Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
beste keuze aflossen beleggen of investeren

Wat is de beste keuze: hypotheek extra aflossen, beleggen of investeren #2

29 september 2020
Sandra Boon

Zodra je eenmaal een flinke buffer hebt opgebouwd (wat je absoluut eerst moet doen voordat je extra gaat aflossen, beleggen of investeren), kun je je misschien afvragen wat de vervolgstap gaat zijn van jouw vermogensopbouw. Geld op de bank laten staan is zonde, aangezien we er geen of nauwelijks rente op krijgen. Andere opties zijn dan wellicht beter, want met het aflossen, beleggen of investeren kun je geld besparen en zelfs meer geld verdienen.

Let op: bouw éérst een flinke buffer op, voordat je gaat aflossen, beleggen of investeren. Verwar een buffer niet met ‘overbodig’ spaargeld en lees vooral ook mijn eerdere artikel over waarom je juist wel spaargeld op de bank zou moeten zetten. Verdiep je ook goed in de risico’s die beleggen en investeren met zich meebrengen. En onthoud dat ik geen financieel adviseur ben en dat je dit artikel niet als advies mag opvatten. Ik deel slechts mijn eigen mening en ervaringen. Wil je advies voor jouw specifieke situatie? Klop dan vooral bij een expert aan, zij kunnen jou het beste adviseren.

In dit deel: beleggen of investeren

In deel 1 van dit artikel beschreef ik al uitgebreid wat de voordelen en nadelen zijn van extra aflossen op de hypotheek. Daarnaast beschreef ik ook in welke situaties dit wellicht de beste optie zou kunnen zijn. In deel 2 zal ik hetzelfde beschrijven, maar dan voor de opties beleggen of investeren. Mocht je deel 1 nog niet hebben gelezen, dan is het verstandig om dat éérst te doen, voordat je verder leest in dit artikel.

2. Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is een manier om jouw vermogen te laten groeien. Laat je geld op de bank staan, dan zal het door inflatie elk jaar minder waard worden. Dit kun je voorkomen door het te beleggen in aandelen. Zoals je waarschijnlijk al weet, kleven daar ook nadelen aan. Zo is het risico dat je neemt veel groter dan wanneer je bijvoorbeeld extra aflost op jouw hypotheek. Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Hoewel het jaarlijks rendement gemiddeld tussen de 5 en 8 procent is, bestaat er altijd het risico dat je een deel van jouw belegging (of zelfs je gehele belegging) kunt verliezen. Het is dus absoluut belangrijk dat jij je eerst verdiept in aandelen, vóórdat je echt begint met beleggen. Of start met kleine bedragen bij brokers zoals BUX Zero of DEGIRO.

Voordelen

 • Je voorkomt dat jouw geld minder waard wordt door inflatie.
 • Snellere winst dan andere opties.
 • Je kunt een passief inkomen opbouwen.
 • Makkelijk online te regelen.
 • Je kunt ten alle tijden jouw aandelen verkopen en het geld opnemen voor andere doeleinden.

Nadelen

 • Het is belangrijk dat je hier eerst goed in verdiept.
 • Groter risico dan de andere opties.
 • Je hebt tijd en geduld nodig.
 • Je moet jouw emoties onder controle kunnen houden in ‘slechte tijden’.

Wanneer beleggen het meest geschikt is

Beleggen op de aandelenmarkt is een geschikte optie wanneer je: bereid bent om wat risico te nemen, wanneer je het meeste rendement op jouw geld wilt behalen, wanneer je het geld niet op korte termijn nodig hebt (want dan bestaat de kans dat je gedwongen bent om het geld op te nemen met verlies), maar wanneer je wél flexibiliteit wilt hebben wat betreft het opnemen van jouw geld. Bij het extra aflossen op de hypotheek kun je het geld nooit meer terugkrijgen. Bij investeringen is dat soms wel (maar vaak ook niet) mogelijk, of je bent dan afhankelijk van het platform of ze het wel of niet kunnen uitbetalen op dat moment.

euro jan modaal blog over inkomen en geld

3. Geld investeren

Meestal worden de termen ‘beleggen’ en ‘investeren’ gekoppeld alsof het één pot nat is, maar naar mijn mening zijn er wel degelijk verschillen tussen het beleggen van geld en het investeren van geld. Sommige mensen vinden dat investeren en beleggen hetzelfde is, maar op deze website gebruik ik daar twee aparte definities voor. Bij een investering koop je (meestal) geen aandelen, maar geef je als het ware een lening. Het geld wordt dan, met een vastgesteld rentepercentage, in de loop van de tijd terugbetaald. De rente is dan jouw winst. Je kunt op allerlei verschillende manieren investeren; P2P leningen, crowdfunding projecten, investeren in vastgoedprojecten, etc.

Voordelen

 • De winst is een vastgestelde rente, dat niet afhankelijk is van de aandelenmarkt.
 • Minder risico dan bij beleggen.
 • Op langere termijn een leuke winst.
 • Minder intensieve ‘studie’ vooraf.
 • Makkelijk online te regelen.

Nadelen

 • Je kunt de investering niet á la minute terugtrekken.
 • Soms extra kosten wanneer je geld eerder terug wilt.
 • Kan gebeuren dat leningen niet worden terugbetaald.

Wanneer investeren het meest geschikt is

Het investeren van geld is een geschikte optie wanneer je; niet te veel risico wilt nemen, maar wel een relatief leuk rendement wilt behalen, wanneer je zeker weet dat je het geld niet op korte termijn nodig zal hebben, wanneer je niet te veel research vooraf wilt doen (vergeleken met beleggen), en wanneer je tijd en geduld hebt om te wachten tot het geld wordt terugbetaald. Houd er rekening mee dat je investeringen meestal niet vroegtijdig kunt terugtrekken. Ik ben zelf actief bij Lender & Spender en daar rekenen ze een percentage extra wanneer je het geld vroegtijdig terug wilt hebben. Het wordt ook niet gegarandeerd dat het op elk moment kan worden teruggestort. Op het moment van schrijven is het netto rendement van mijn investering bij Lender & Spender iets meer dan 5 procent, wat overigens wel een leuk rendement is voor zo’n type investering.

Ga ik zelf ook beleggen of investeren?

Ja, ik investeer op dit moment dus bij Lender & Spender. Ook beleg ik via DEGIRO en BUX Zero en daarnaast beleg ik ook nog in verschillende mixfondsen bij ASN Bank. En ja, ik los óók extra af op mijn hypotheek. 😅 Ik spreid heel graag het risico, dus ik kies niet voor één specifieke optie. Sommige maanden los ik meer af en sommige maanden ben ik juist enthousiaster aan het beleggen of investeren. Dat hangt ook een beetje af van mijn gemoedstoestand, van de aandelenmarkt en van de behaalde winst die maand.


Voordat je gaat beleggen of investeren

Disclaimer: Ik ben géén financieel expert en ik deel slechts mijn meningen en ervaringen met jou. Deze meningen en ervaringen kun je niet als adviezen opvatten en kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ikbenjanmodaal.nl is niet aansprakelijk voor acties die jij onderneemt na het lezen van de blogs. Investeer nooit je buffer of geld dat je nog nodig zal hebben. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vrijwel altijd te mooi om waar te zijn! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en neem nooit klakkeloos advies over.

Gerelateerd:
3x Beginnen met beleggen in aandelen op een laagdrempelige manier
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal