Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
bankrekening bij verschillende banken openen veilig jan modaal

Bankrekening openen bij verschillende banken? Een heel goed idee!

29 augustus 2020
Sandra Boon

Verdiep jij je al wat langer in persoonlijke financiën, dan zal je ongetwijfeld het volgende advies vaak zijn tegenkomen: beperk het risico door te spreiden. Dat geldt voor onder andere pensioen, investeringen, beleggingen en verzekeringen. Maar wist je dat het ook verstandig is om het risico te spreiden door een bankrekening te openen bij verschillende banken? Want ook bij banken geldt: leg je eieren niet in één mandje.

Het is eigenlijk best wel vreemd dat we zó ons best doen om risico te vermijden (zeker wanneer het aankomt op onze zuurverdiende centjes!), maar dat we wel ons hele hebben en houwen bij één bank stallen. En dan niet alleen een betaalrekening, maar ook de spaarrekeningen, creditcards, verzekeringen en hypotheek bij één bank. Als het ware zet je dan in op één paard en in theorie is dat meestal niet echt een goede keuze… 😅 Daarom ben ik absoluut een voorstander van het openen van bankrekeningen bij verschillende banken. In dit artikel zal ik nog wat extra redenen hiervoor benoemen.

01. Wanneer je opeens geen toegang meer hebt…

Dit gebeurt vaker dan je zou denken: je pinpas wordt ineens ingeslikt. Of raakt kwijt. Of je toetst een keer te vaak de verkeerde pincode in. En verrek, je hebt opeens helemaal geen toegang meer tot geld. Ook dit is een reden om het risico te willen spreiden. Met twee bankrekeningen (en dus ook twee betaalpassen) heb je veel meer kans dat je niet in de problemen zal komen. En ja, ook hier heb ik ervaring mee 😉 Het is mij jaren geleden eens overkomen dat mijn pinpas was verlopen. Maar doordat ik destijds drie maanden in het buitenland zat, had ik de nieuwe pas niet ontvangen. Nou kon mijn reispartner wel geld voorschieten, maar het had ook heel anders kunnen aflopen.

02. Een bankrekening hebben bij een bank dat failliet gaat

Het zal je maar overkomen… De bank waarbij jij een bankrekening hebt gaat failliet en/of wordt opgeheven. En voordat je denkt dat dit niet kan gebeuren; het gebeurt dus wél. Het kan zomaar gebeuren, dat heeft Fortis al bewezen in 2008. Ook SNS REAAL is door de staat genationaliseerd in 2013, voornamelijk om het spaargeld van de Nederlandse consument veilig te kunnen stellen. Zonder die steun zou de Nederlandse consument bij Fortis en SNS REAAL grote problemen hebben gehad. En kun je het je nog herinneren dat Icesave instortte? God, wat hebben veel mensen geld verloren. Dankzij de staat zijn ook veel Nederlandse spaarders (gedeeltelijk) geholpen, maar makkelijk was het niet. Lang verhaal kort: uiteindelijk zijn de Nederlandse consumenten er goed mee weggekomen dankzij de Nederlandse staat, maar niet alles is aan iedereen terugbetaald. En let wel: het geld is niet direct terugbetaald, de spaarders konden gedurende lange tijd niet bij hun spaartegoeden. Dat kan soms maanden duren, maar soms ook wel jaren. Stel je voor dat je dus je hele hebben en houwen bij één bank hebt waarbij dit gebeurt…

euro jan modaal blog over inkomen en geld

03. Houd rekening met het depositogarantiestelsel

In Nederland vallen de meeste banken onder het depositogarantiestelsel. Kort samengevat houdt dit in dat de Nederlandse staat tot €100.000 euro vergoed wanneer een bank failliet gaat en/of wordt opgeheven. Maar let op: niet alle banken vallen onder dit stelsel. Het is verstandig om uit te zoeken of de bank waarbij jij een bankrekening hebt, wel onder dit stelsel valt. En houd er ook rekening mee dat deze garantie geldt per bankvergunning en niet per bank. ASN Bank en SNS Bank vallen beiden onder RegioBank. Stel je hebt €100.000 euro bij ASN en €100.000 bij SNS, dan wordt er alsnog slechts €100.000 euro vergoed in plaats van €200.000 euro. Anyway… mocht je dus meer dan €100.000 op je bankrekening hebben (good for you!) dan is het sowieso verstandig om je geld te spreiden over twee verschillende banken.

04. Een bankrekening… en storing bij de bank

Ja, ook dat gebeurt weleens: de bank heeft een storing waardoor je niet kunt pinnen en/of geld kunt opnemen. Dat gebeurt best wel vaak, naar mijn mening. En dan is het natuurlijk heel vervelend wanneer je “even niks kunt”, hoewel dat is de meeste gevallen wel te overleven is 😉 Maar soms kan het wel echt serieuze problemen opleveren. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in 2018 met twee anderen op reis was met de camper. 🚐 We stonden in België, het was de eerste dag van onze vakantie en SNS had een wereldwijde storing. Mijn twee reisgenoten hadden allebei slechts één bankrekening bij, je raad het al, SNS. En ook ik had destijds nog een bankrekening bij deze partij. Gelukkig zat ik ook nog bij twee andere banken, anders hadden we wel een groot probleem gehad. We zaten op een terras toen de storing kwam en hadden een (relatief) hoge rekening. We hadden overigens niet eens de camperplaats afgekund, want de hefbomen gingen pas open nadat de parkeerkaart was voldaan (via pin). Ik was toen wel heel erg blij dat ik niet afhankelijk was van één bank…

05. Meer flexibiliteit om zelf je geld veilig te kunnen stellen

Deze kop heeft uitleg en context nodig, dat begrijp ik. Als je mij op Instagram volgt, dan heb je wellicht al voorbij zien komen dat ik de afgelopen tijd “verdachte activiteit” had op mijn betaalrekening bij de ING. Er werd elke dag een contactpersoon toegevoegd in mijn adresboek, onder mijn naam, maar met een andere bankrekeningnummer. Daardoor leek het alsof het een rekening van mijzelf was, maar dat was het niet. De dag erna zou het nummer weer zijn vervangen door een ander nummer. ING nam het niet serieus en suggereerde dat ik misschien zelf wel (totaal willekeurige) betaalrekeningen toevoegde in mijn adresboek. Nou, koekoek… Dat denk ik niet. 🙄 Gelukkig kon ik zowel mijn spaargeld als het geld op mijn betaalrekening direct overmaken naar een andere rekening die ik had lopen bij een andere bank. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar Triodos (omwille de duurzaamheid), maar het duurde wel een week voordat alles actief was en ik alle benodigdheden in huis had. Gelukkig kon ik zelf direct stappen ondernemen om mijn geld veilig te kunnen stellen. Nogmaals: zorg ervoor dat je nooit afhankelijk bent van één bank.

Ja, het hebben van een betaalrekening kost geld

De afgelopen weken heb ik meerdere mensen in mijn omgeving gesproken over dit onderwerp. En de eerste reactie die ik meerdere keren kreeg is: maar dat kost extra geld. En ja, dat is ook zo. Op het moment van schrijven kost de goedkoopste betaalrekening met bankpas €1,55 per maand. Dat vind ik geen hoge prijs voor het spreiden van financiële risico. Het bedrag is ook laag genoeg om dit weg te kunnen snoepen van andere uitgaven. Laat je elke maand in de horeca één biertje, wijntje of kop koffie staan, dan heb je het verschil al rechtgetrokken. Het is (en blijft) een kwestie van prioriteiten 🙂

Extra bonus tip: Bij Knab kun je tot 5 bankrekeningen (met pinpas!) openen voor dezelfde prijs van 5 euro per maand, waarbij de eerste 3 maanden ook nog eens gratis zijn.

PS. Een overzichtelijk systeem opzetten voor jouw bankrekeningen? Dat leer je met Money Game.

Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal