Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
Besparen op de stijgende energierekeningen: zo verbruik je veel minder gas en stroom

Besparen op de stijgende energierekening: zo verbruik je veel minder gas en stroom

4 december 2021
Sandra Boon

Het is je vast niet ontgaan: de energieprijzen zijn enorm aan het stijgen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat voor veel mensen de energierekening hoger zal uitvallen dan verwacht. Nog meer dan ooit kan het slim zijn om te besparen op de stijgende energierekening door simpelweg veel minder gas en elektriciteit te gebruiken. In dit artikel zal ik zoveel mogelijk tips verzamelen. Heb jij een tip die niet wordt genoemd? Laat het mij weten in de comments en dan zal ik het alsnog toevoegen.

01. Besparen op de energierekening door niks te gebruiken

OkĂ©, helemaal niks verbruiken is wel heel erg skeer. 😉 Toch kan het lonen om bijvoorbeeld bepaalde dingen niet meer te doen. Hieronder vind je daar een paar tips voor.

 • Zijn er apparaten die je nauwelijks gebruikt? Haal dan de stekker uit het stopcontact, anders verbruikt het alsnog (een beetje) stroom. Zelf doe ik dit bij alles wat ik niet meerdere keren bij dag gebruik: wasmachine, vaatwasser, waterkoker, broodrooster, lampen, etc.
 • Het is meestal helemaal niet nodig om het hele huis te verwarmen. Verwarm liever alleen de ruimte(s) waar je veel tijd doorbrengt. Zelf verplaats ik meestal mijn bureau en mijn bed naar de woonkamer. I know, dat is voor veel mensen te extreem… Maar ik zit wĂ©l de hele dag warm en ik slaap nooit in een koude slaapkamer. 😉
 • Daarnaast kun je ook besparen door bepaalde energieverbruikers niet meer te gebruiken. Is het echt nodig om alle lampen aan te hebben? Om de televisie Ă©n de laptop tegelijkertijd aan te hebben? Om de laptop de hele dag op te laden? I know, het zijn peanuts die je dan bespaart, maar over een langere tijd kan het echt wel schelen voor je energierekening.
 • Sommige apparaten verbruiken ontzettend veel meer stroom dan anderen. Het kan dus lonen om deze apparaten wat vaker te laten staan. Een waterbed kost bijvoorbeeld relatief veel en ook een wasdroger is niet bepaald energiezuinig.

02. Energiebesparende producten gebruiken

Geld uitgeven om geld te besparen: het klinkt niet logisch, maar het is wél mogelijk. Met onderstaande producten kun je jouw energieverbruik flink beperken. En minder verbruik betekent natuurlijk minder kosten.

 • Radiatorfolie met magneetstrip. Deze folie plak je met de magneetstrip in een handomdraai achter je radiatoren. Dit zorgt ervoor dat er veel minder energie verloren gaat aan de achterkant van de radiator (welke vrijwel altijd tegen een buitenmuur staat). Ik heb dit zelf ook in mijn appartement gedaan. Het is heel simpel en je hebt er geen gereedschap voor nodig.
 • Zelfklevende tochtstrip voor deuren. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken. Voor deze zelfklevende tochtstrips heb je geen gereedschap, kennis of ervaring nodig. Je plakt het simpelweg aan de onderkant van de deur en voilĂ .
 • Wasdroger ballen. Met deze ballen droogt jouw was veel sneller, waardoor je tot wel 25% op de energiekosten kunt besparen. Mooi meegenomen, toch?
 • Digitale verbruiksmeter. Met deze meter zie je hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo kun je precies zien welke apparaten je misschien wat vaker links moet laten liggen. Of welke apparaten vervangen moeten worden. Zelf heb ik dit gebruikt om te achterhalen of de koelkast in mijn camper zijn warmte wel kwijt kon. Als een apparaat zijn warmte niet kwijt kan, verbruikt het namelijk vĂ©Ă©l meer stroom.
Gerelateerd:
De energieprijzen stijgen enorm! Hoe kun je alsnog zoveel mogelijk geld besparen?

03. Besparen door het verbruik te minderen

Er zijn allerlei manieren waarop je het verbruik kunt verminderen en natuurlijk kan dat een groot verschil maken voor jou energierekening. Hieronder vind je een aantal bekende tips Ă©n een aantal minder bekende tips om energie te besparen.

 • Raar maar waar: een vochtige woning verwarmt veel beter en sneller. Lucht daarom vooral wĂ©l de kamers door even een raam of deur open te zetten.
 • Daarnaast kan het financieel ook zeker lonen om oude apparaten te vervangen door nieuwe, duurzamere modellen. Zo verbruiken onder andere oude koelkasten hĂ©Ă©l veel meer.
 • De verwarming een graadje lager zetten, dikkere kleding aantrekken en de verwarming wat later aanzetten (en wat eerder uitzetten): het zijn allemaal clichĂ© tips. Maar deze tips worden niet voor niks gegeven: het kan echt een boel schelen op je energierekening!
 • Wist je dat een waterkoker minder verbruikt dan een pan met water? Als je dus gaat koken kan het goedkoper zijn om eerst even het water te koken in de waterkoker en het daarna pas op het vuur te zetten.
 • Let ook goed op dat je alleen verwarmt wat je echt nodig hebt. De waterkoker helemaal vullen – en vervolgens slechts Ă©Ă©n kopje thee maken – is zonde van de energie en van je geld.
 • En wist je dat je helemaal niet de pan vol hoeft te gooien om groente te koken? Broccoli hoeft bijvoorbeeld voor slechts 3/4 onder water te staan.

04. Besparen door optimaal van je verbruik te profiteren

Als die kachel eenmaal staat te loeien kun je natuurlijk maar het beste ook zoveel mogelijk profiteren van die warmte. 😉 Hieronder vind je een aantal tips die jou kunnen helpen optimaal te profiteren.

 • Heb je de oven gebruikt om te koken? Laat dan lekker de oven openstaan (mits er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn). Dit helpt om de woning lekker op te warmen.
 • Staat de verwarming aan? Probeer dan om de warmte zoveel mogelijk in de ruimte te houden. Dit kan door deuren dicht te doen, door tochtstrips en radiatorfolie te gebruiken en door gordijnen dicht te houden. Ik doe er zelf altijd nog een schepje bovenop: ik sluit de gordijnen en prop deze achter de radiator. Anders gaat de warmte van de radiator rechtstreeks naar de (koude) ramen.
Gerelateerd:
Crisismanagement: in 5 stappen tackle je de actuele problemen met de energieleveranciers
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal