Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
slimme tips om te besparen op de boodschappen

Besparen op de boodschappen: 3 slimme tips om meer geld én meer tijd over te houden

29 november 2021
Sandra Boon

In de praktijk merk ik regelmatig dat er veel te besparen valt op de variabele uitgaven. Op vaste uitgaven heb je namelijk iets minder invloed dan over variabele uitgaven. Juist de boodschappen worden steeds duurder én door leefstijlfinflatie gaan we ongemerkt steeds meer uitgeven. Niet alleen door duurdere producten te kopen, maar ook vooral door gemaksproducten te kopen.

De meeste tips voor het besparen op de boodschappen zijn voor mij te tijdrovend. Begrijp mij niet verkeerd: ik wéét dat je ontzettend veel kunt besparen door folders en aanbiedingen na te pluizen. Ik vind het ook heel knap hoe sommige mensen de beste deals weten te scoren. Ik houd dat echter zelf nooit vol… Daarom ging ik op zoek naar slimme tips om wél geld te besparen, zonder dat het mij (veel) meer tijd zou gaan kosten.

01. Een aparte betaalrekening voor de boodschappen

Een slimme én tijdbesparende tip: open vandaag nog een aparte betaalrekening voor de boodschappen. Zo heb je altijd inzicht in hoeveel geld je nog over hebt voor de boodschappen, terwijl de transacties automatisch worden bijgehouden. Zo heb je altijd inzicht en overzicht, zónder een huishoudboekje te moeten bijhouden en zonder contant geld te moeten pinnen. Deze slimme tip is trouwens ook onderdeel van Lazy Money Manager en Money Game. Zelf doe ik dit nu al 2 jaar en ik garandeer je: het maakt een wereld van verschil! Door het te scheiden van o.a. je vaste uitgaven geef je nooit per ongeluk te veel uit én kun je op tijd aan de bel trekken als dat nodig blijkt te zijn.

02. Rouleer met vaste menu’s en standaard boodschappen

Een tijdje geleden las ik ergens dat een Nederlands huishouden voornamelijk rouleert tussen circa 7 tot 9 verschillende gerechten als avondmaal. Toen viel er bij mij opeens een kwartje: als ik nou eens een stuk of 7 verschillende GOEDKOPE gerechten uitzoek, dan rouleer ik gewoon simpelweg tussen die gerechten. Ik kook vrijwel altijd voor 2 dagen, dus dan ben ik sowieso 14 dagen zoet. Op deze manier heb ik nooit de stress van “wat zal ik vanavond eens eten” en heb ik altijd een paar simpele (en vooral goedkope) gerechten in gedachten. Dit is een kwestie van eenmalig uitzoeken en daarna eindeloos van profiteren.

Extra tip: als je regelmatig bij jouw supermarkt naar voorkeur de boodschappen bestelt, sla dan deze standaard boodschappen op. Ik heb dit zelf gedaan in mijn account bij de Jumbo en dat scheelt mij zóveel tijd!

03. Koop vooral houdbare producten in de aanbieding

Deze tip geldt in combinatie met bovenstaande tip. Een paar van mijn standaard gerechten bevatten houdbare producten (vegan melk, rijst, tortilla’s, pasta, groente in blik, etc). Hier koop ik extra veel van zodra ze in de aanbieding zijn. Hierdoor ben ik niet alleen goedkoper uit, maar heb ik ook een heel fijne voorraad van producten die ik ook écht veel gebruik. Hier pluis ik geen folders voor uit, maar ik koop wel extra veel als ik zie dat ze in de aanbieding zijn bij de supermarkt waar ik op dat moment ben.

Gerelateerd:
Het leven wordt steeds duurder: 5 Tips om te besparen op je boodschappen
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal