ‘vooraf’ kun je het in termijnen betalen). Daar zal ik in deze blog niet te ver op in gaan, maar laten we het er voor nu op houden dat je wel op de hoogte moet zijn van hoeveel je ongeveer zal moeten betalen. En ja, dat is mogelijk.

financien op orde als ondernemerIk vond het altijd ontzettend moeilijk om dit te berekenen en dit apart te houden. Maar toen ik er eenmaal voor ging zitten, heb ik een heel handig systeem hiervoor bedacht. Sindsdien heb ik hier helemaal geen moeite meer mee. 💪 In een andere blog zal ik dit systeem verder uitwerken. Voor nu wel alvast een tip voor de BTW aangiftes: vraag een (extra) spaarrekening aan bij de bank waar je jouw zakelijke rekening hebt. Boek na elke betaalde factuur de BTW over naar deze spaarrekening. Gebruik deze spaarrekening alleen voor het reserveren van de BTW en niet voor andere spaardoelen! Door het niet op één hoop te gooien, houd je het veel overzichtelijker voor jezelf. Extra tip: verberg de rekening in je bank app. Zo reken je jezelf nooit rijk en blijf je er makkelijker van af.

En nog een kleine extra tip: gebruik een systeem zoals Moneybird om jouw administratie op orde te houden. Met dit systeem kun je onder andere ook in een oogopslag zien hoeveel BTW je dient af te dragen. Handig!

02. Geld verdienen is vaak makkelijker met B2B dan met B2C

Dit merkte ik niet zozeer in mijn eigen bedrijf, maar vooral in de bedrijven van mijn klanten en bij de ondernemers in mijn directe omgeving. Bedrijven geven veel meer (en makkelijker) geld uit dan consumenten. De oorzaak daarvan is heel simpel: de meeste uitgaven die een bedrijf doet, worden gezien als een investering. Met andere woorden: je legt geld in, maar het is de bedoeling dat dit wordt terugverdiend en je er uiteindelijk winst op gaat maken. Bij consumenten is dat echter niet het geval; hun ‘investering’ gaat in rook op en zien ze nooit meer terug. Twee voorbeelden ter verduidelijking:

  • In mijn vorige bedrijf bouwde ik websites voor €750,- euro per stuk. Bedrijven die dit aanschaffen, gebruiken die website om meer klanten aan te trekken en dus meer te verdienen. De investering zou (in theorie) zichzelf moeten terugverdienen.
  • Consumenten die hetzelfde bedrag van €750,- euro besteden aan bijvoorbeeld een nieuwe bank, zien die investering nooit meer terug.

Het is dus veel makkelijker om iets van hetzelfde bedrag te verkopen aan een bedrijf in plaats van een consument. Kun je dan beter niet voor consumenten kiezen als doelgroep? Dat hangt er vanaf wat je precies aanbiedt. Een supermarkt dient consumenten en die maken prima winst. 😉 Het geldt dus zeker niet voor alle ondernemers, maar het is het wel waard om hier goed over na te denken, voordat je jouw onderneming start.

03. Kies als startende ondernemer niet (alleen) voor goedkoop

Wanneer we beginnen met ondernemen, dan hebben we de neiging om goedkoop te beginnen en het langzaam op te bouwen. Hoewel dat in theorie een goed idee is, is het naar mijn ervaring een vrij slechte start. Ik heb jarenlang een budget product aangeboden en uiteindelijk heb ik hier mijn focus ook op gelegd. Op korte termijn werkte dit als een tierelier, maar op langere termijn kreeg ik hier echter veel problemen mee;

  • De doelgroep die hiervoor koos had een klein budget. Wat op zich niet erg is, maar wel wanneer blijkt dat ze na aanschaf niet meer bereid zijn voor upsells en extra producten of diensten. Ik stak veel tijd in mensen, maar verdiende daarna niks meer aan ze.
  • Een budget doelgroep zal altijd proberen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. En ik kan het ze niet eens kwalijk nemen, want ik wil ook nooit te veel betalen voor dingen. 🤣 Maar om heel eerlijk te zijn, is het niet fijn wanneer je klanten dit steeds willen. En het is zeker niet goed voor je business.
  • Wanneer je eenmaal hier in zit, is het heel lastig om het weer om te draaien naar een ander product en/of een andere doelgroep. Je zal je hele positionering dan moeten gaan aanpassen. Nog afgezien van hoe beledigd de oorspronkelijke doelgroep zal zijn wanneer je het niet meer voor dezelfde prijs wilt (of kunt) aanbieden.
  • Wil je echt geld verdienen? Zoek dan een doelgroep uit die ook daadwerkelijk geld heeft. Voorbeeld: een bewindvoerder zal nooit rijk worden, omdat die werkt voor een doelgroep dat geen cent te makken heeft. En ja, het is een mooi beroep, waar je ongetwijfeld veel voldoening uit kunt halen. Maar rijk zal je er niet van worden.

En ja, ook hier geldt: het kan zijn dat jouw dienst of product heel anders is en dat het juist wél goed werkt om het goedkoop aan te bieden. Maar wat ik wel als advies wil meegeven: bedenk van te voren waar je uiteindelijk naar toe wilt werken en begin zo dicht mogelijk bij jouw einddoel.

Gerelateerd:
Ondernemer? Zorg er altijd voor dat jij jouw financiën onder controle hebt

Ja, voor elke ondernemer werkt ‘het’ anders

Ik heb het natuurlijk al twee keer eerder benoemd: voor iedereen werkt ondernemen anders. Misschien dat jij juist wel een budget doelgroep kunt bedienen. Misschien vind je veel geld verdienen niet het belangrijkste. Of misschien heb jij simpelweg andere ervaringen dan ik. Dat is helemaal goed 🙏 Ik wilde alleen mijn ervaringen delen. Ben jij een ondernemer en heb jij ook dingen geleerd over geld? Laat het mij weten in de comments, ik ben heel benieuwd! 😄

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal