Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten

Bij welke banken ik klant ben (en waarom ik voor deze banken koos)

9 september 2020
Sandra

Er is veel gaande in het wereldje der financiën. Een negatieve spaarrente begint de norm te worden, cryptocurrency is niet meer weg te denken én mensen stappen steeds makkelijker over naar een andere bank. In dit artikel zal ik vertellen bij welke banken ik rekeningen heb en waarom ik juist voor deze banken heb gekozen.

En ja, ik hoor je denken ‘waarom heeft ze in godsnaam meerdere bankrekeningen?’ Het antwoord is heel simpel: ik spreid het risico. Ik stop niet al mijn eieren in één mandje, wat betreft mijn geld en mijn (kleine, maar wel bestaande) vermogen. Er kunnen veel dingen misgaan… Bijvoorbeeld wanneer de bank een storing heeft, wanneer de bank failliet gaat of wanneer er verdachte activiteit plaatsvind in jouw account. In een eerder artikel besprak ik al uitgebreid waarom het een goed idee is om rekeningen te openen bij verschillende banken, dus daar zal ik nu niet verder op in gaan 😉

 

de banken waar ik voor kies

© Ikbenjanmodaal.nl

01. Zakelijke bankrekening: de omgekeerde bank Knab

Ik moet altijd heel erg lachen om de naam van deze bank, omdat het heel lang heeft geduurd voordat ik doorhad dat ‘Knab‘ het omgekeerde is van ‘Bank’. Dat soort dingen vallen mij nooit op, haha! Anyway, voor mijn bedrijfsactiviteiten maak ik dus gebruik van Knab als aanbieder. Daar heb ik verschillende rekeningen;

  • Betaalrekening, voor alle reguliere betalingen. Vanzelfsprekend komt hier het geld binnen dat ik verdien en de zakelijke uitgaven worden vanaf deze rekening betaald. Niks bijzonders 😉
  • Spaarrekening, welke bestaat uit verschillende spaarrekeningen/spaardoelen. Zo heb ik er één speciaal voor de BTW en daarnaast nog een paar specifieke spaardoelen.

Vroeger had ik een zakelijke rekening bij ING. Toen ik problemen daarmee begon te krijgen (ik kon in de app niet een privérekening én een zakelijke rekening laten tonen), en nadat er een paar schandalen waren, besloot ik over te stappen. Ik heb uiteindelijk Knab gekozen, omdat deze op dat moment het voordeligst was. Althans, voor een bedrijf. Misschien niet helemaal de reden die je had verwacht, maar het is wel de waarheid 😉

PS. Bij Knab kun je de eerste 3 maanden gratis uitproberen.

Over de tarieven van banken

Even een kleine kanttekening over de tarieven die banken vragen. Deze verschillen onderling enorm. Niet alleen de tarieven zelf, maar ook de onderdelen waar (soms onverwachts) extra wordt gerekend. Zo is het bij sommige banken voordelig om extra rekeningen te openen, bij anderen is het zelfs gratis. En bij sommigen kun je voordelig een creditcard toevoegen en bij anderen niet. Wanneer je gaat berekenen welke bank het goedkoopst is, let dan vooral op die extra kosten. En let er ook vooral op wat jij écht nodig hebt (en laat je niet verleiden door extra opties die je wellicht niet echt nodig hebt).

Tip: bij de Consumentenbond kun je heel gemakkelijk betaalrekeningen vergelijken. Naast het vergelijken van tarieven kun je ook het investeringsbeleid van de verschillende banken vergelijken. Handig wanneer je niet wilt dat jouw geld wordt gebruikt voor ‘slechte’ dingen, zoals oorlogen, destructie van de aarde, het schenden van mensenrechten, etc.

02. Privérekeningen bij Triodos Bank

EDIT: ik zit inmiddels niet meer bij Triodos, vanwege de oplopende kosten. Voor meerdere betaalrekeningen en spaarrekening betaal je ontzettend veel extra.

Bij Triodos Bank, één van de duurzaamste banken van de wereld, heb ik twee betaalrekeningen en één spaarrekening. Waarom ik voor deze bank heb gekozen? Simpel: omdat ik graag wilde overstappen naar een duurzamere bank. Geld is macht en ik wil niet dat mijn spaargeld wordt gebruikt voor de dingen waar ik juist zo fel op tegen ben. Daar moet ik wel eerlijk aan toevoegen dat Triodos zeker niet de goedkoopste bank is. Ik heb dat overwogen en uiteindelijk de keuze gemaakt om (in deze situatie) duurzaamheid boven geld te verkiezen.

  • De twee betaalrekeningen gebruik ik voor mijn uitgaven.
  • Op de spaarrekening staat (ongeveer) de helft van mijn spaargeld.

Ik heb er bewust voor gekozen om twee betaalrekeningen te gebruiken, zodat ik meer inzicht heb in mijn uitgaven. Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een handige methode om je persoonlijke financiën beter (én makkelijker) bij te kunnen houden. De twee betaalrekeningen zijn daar onderdeel van. Mocht je daar meer over willen weten, volg mij dan op Facebook of Instagram en dan ontvang je vanzelf een seintje zodra de methode klaar is.

03. Spaarrekening en beleggingsrekening bij ASN Bank

Naast de betaal- en spaarrekeningen bij Knab en Triodos Bank, heb ik ook nog eens twee verschillende rekeningen bij ASN Bank;

  • Een spaarrekening, waar de andere helft van mijn spaargeld op staat.
  • Een beleggingsrekening, welke nodig is voor de ASN mixfondsen.

Ik beleg dus niet alleen in individuele aandelen en ETF’s via DEGIRO, maar ook via ASN Mixfondsen. Dit was destijds voor mij de eerste belegging ooit, dus dat zal altijd een beetje speciaal blijven. Via ASN beleg ik in twee verschillende fondsen: offensief en neutraal. Dit houd in dat je zelf kunt kiezen hoeveel risico je wilt nemen. Maar dat is voer voor een andere blog 😉 Waarom ik voor ASN Bank heb gekozen? Gedeeltelijk omdat zij ook behoren tot de duurzamere banken en gedeeltelijk omdat zij een goed rendement hadden/hebben op de mixfondsen. Na wat onderzoek was het (relatief gezien) een optie waarbij de fees niet te hoog waren en waarop een redelijk rendement is behaald in het verleden. Die twee dingen samen waren dus de reden om voor ASN Bank te kiezen. Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Kost dat niet veel geld, zoveel verschillende rekeningen?

Dat vind ik zelf op zich wel meevallen, maar daar zijn de meningen over verdeeld. 😉 Meestal zijn spaarrekeningen gratis, dus dat scheelt al een heleboel. Triodos biedt een gratis spaarrekening en ook de spaarrekening én beleggingsrekening bij de ASN Bank zijn gratis. Ik betaal alleen voor het geld dat ik daadwerkelijk belegt heb, maar niet voor de rekeningen zelf. Dat komt dan dus uit op:

EDIT: Bij Triodos zijn de spaarrekeningen niet meer gratis. Ik zit nu alleen nog bij Knab en bij ASN Bank.

Dus in totaal 15 euro per maand, maar dat is ook inclusief de zakelijke rekening. In mijn persoonlijke financiën reken ik die natuurlijk niet mee, want de zaak betaald die al. Dus eigenlijk is het 10 euro per maand, om mijn geld veilig en gespreid op verschillende bankrekeningen te hebben staan 😉 Wil je duurzaam en goedkoper, kijk dan vooral naar de huidige tarieven. ASN Bank is qua betaalrekeningen vaak wel wat goedkoper dan Triodos. Maar de tarieven veranderen nog weleens, dus pin mij er niet op vast.

PS. Een overzichtelijk systeem opzetten voor jouw bankrekeningen? Dat leer je met Money Game.

Gerelateerd:
Goedkoop is niet per definitie beter en ik zal je uitleggen waarom ik dat vind
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal