Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
American Geen wat je er van kunt leren

Wat je kunt leren van… American Greed

28 juli 2020
Sandra Boon

Ik ben vast niet de enige die nooit genoeg kan krijgen van de ‘American Greed’ afleveringen van CNBC. Sinds kort worden er ook complete afleveringen op YouTube geplaatst, dus ik kan mijn geluk niet op. 😅 Maar wist je dat American Greed, afgezien van een goed tijdverdrijf en een klein beetje leedvermaak, ook heel educatief kan zijn?

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn er maar liefst dertien seizoenen uitgebracht van American Greed. Dat zijn behoorlijk wat afleveringen en behoorlijk wat verschillende zeer hebberige Amerikanen. Je kunt via dit YouTube kanaal afleveringen bekijken, mocht je dat willen. Maar je bent gewaarschuwd: het is heel verslavend en je zou er bijna hebberig van worden. 😉

01. Typisch American Greed: Als het te goed is om waar te zijn…

Ik begin maar met het meest voor de hand liggende; als het te goed is om waar te zijn, dan is het vrijwel altijd niet waar. Je ziet dat élke keer weer terugkomen in de afleveringen van American Greed. Snel en veel geld verdienen, zonder er veel voor te hoeven doen, is iets wat we allemaal graag willen. Maar in de praktijk lukt dit meestal alleen maar in het criminele circuit. Wordt er een bizar hoog rendement beloofd? Of een gegarandeerd rendement? Dan zouden er al alarmbelletjes moeten gaan rinkelen. En ja, dit klinkt als een heel ‘simpel’ advies, maar…

02. Opgelicht worden? Het kan iedereen overkomen

Jeetje, daar trap je toch niet in? Dat denk ik vaak wanneer ik American Greed kijk en ik ben waarschijnlijk niet de enige. 😉 Maar laten we eerlijk zijn; we kunnen allemaal opgelicht worden. Ook wanneer je heel veel onderzoek doet, ook wanneer je heel nuchter bent en ook wanneer je niet in sluwe verkooppraatjes trapt. Niemand is 100% immuun voor oplichting en juist de mensen die denken ‘dat het hun nooit zal overkomen’, overkomt het. Als voorbeeld:

  • In één van de aflevering koopt de oplichter een bedrijf op dat geld investeert voor particulieren. Het bedrijf is een welbekend familiebedrijf dat al 70 jaar (!) een ontzettend goede reputatie heeft. De vorige eigenaar van het bedrijf kende alle klanten persoonlijk. De oplichter koopt het bedrijf op en de klanten werden daar niet van op de hoogte gesteld. Kun je het je voorstellen… Je vertrouwt je geld toe aan een bedrijf dat zich al 70 jaar heeft bewezen. Hoe veel ‘veiliger’ kan een bedrijf zijn?! En dan verlies je alsnog al het geld dat je hebt geïnvesteerd.
  • Bernie Maddof is één van de bekendste fraudeurs die zich bezighield met ponzifraude. Je hebt vast weleens van hem gehoord. Maar wist je dat hij al meerdere malen was onderzocht door de SEC? Ze konden niks vreemds vinden in zijn boekhouding. Als een financiële instantie al niks kan vinden… Hoe kunnen particulieren als jij en ik ons dan verweren tegen zo’n fraudeur? Ook leuk om te weten: Bernie Maddof beloofde een rendement van ongeveer 10 procent, wat voor fraudezaken bijzonder laag is (en helemaal niet zo verdacht).

03. Geef je geld niet aan mensen die makkelijk geld uitgeven

Dit is misschien een vreemd advies en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het niet met mij eens zijn (en dat is prima). Maar één ding dat mij opvalt aan de oplichters in American Greed, is dat ze geld uitgeven alsof het niks is. Alsof er nooit hard voor is gewerkt. Het geld van een ander geef je nou eenmaal makkelijker uit dan wanneer je er zelf hard voor hebt gewerkt en wat mij betreft zijn die spending sprees een voorteken van oplichting. Want als zij de echte waarde van geld zouden inzien, dan zouden ze het vast niet zo makkelijk uitgeven. Als je kijkt naar de betere beleggers (zoals Warren Buffet) dan zie je dat ze juist niet zoveel geld over de balk gooien en dat ze juist heel bescheiden leven.

En dit terwijl mensen dit vaak juist zien als ‘oh, die moet wel heel succesvol zijn als die zoveel geld kan uitgeven’. In sommige afleveringen geven de opgelichte mensen ook toe dat zij dit zagen als een teken dat hij ‘vast heel goed moet zijn in zijn vak’. Of dat ze zoiets hadden van ‘zo zou ik ook willen zijn’, wat hun vervolgens over de streep trekt om hun geld te investeren.

leren over geld en financien

04. Spreid het risico alsof je toekomst ervan afhangt

Want je toekomst hangt er (meestal) ook echt van af. De meeste mensen investeren en/of beleggen voor de toekomst, zodat ze bijvoorbeeld een extra appeltje voor de dorst hebben tijdens hun pensioen. In Amerika geldt dat niet alleen voor een extra appeltje, maar hangt hun gehele pensioen er meestal van af. In de afleveringen kom je vrijwel altijd mensen tegen die hun gehele pensioen hebben verloren door oplichting. En ja, het klinkt heel simpel: zorg er altijd voor dat het risico is gespreid. Maar in de praktijk valt het toch altijd weer tegen. Want stel, je belegt op twee verschillende manieren: de ene manier levert je een rendement op van 4,5% en bij de andere manier wordt een rendement van 12% beloofd. Dan ben je toch eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je bij die 4,5% blijft zitten? Althans, zo beredeneren de oplichters het dan. En wij zelf ook. Dus ook hier geldt: denk niet immuun te zijn voor oplichtingspraktijken. Iedereen kan opgelicht worden!

05. Referenties maken het niet per definitie veiliger

Nog iets dat mij altijd opvalt: veel mensen komen bij deze oplichters terecht via vrienden, kennissen of familie. Oftewel: via referenties. En niet dat dit ‘slecht’ is, want het is eigenlijk juist goed dat je referenties bekijkt voordat je ergens je geld investeert. Maar waarschijnlijk zorgt dit ook voor een (vals) gevoel van veiligheid; als Pietje er goede ervaringen mee heeft, dan zal het wel goed zitten. En natuurlijk maken oplichters hier goed gebruik van.

Voorbeeld: ik investeer zelf op dit moment via onder andere Lender & Spender. Tot zover zijn mijn ervaringen goed en daarom heb ik daar ook twee blogs over geschreven. De lezers van mijn blogs krijgen daar wellicht een goed gevoel bij, want als ik er goede ervaringen mee heb, dan zal het vast en zeker goed zijn. Maar dat ik er (tot zover) goede ervaringen mee heb, is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Wie weet, misschien vertrekken de eigenaren morgen naar een tropisch oord met al het geld. 🤷 Of zoals ik bij deel 2 ook al zei: een bedrijf dat al 70 jaar een goede reputatie heeft en waarvan het geld opeens verdwenen was… Je weet het nooit.

Gerelateerd:
Mijn ervaring met het investeren van geld bij platform Lender & Spender #1

06. Laat je niet leiden door hebzucht

Ik heb altijd gedacht dat de term ‘American Greed’ vooral sloeg op de oplichters die worden genoemd in het programma. Maar de term geldt niet alleen voor de oplichters, de term geldt ook voor de opgelichte slachtoffers. Want wat je ook veel ziet in de afleveringen, is dat de opgelichte mensen zich lieten leiden door hebzucht en dat ze daarom in zee gingen met de fraudeurs… De beloftes van bizar hoge rendementen… Snel rijk worden zonder er wat voor te hoeven doen… Gegarandeerde rendementen… De mensen die hier in zijn getrapt lieten zich (ook) leiden door hebzucht. Dus neem alsjeblieft dit advies aan wanneer je wilt beleggen en/of investeren: laat je nooit leiden door hebzucht.

.

Meer over dit onderwerp


Bronvermelding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal