Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
bitcoin in plaats van sparen of beleggen

3 Redenen waarom Bitcoin kopen een populair alternatief is voor het sparen en beleggen

25 maart 2021
Sandra Boon

De media hebben het herhaaldelijk over de inflatie en de negatieve spaarrente bij banken. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen zich afvragen of ze niet ‘iets anders’ met hun spaargeld moeten doen. Als alternatief voor het sparen gaan veel mensen beleggen of investeren, waar ik eerder al een aantal blogs over heb geschreven. Er is echter iets waar ik nog niet over heb geschreven en dat is het kopen van cryptovaluta (zoals Bitcoin) als alternatief.

In dit artikel hebben we het over spaargeld. Daarmee bedoelen we het spaargeld dat je over hebt nadat je buffer is gevuld. Gebruik nooit jouw buffer om te beleggen of te investeren en gebruik nooit geld dat je op korte termijn nodig zou kunnen hebben.

Bitcoin kopen wordt steeds populairder

Bitcoin breekt record na record en je kunt geen krant openslaan zonder nieuwsberichten te vinden over dit onderwerp. Sinds Corona is uitgebroken lijken Bitcoin en andere cryptovaluta nóg populairder te worden. Ook grote bedrijven en financiële instellingen tonen veel interesse. Zo kun je sinds kort ook met Bitcoin betalen bij PayPal en Tesla en zijn er bepaalde hedgefondsen die een relatief grote positie hebben ingenomen in crypto. Vooral onder jongeren lijkt het kopen van Bitcoin een erg populair alternatief te zijn. Let op: dit is géén koopadvies! Ik beschrijf alleen de redenen die mensen vaak hebben wanneer ze ervoor kiezen om te investeren in Bitcoin. Op het moment van schrijven maakt crypto slechts een klein deel uit van mijn eigen beleggingsportefeuille.


01. Bitcoin is volatiel en kan veel meer rendement opleveren

Bitcoin is erg volatiel. Dit betekent dat de koersen relatief gezien erg snel dalen en stijgen. Hierdoor kun je veel rendement behalen in korte tijd óf juist heel snel verlies maken. Zo steeg Bitcoin vorig jaar zelfs 300 procent! Normaal gesproken wordt er een gemiddeld rendement van 8 procent per jaar geschat bij aandelen. Het vooruitzicht van snel en veel rendement is wat veel mensen over de streep trekt. Houd er echter wel rekening mee dat dit ook in jouw nadeel kan werken: de koersen kunnen erg snel dalen.

02. Hoge verwachtingen van cryptovaluta

Veel mensen hebben hoge verwachtingen van cryptovaluta als alternatief voor het huidige monetair systeem. Wetenschappers en experts roepen al lange tijd dat het systeem niet houdbaar is en dat het noodzakelijk is om (vroeg of laat) ingrijpende veranderingen aan te brengen. Er wordt veel naar crypto gekeken als potentiële vervanger van het systeem zoals we die nu kennen. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan zit je gebakken als je nu op een lagere koers Bitcoin inkoopt. Voor veel mensen is dát een goede reden om nu alvast in te stappen.

03. Bitcoin is makkelijk te verkrijgen

Een andere reden waarom Bitcoin erg populair is als alternatief voor het beleggen in aandelen, is dat het gemakkelijk te verkrijgen is. Er zijn allerlei online platforms waarmee je via iDEAL crypto kunt kopen. Zelf gebruik ik een app op mijn telefoon, maar er zijn talloze andere systeem, zoals Bitvavo, Bitpanda en Bitonic. Ja, aandelen kun je ook online kopen. Het verschil is echter dat je bij Bitcoin veel minder informatie hoeft door te spitten voordat je een weloverwogen keuze kunt maken. Bij aandelen kun je bijvoorbeeld de jaarrekeningen uitpluizen, de prognoses bekijken en de behaalde resultaten doornemen. Bitcoin is wat ‘simpeler’ als je het zou vergelijken met aandelen.


Is het überhaupt een goed alternatief?

Ik hoor veel mensen zeggen dat Bitcoin geen onderliggende waarde heeft, dat het een tikkende tijdbom is en dat mensen gebakken lucht verkopen. Om daar zelf een mening over te kunnen vormen, dien je jezelf goed te informeren. Belangrijk is ook dat je je inleest over onder andere de waarde van Bitcoin: waar het op is gebaseerd, hoe het wordt bepaald en wat het nut ervan is. Of ik het zelf een goed alternatief vind? Voor mij persoonlijk is het te volatiel om al mijn geld erin te willen investeren. Maar ik zal ook eerlijk toegeven dat ik met mijn crypto (Bitcoin en Litecoin) meer rendement heb behaald dan met mijn groeiaandelen. 😅 Mocht je van plan zijn te investeren in crypto, neem dan alsjeblieft de volgende tip van mij aan: zorg voor een gespreid risico en een divers portefeuille. Al je geld op één paard zetten is gokken en daar doen we niet aan.

.

Meer over dit onderwerp


Disclaimer

Ik ben géén financieel expert en ik deel slechts mijn meningen en ervaringen met jou. Deze meningen en ervaringen kun je niet als adviezen opvatten en kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ikbenjanmodaal.nl is niet aansprakelijk voor acties die jij onderneemt na het lezen van de blogs. Investeer nooit je buffer of geld dat je nog nodig zal hebben. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vrijwel altijd te mooi om waar te zijn! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en neem nooit klakkeloos advies over. Dit artikel is in opdracht geschreven, maar de inhoud is 100% van ikbenjanmodaal.nl


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal