Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
bescheiden leven en gelukkiger worden

Waarom je juist wel gelukkiger wordt van een bescheiden leven

24 mei 2020
Sandra

Vroeg of laat komt vrijwel elke geïnteresseerde in personal finance er wel achter dat je het één en ander uit je leven (lees: je uitgaven) zal moeten schrappen. Korten op de boodschappen, minder vaak uiteten gaan, minder vaak eten bestellen, minder vaak shoppen, etc. En vrijwel iedereen zal daar wat weerstand in gaan voelen, of dat nou bij jezelf is of weerstand vanuit je omgeving.

‘Joh, leef een beetje! Je hebt er hard voor gewerkt! Doe niet zo ongezellig! Een keertje uiteten gaan kan toch wel?’ Deze opmerkingen komen je vast wel bekend voor 😉 Niemand vind het leuk om te horen dat hun vrienden of familie geld willen besparen. En dat is natuurlijk ook logisch… Of toch niet? Waarom associeren we ‘gezelligheid’ en ‘geluk’ altijd met ‘geld uitgeven’? Dat zit zó ingebakken in onze maatschappij. En dat is eigenlijk heel jammer, want een bescheiden leven kan er juist voor zorgen dat je gelukkiger wordt.

Wat is bescheiden leven?

Voordat we verder gaan met waarom je juist wel gelukkiger wordt van een bescheiden leven, is het handig om vast te stellen wat we precies bedoelen met een ‘bescheiden leven’. In dit specifieke artikel bedoel ik daarmee;

 • Minder uitgeven dan dat er binnenkomt.
 • Bewust beneden je stand leven.
 • Geen dingen kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
 • Je niet laten leiden door de huidige consumptiemaatschappij.
 • Je niet laten opjagen door de eeuwige ratrace.
 • Wél geld uitgeven aan de dingen die je écht gelukkig maken.

01. Je houdt meer geld over a.k.a. financiële zekerheid

Een (meer) bescheiden leven zorgt er natuurlijk voor dat je minder nodig hebt en dus minder hoeft uit te geven. Dat is best wel voor de hand liggend, maar omdat deze blog voornamelijk over geld (en geluk) gaat, noem ik dit toch als eerste reden. Als je meer bescheiden leeft, dan;

 • Geef je minder geld uit.
 • Houd je meer geld over om te sparen (financiële zekerheid = nooit meer geld stress).
 • Misschien zelfs genoeg om te gaan beleggen of investeren (voorbereiden op je pensioen, bijvoorbeeld).

Kortom, bescheiden leven zorgt ervoor dat je financieel véél stabieler zal worden. En ja, dat zorgt (indirect) voor veel meer geluk.

02. Er is veel meer mogelijk in het leven

Er zijn veel meer dingen mogelijk wanneer je bescheiden leeft en wanneer je dus (zoals genoemd bij reden 1) financiële zekerheid hebt. Altijd al voor jezelf willen beginnen? Een buffer zorgt ervoor dat je de eerste maanden nog niet volledig winstgevend hoeft te zijn. Of dat je de investering kunt doen die nodig is om je bedrijf op te starten. Of wil je jouw kinderwens laten uitkomen? Met een goede financiële basis is dat mogelijk. Of een tussenjaar nemen en de wereld gaan ontdekken? Geen probleem. Kortom; een bescheiden leven zorgt ervoor dat je juist veel meer uit het leven kunt halen. Ironisch, toch? 😉 Claire schreef eerder al een leuk artikel over hoe zij leerde met minder geld te leven, waardoor ze andere keuzes kon maken.

03. Bescheiden leven maakt je flexibeler

Bescheiden kunnen leven zorgt er ook voor dat je veel flexibeler bent en dat je bij crisissituaties veel beter kunt handelen. Wanneer je gewend bent om van 2/3 van je salaris rond te komen (en de andere 1/3 spaart of belegt), dan zal je weinig moeite hebben om je aan te passen aan de (maximaal) 70% uitkering die je krijgt als je je baan zou verliezen. Of wanneer je gaat scheiden en/of de relatie verbreekt met je partner. Maar ook financieel gezien sta je er veel beter voor wanneer er ernstige, onverwachtse dingen gebeuren in je leven. In een artikel van de Telegraaf (premium) las ik dat veel partners bij elkaar blijven, ondanks dat ze erg ongelukkig zijn samen, puur omdat ze het in hun eentje minder goed kunnen rooien. Dat lijkt mij echt vreselijk voor deze mensen 🙁

Gerelateerd:
Waarom jij absoluut een goed overzicht nodig hebt van jouw inkomsten en uitgaven

04. Al die extra tijd die je dan opeens hebt!

Een bescheiden leven zal ervoor zorgen dat je veel meer tijd overhoud. Als je wilt ontsnappen aan die ratrace dan is dit de eerste stap die je zou moeten zetten: bescheiden gaan leven. Dat komt door meerdere dingen;

 • Als je minder gaat kopen/consumeren, hoef je minder tijd te besteden aan winkelen, etc.
 • Minder spullen = minder onderhoud (en: minder schoonmaken!). Verkijk je er niet op hoeveel extra tijd dit eigenlijk kost. Denk aan een leeg huis voor/na een verhuizing… Zo’n ruimte heb je véél sneller schoon wanneer er niks in staat (en je geen spullen hoeft schoon te maken).
 • Als je bescheiden leeft, zal je waarschijnlijk ook kleiner gaan wonen. Dit zorgt ervoor dat je nog minder hoeft schoon te maken en nog minder onderhoud hoeft te plegen. Ik ging zelf in 2020 van 505 m³ aan totale inhoud (royale woning + voor- en achtertuin) naar een appartement van 365 m³, uiteraard zonder tuin. Dit scheelt mij elke week ongeveer 5 á 6 uur aan schoonmaken en onderhoud.
 • Zodra je meer bewust bent van wat je wel en niet in je leven wilt, dan zal je ook meer dingen gaan schrappen. Minder meuk, maar ook minder saaie klusjes.

05. Meer geld, tijd en aandacht voor belangrijke dingen

Wanneer je dingen gaat schrappen uit je leven, dan zal je al snel merken dat het ruimte maakt. Ruimte voor de dingen die wél echt belangrijk zijn. Zoals leuke dingen doen met vrienden en familie. En nee, dat hoeft geen geld te kosten. Sterker nog, je zal merken dat je veel meer focus en aandacht hebt voor anderen wanneer je niet al wandelend een fortuin uitgeeft in een winkelstraat en continue wordt afgeleid door van alles en nog wat.

06. Je gaat dingen meer waarderen

Ja, uiteten gaan of borrelen met vrienden is óók gezellig. Maar wanneer je dit niet meer 3x per week doet, krijgt het een hele andere betekenis. Dan waardeer je het meer en kun je er meer van genieten. Dat het weer een beetje ‘speciaal’ wordt in plaats van een standaard wekelijks terugkerende to-do dingetje in je agenda. Wanneer je bescheiden leeft zal je ook veel meer genieten van wat je wél hebt. En zal je veel meer tevreden zijn over je leven in het algemeen, in plaats van dat je continue bezig bent met wat je allemaal niet hebt.

07. Je realiseert je dat je heel weinig nodig hebt

Wanneer je meer bescheiden gaat leven, dan zal je ook al snel merken hoe weinig je eigenlijk écht nodig hebt. Misschien kom je zelfs wel tot de conclusie dat je halve inboedel overbodig is. 😉 En nee, die hoef je niet weg te gooien. Behalve wanneer je dat graag wilt. Maar je realiseren dat de spullen je niet gelukkig maken en dat je ze helemaal niet nodig hebt, zal je per definitie al gelukkiger maken.

Gelukkiger worden? Het begint met bescheiden leven

Zoals je hierboven al ziet, staan alle redenen met elkaar in verbinding. Een bescheiden leven leiden zorgt ervoor dat je minder geld uitgeeft → waardoor je meer geld overhoudt → waardoor je veel meer financiële stabiliteit hebt → waardoor je veel meer kanten op kan in het leven → en waardoor je heftige gebeurtenissen en situaties beter aankunt → waardoor je flexibeler wordt → door dit alles houd je meer tijd over → kun je meer tijd, geld en aandacht besteden aan de dingen die je nou écht belangrijk vind → en zal je meer waardering hebben en veel contenter zijn met je leven.

Het begint allemaal met… een bescheiden leefstijl 😉

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal