Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
rijker voelen tijdens geld besparen

Word je een beetje kriegelig van het (be)sparen? Met deze tips zal jij je een stuk rijker voelen

26 november 2020
Sandra Boon

Werken aan je persoonlijke financiën is vrijwel altijd een goed idee. Hoe meer je kunt (be)sparen, hoe sneller jij jouw financiële doelen zal behalen. Maar laten we eerlijk zijn: het is niet altijd even leuk om geld te moeten besparen. 😅 Ik begrijp ook wel dat niet iedereen zo enthousiast wordt van Excel-bestandjes, grafieken en andere cijfertjes. En ik kan mij ook goed voorstellen dat je regelmatig het punt bereikt waarop je je afvraagt waar je het nou eigenlijk allemaal voor doet.

En daarom geef ik je in dit artikel een paar tips waarmee jij je een stuk rijker zal voelen tijdens het (be)sparen. Ik heb zelf ook tijden waarin ik extra hard mijn best doe om sneller vooruit te komen. En ik merk ook dat ik zo nu en dan gedemotiveerd raak van al dat (be)sparen. Voordat we beginnen met de tips: onthoud dat het geen race is. Het doel is dat je aankomt op jouw bestemming, maar niemand anders bepaald hoelang jij daar over moet doen. Laat je dus vooral door niemand opjagen. 😘

01. Verander jouw definitie van rijkdom

De kans is groot dat jij je tijdens het (be)sparen juist een beetje arm zal voelen. Je kunt immers minder uitgeven en wellicht moet je jezelf zelfs enkele dingen ontzeggen. Ik kan mij voorstellen dat jij je op dat moment nou niet bepaald rijk voelt! Laat jouw gevoel van rijkdom echter niet afhangen van hoeveel geld je uitgeeft. De definitie van rijkdom is niet hoeveel geld iemand heeft uitgegeven, maar hoeveel geld iemand heeft. Het geld dat je uitgeeft zegt dus eigenlijk niks over jouw financiële situatie. Dit is wat rijkdom is;

  • Geld op de bank hebben. Veel mensen willen niet een miljoen hebben, ze willen een miljoen uitgeven.
  • Een buffer hebben voor noodgevallen. Wederom: dit gaat over het hebben van geld, niet over uitgeven.
  • De keuze hebben om zelf te bepalen waar jij je geld aan uitgeeft.
  • De maand doorkomen én geld overhouden.

Wanneer jij tijdens het (be)sparen het gevoel hebt dat je wel heel karig leeft; focus je dan op de dingen die jou rijk (gaan) maken. Denk aan de buffer die je aan het opbouwen bent. Denk aan het koophuis waar je zo hard voor aan het sparen bent. Of denk aan het pensioen dat je nu al aan het voorbereiden bent. Wat een rijkdom!

02. Tel niet wat je niet hebt, maar wat je wél hebt

Als jij je altijd focust op wat je niet hebt en op wat je niet kunt, dan zal je nooit gelukkig zijn. Hoe hard je ook werkt, hoeveel je ook uitgeeft, je zal dan altijd méér willen hebben. Stop met het najagen van alles wat je niet hebt en concentreer je op wat je wel al hebt. Als jij je per direct rijker wilt voelen, maak dan voor jezelf een lijstje met alle dingen die je wél hebt en waar je ontzettend gelukkig van wordt. Op mijn lijstje staan: samenwonen met de liefste hond van de wereld, een heerlijk appartement waarin ik mij nog nooit zo thuis heb gevoeld, de start van een nieuwe carrière en dus een nieuw avontuur, on track zijn met alle financiële doelen, een kleine – maar super fijne – kring van mensen om mij heen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

03. Wees niet te extreem in het (be)sparen

Vrijwel iedereen om mij heen die zich bezighoudt met persoonlijke financiën, wordt vroeg of laat iets te enthousiast en loopt dan iets te hard van stapel. Het is dan ook verstandig om jezelf af en toe even terug te roepen en de teugels wat te laten vieren. Al is het maar voor je eigen gemoedstoestand. Een handige tip: plan elke maand ook wat ruimte in je budget om jezelf te verwennen. Al is het €5 euro om een gezichtsmasker te halen of om in alle rust een kopje koffie te drinken op het terras. Whatever makes your clock tick…

Gerelateerd:
Jan Modaal in Nederland staat er steeds slechter voor... Of toch niet?

Maak van het (be)sparen geen persoonlijke nachtmerrie

Ik kijk af en toe weleens naar de serie Alaskan Bush People waarin de familie Brown in the middle of nowhere woont, zonder nutsvoorzieningen en zonder überhaupt enige voorzieningen. Twee van de broers hadden eens een gesprek waar ik nog regelmatig aan terugdenk. Beide broers hebben namelijk inmiddels een partner die ook in ’the bush’ zijn komen wonen, maar daar nog niet helemaal aan zijn gewend. Een van de broers zei tegen de ander (losjes vertaald): ‘Wat je in de bush kunt vinden, is wat je er zelf mee naartoe neemt’. Daarmee doelde hij op het feit dat er geen regels zijn en dat je zelf kunt bepalen wat je wel of niet doet. Dat advies pas ik graag toe bij onderwerpen zoals (be)sparen, maar ook bij onderwerpen zoals minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke financiën in het algemeen. Je hoeft niet de spelregels van een ander te volgen: maak ze lekker zelf.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal