beleggen voor beginners wat eerst doen en regelen

Beleggen voor beginners: deze dingen moet je éérst doen en regelen voordat je begint

Beleggen wordt voor beginners steeds makkelijker. Tegenwoordig kun je aandelen online kopen en je hebt er alleen maar een computer of smartphone voor nodig. Dit is natuurlijk hartstikke handig en het verbaast mij dan ook niet dat steeds meer mensen beginnen met beleggen en investeren. Onthoud echter wel: de drempels worden steeds lager, maar dat betekent niet dat de risico’s steeds kleiner worden.

Dat het steeds makkelijker wordt om aandelen te kopen, betekent niet dat het minder risicovol is of dat je minder voorbereidend werk hoeft te doen. Sterker nog: er zijn een aantal dingen die je echt zou moeten doen voordat je je überhaupt gaat verdiepen in het beleggen. Zo is het bijvoorbeeld wel zo verstandig om eerst een (financiële) stabiele basis op te bouwen. In dit artikel benoem ik 5 dingen die je zou moeten doen voordat je begint met beleggen.

01. Overzicht maken van je financiën

Ja, hartstikke saai. 😂 Het inzichtelijk maken van je financiën is verre van avontuurlijk, maar het is wel een noodzaak. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in jouw inkomsten, jouw vaste uitgaven en jouw variabele uitgaven. Dit hoeft niet per sé uitgebreid te zijn (eenvoudiger is beter), maar een overzicht zal er wél voor zorgen dat je er financieel beter voor zal staan, want:

  • Je zal veel meer geld gaan overhouden.
  • Zodat je dus meer kunt gaan beleggen.
  • Zodat je zeker weet dat het past in jouw budget.
  • En je dus minder snel financiële problemen kunt krijgen.
  • En zodat je het beleggen eventueel kunt automatiseren.

Kortom, het is het waard om hier een paar uurtjes aan te besteden. Wees niet koppig en sla het maken van een overzicht alsjeblieft niet over. Sterker nog: als jij het er niet voor over hebt om je te verdiepen in je eigen financiën, dan verwacht ik dat beleggen ook niet zo interessant zal zijn voor jou. Daar moet jij je namelijk ook verdiepen in (onder andere) financiën voordat je bepaalde aandelen aanschaft. 🤓

02. Een buffer opbouwen

Je moet écht financieel stabiel zijn voordat je überhaupt geld gaat beleggen. Zonder een buffer zou je niet moeten beleggen, period! Bereken hoe groot jouw buffer zou moeten zijn (bijvoorbeeld met deze tool van het Nibud), open een aparte spaarrekening, spaar je buffer bij elkaar en blijf er daarna van af. Gebruik nooit jouw buffer om te beleggen of te investeren! De buffer is echt bedoeld alleen voor noodgevallen.

03. Een financieel plan maken voor jouw toekomst

Deze ‘opdracht’ klinkt ingewikkelder en uitgebreider dan nodig is. Het is namelijk niet per sé nodig om een uitgebreid plan op te stellen, maar het is wel handig om een paar vragen voor jezelf te beantwoorden. Heb je het geld op korte termijn nodig of op lange termijn? Waar wil je het geld voor gaan gebruiken? Wat zou het voor je betekenen als je het geld zou verliezen? Zijn er grote uitgaven die je de komende jaren moet doen? En hoeveel risico ben je bereid te nemen? De antwoorden op deze vragen zullen je helpen bij het maken van de juiste keuzes met betrekking tot beleggen en investeren.

04. Schulden afbetalen

Over het algemeen zijn schulden verschrikkelijk duur. Het is daarom (in de meeste gevallen) verstandiger om eerst je schulden af te betalen, voordat je begint met beleggen of investeren. Uitzonderingen hierop zijn hypotheekschulden en studieschulden. De rente op deze schulden is meestal lager dan het rendement van het beleggen, vandaar. Zoek dit goed uit voor jezelf en kies jouw prioriteiten.

05. Money Game bestellen

Ja, ik weet het: het is een inkoppertje. 🤣 Maar als jij jouw financiële basis nog niet op orde hebt, dan kan ik je Money Game wel echt aanraden. Volg je de stappen in dit spel, dan eindig je vanzelf met een sterke financiële basis. Zo leer je onder andere hoe je meer geld gaat overhouden, hoe je de maandelijkse financiën automatiseert, hoe je een goede buffer opbouwt en hoe je een financieel systeem kunt opzetten in jouw bankapp. Kortom: Money Game bereidt je eigenlijk voor op onder andere het beleggen. En ja, bovenstaande stappen komen aan bod in het spel.

Beleggen is niet altijd rozengeur en maneschijn

Ik ben géén financieel expert en ik deel slechts mijn meningen en ervaringen met jou. Deze meningen en ervaringen kun je niet als adviezen opvatten en kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ikbenjanmodaal.nl is niet aansprakelijk voor acties die jij onderneemt na het lezen van de blogs. Investeer nooit je buffer of geld dat je nog nodig zal hebben. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vrijwel altijd te mooi om waar te zijn! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en neem nooit klakkeloos advies over.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.