leven beneden jouw stand tips over geld

Wil je beneden je stand leven? Ik heb een paar handige tips voor je

Beneden je stand leven… Ik vind dit eerlijk gezegd een afschuwelijke benaming, waar een vies nasmaakje aan zit. 😣 Het klinkt als iets dat je niet zou moeten willen, alsof het niet goed genoeg is en je jezelf tekort doet. Terwijl je eigenlijk jezelf geen groter cadeau kan geven dan het aanleren om beneden je stand te leven. Waarom? Heel simpel: het is de ENIGE manier om financiële stabiliteit en vrijheid te creëren voor jezelf.

Wist je dat één op de drie mensen in Nederland van loonstrook tot loonstrook leeft? Dit houdt in dat het gehele inkomen wordt uitgegeven in die maand en dat er dus niks overblijft om bijvoorbeeld te sparen. Dat heeft niet altijd te maken met de hoogte van het inkomen, maar juist vaak door leefstijlinflatie (waar ik eerder al een uitgebreide blog over schreef) en door levenswijze. Het maakt dan niet uit of je €1.600 euro per maand verdient of dat je €5.000 euro per maand verdient: onder de streep ben je arm.

Waarom je beneden je stand zou moeten leven

Het is onmogelijk om jouw financiën op de rit te krijgen wanneer je niet beneden je stand gaat leven. Beneden je stand leven is namelijk de enige manier om geld over te houden om een buffer op te bouwen, om je huis extra af te lossen, om te investeren of beleggen, of wat je ook maar zou willen doen om financiële stabiliteit te creëren. Beneden je stand leven maakt het verschil tussen ‘armoede en altijd blut zijn’ en ‘financieel geen zorgen hebben’. Sterker nog: het gedeelte dat jij overhoudt, is de key naar het opbouwen van vermogen.

meer geld overhouden grafiek jan modaal blog

01. Noem het niet ‘beneden je stand leven’

Deze benaming heeft zo’n ontzettend negatieve lading, dat ik er zelf een beetje verdrietig van wordt. 😂 Het kan daarom helpen om het anders te noemen en om er juist een positieve draai aan te geven. Noem het bijvoorbeeld jouw weg naar financiële vrijheid. Of jouw route naar een onbezorgd leven. Of noem het simpelweg ‘verstandiger met geld omgaan’.

02. Zorg eerst voor een goed overzicht

Ja, het is geen leuk klusje en je hebt vast en zeker geen zin om dit te doen. Heel begrijpelijk. 😉 Maar wat als ik je nou vertel dat je waarschijnlijk al rond de €100 kunt besparen, alleen al door uitgaven die je anders over het hoofd had gezien? Je weet pas waar je op kunt besparen wanneer je een goed overzicht hebt. En het leuke hieraan is dat je dus gelijk al geld kunt besparen, zónder jezelf iets te ontzeggen. Klinkt goed, toch?

03. Kies een spaarmethode die bij jou past

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en datzelfde geldt voor het sparen (en indirect natuurlijk ook voor het beneden je stand leven). In een eerdere reeks artikelen benoemde ik verschillende spaarmethodes, misschien zit er wel wat voor je tussen. Zelf maak ik gebruik van het de spaarmethode die ik als eerst noem, omdat ik als zzp’er een variabel inkomen heb.

04. Bonus, opslag of extraatje? Geef het niet uit…

Financiële meevallers worden vrijwel altijd gebruikt om lekker te spenderen. Maar als je nog geen buffer hebt opgebouwd, dan is het wellicht handiger om dit geld niet uit te geven. Dat geldt dan ook voor bonussen, vakantiegeld, etc. Oh, en ga je meer verdienen? Ga dan vooral niet meer uitgeven, maar juist meer sparen.

05. Kijk naar wat wél mogelijk is

Wanneer mensen denken aan ‘besparen’ en ‘sparen’ dan wordt dat vaak gelijk geassocieerd met het hebben van een triest leven. Of met het opzeggen van leuke dingen. Dat is echter nergens voor nodig… Je kunt natuurlijk sowieso al besparen zonder jezelf dingen te moeten ontzeggen (zie tip 2 in dit artikel). En je kunt natuurlijk ook overstappen op goedkopere of gratis alternatieven. Een paar voorbeelden;

  • Ik spreek tegenwoordig vaker thuis met vrienden af in plaats van dat we elke keer uiteten gaan en/of ergens gaan borrelen. Nu koken we samen of doen we gewoon thuis gezellig een borreltje.  En ja, ik vind zelf horeca ook gewoon leuk en ik ga nog steeds regelmatig de deur uit. Maar door het een beetje 50/50 te doen, bespaar ik wel al een hoop geld en eerlijk gezegd word ik daar ook helemaal niet ongelukkiger van.
  • In plaats van een duur sportschool abonnement ga ik liever buiten lopen. Bijna elke dag doe ik wel een wandeling van minimaal 5 kilometer. Dat is niet alleen gezond, maar ook ontspannend.
  • Er zijn overigens ook goedkope sporten die je zou kunnen doen. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van diskgolf? Hier in de buurt zit een parcours die je gratis kunt doen. Je moet alleen zelf de disks aanschaffen.

06. Weet waar je het voor doet

En herinner jezelf daar regelmatig aan. Misschien wil je voorkomen dat je (weer) in de schulden beland. Misschien wil je een buffer opbouwen, zodat je financiële tegenvallers beter aankunt. Of misschien wil je gewoon lekker onbezorgd kunnen leven. Wat jouw doel of motivatie ook is: zorg ervoor dat je daar regelmatig aan herinnert wordt. Dat maakt het namelijk een stuk makkelijk om vol te houden. 🙂 Je kunt bijvoorbeeld jouw doelen opschrijven of in jouw telefoon zetten. Je kunt eventueel ook een moodboard maken of foto’s ophangen van de dingen die jij wilt doen/kopen/bereiken.

07. Zoek gelijkgestemden

Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden begon met het op orde krijgen van mijn persoonlijke financiën, kreeg ik nogal rare blikken van familie en vrienden. Ze verklaarden mij voor gek… En begrepen niet waar ik naartoe wilde werken en waarom dat zo belangrijk voor mij was. Gaandeweg zijn ze aardig bijgedraaid en sommigen zijn nu ook enthousiast aan het sparen. Maar ik zal niet vergeten hoe demotiverend het was dat ik er echt alleen voor stond. En daarom is het belangrijk om gelijkgestemden te vinden. En nee, je hoeft geen nieuwe vrienden te zoeken. 😉 Er is online een complete community van mensen die ook bezig zijn met hun persoonlijke financiën. Om mijzelf geïnspireerd en gemotiveerd te houden, las ik heel veel blogs van gelijkgestemden. En dat heeft mij écht heel veel geholpen. Bonus tip: volg mij op Instagram of Facebook en dan zal ik je regelmatig motiveren en inspireren. 😉

Ga jij beneden je stand leven?

Of misschien doe je dit al een tijdje? Of vind je het dikke onzin en vind je dat geld juist zou moeten rollen? Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel. Ik vind het altijd heel interessant om verschillende opinies te horen.

Lees ook

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47