Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
beginnen met beleggen tips aandelen

Beginnen met beleggen in aandelen? 7 Tips om het je wat makkelijker te maken

10 april 2022
Sandra Boon

Wat vond ik het destijds spannend: beginnen met beleggen. Ik verslond boeken, beluisterde allerlei podcasts en las overal over de ervaringen van andere beleggers. Toch ervaarde ik het beginnen met beleggen als een enorme drempel. Het gaat immers wel om geld waar je hard voor gewerkt hebt. Dat wil je natuurlijk niet in rook zien opgaan. Ik vind het daarom ook helemaal niet gek dat veel mensen het (te) spannend vinden om te beginnen. In dit artikel deel ik daarom 7 tips om het jou wat makkelijker te maken.

01. Zorg voor genoeg basiskennis over beleggen

Geld beleggen gaat nooit zonder risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is daarom erg belangrijk dat je je eerst verdiept in de basis van het beleggen. En dit is waar veel mensen al afhaken, helaas. Nee, je hoeft niet per sé zelf jaarrekeningen door te spitten, aandelenportefeuilles bij elkaar te scharrelen of ingewikkelde rekensommetjes te maken. Er zijn namelijk makkelijkere manieren om te beleggen, maar je moet wél weten waar je mee bezig bent. Daarom is die basiskennis ook zo belangrijk. Een boek dat – naar mijn mening – de basis in begrijpelijke taal uitlegt, is het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse. Dit boek is zeer geschikt voor iedereen die wil beginnen met beleggen en niet alleen voor blondjes. 😉

02. Het gaat er niet om wanneer je begint met beleggen

Wanneer kan ik het beste inleggen? Dat is een vraag die regelmatig voorbijkomt in mijn mailbox en in mijn DM’s op Instagram. Dat is ook niet gek, want over het algemeen is het concept van beleggen dat je goedkoop inkoopt en het met winst weer verkoopt. Het is dan dus belangrijk dat je op een “goed” moment gaat beleggen in aandelen. Toch raad ik aan om je niet blind te staren op het wanneer, maar om je ook vooral te richten op waarin je gaat beleggen. Dit vanwege meerdere redenen;

  • Je weet altijd achteraf pas of het een goed moment was of niet. Niemand heeft een glazen bol, dus je kunt eventuele koersstijgingen nooit met 100% zekerheid voorspellen.
  • Time in the market beats timing the market, wordt vaak gezegd. In de praktijk blijkt dat het timen niet altijd even goed uitpakt, maar dat je over het algemeen wél een redelijk rendement kunt behalen wanneer je langere tijd je aandelen met rust laat.
  • Het wanneer is ook vooral afhankelijk van het waarin. Zelfs in tijden dat bijna de hele markt instort zijn er aandelen die flink stijgen. Toen Corona net ontstond kelderden veel aandelen, maar bijvoorbeeld het aandeel voor het bedrijf Zoom steeg gigantisch. Plus, veel mensen die juist begonnen met beleggen tijdens Corona hebben flink kunnen profiteren van de koersstijgingen toen de markt weer aantrok.

Laat jezelf dus vooral niet tegenhouden door de vraag wanneer je zou moeten beginnen met beleggen. Je zal hier namelijk nooit een eenduidig antwoord op ontvangen.

03. Kies het juiste platform om te beginnen

Het kiezen van het juiste platform is ook erg belangrijk. Op internet kun je verschillende brokers en platformen vinden, zowel Nederlandse brokers als internationale brokers. De kans is groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In mijn online- en offline netwerk wordt vooral veel gebruik gemaakt van DEGIRO en van BUX Zero. Onder de ervaren en actieve beleggers is vooral DEGIRO populair, omdat je hier meer mogelijkheden hebt. Ik merk in de praktijk dat de interface veel starters afschrikt. Dit is echter nergens voor nodig, het lijkt indrukwekkender dan het daadwerkelijk is. De interface van BUX Zero is daarom veel geschikter voor mensen die beginnen met beleggen. Het is veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Zelf gebruik ik beide platforms.

Gerelateerd:
Gratis aandelen en gratis crypto? Op deze manieren kun je dat voor elkaar krijgen

04. Verlaag de drempel door weinig te beleggen

Ik snap echt wel dat het spannend is om jouw zuurverdiende centjes over te boeken naar zo’n platform en om er vervolgens aandelen mee te kopen. Je hoeft echter niet direct duizenden euro’s over te boeken. Je kunt simpelweg beginnen met een klein bedrag van bijvoorbeeld €50 euro of €100 euro. Koop er aandelen van en ervaar het proces. Je zal merken dat het mettertijd steeds minder spannend zal worden. Zal je er rijk van worden als je slechts €100 euro inlegt? Nee, dat zeker niet. 😉 Maar zo kom je wél die drempel over.

05. Veilig beleggen? Spreid altijd het risico

De zin “u kunt uw inleg verliezen” zal je regelmatig tegenkomen wanneer jij wil beginnen met beleggen. Dat klinkt heel ernstig – en dat is het natuurlijk ook – maar je kunt simpelweg dat risico vermijden door het risico te spreiden. Dan verlies je in het ergste geval wellicht een deel van je inleg, maar nooit je gehele inleg. Er zijn allerlei verschillende manieren om het risico te spreiden. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in verschillende bedrijven, maar ook in totaal verschillende branches. Een makkelijke manier om het risico te spreiden is door te beleggen in ETF’s. Dat zijn als het ware ‘mandjes’ met verschillende aandelen erin. Zo beleg je automatisch in verschillende bedrijven, waardoor je het risico spreidt. Deze ETF’s worden beheerd, dus je hoeft dan ook niet zelf actief aandelen bij elkaar te scharrelen.

06. Blijf op de hoogte van financieel nieuws

Dat is toch enigszins belangrijk wanneer je belegt in aandelen. Dit houdt echter niet in dat je continue verschillende nieuwswebsites moet checken of dat je continue moet anticiperen op verschillende gebeurtenissen in de wereld. Er zijn overigens ook nieuwsbrieven die alles voor je samenvatten. Gewoon kort en krachtig, heel fijn.

07. Wees niet bang voor rode cijfers

Ten eerste omdat we allemaal fouten maken en ten tweede omdat het niet realistisch is om te verwachten dat koersen alleen maar stijgen. Je zal regelmatig ‘rode dagen’ meemaken, zoals we dat zo mooi noemen. Dat is heel normaal en betekent niet per definitie dat je verlies leidt. Raak dus vooral niet in paniek als jouw aandelen dalen in plaats van stijgen. Behalve als er een goede reden voor is dat het ineens instort. Verwacht overigens ook niet alleen maar successen. We kopen/verkopen allemaal weleens op verkeerde momenten, we kopen allemaal weleens aandelen die het niet waard waren en we hebben allemaal weleens – om welke reden dan ook – spijt gehad van bepaalde aankopen. No worries!


Disclaimer

Ik ben géén financieel expert en ik deel slechts mijn meningen en ervaringen met jou. Deze meningen en ervaringen kun je niet als adviezen opvatten en kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ikbenjanmodaal.nl is niet aansprakelijk voor acties die jij onderneemt na het lezen van de blogs. Investeer nooit je buffer of geld dat je nog nodig zal hebben. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vrijwel altijd te mooi om waar te zijn! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en neem nooit klakkeloos advies over. Wil je graag financieel advies ontvangen? Benader dan een expert die is aangesloten bij AFM.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal