Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: Blondjes Beleggen Beter

23 juli 2020
Sandra Boon

Alleen al de titel (Blondjes Beleggen Beter) is natuurlijk een goede reden voor mij om dit boek te willen lezen 😉 Maar laat je niet foppen, Janneke Willemse is zeker geen dom blondje. Als financieel journalist en succesvolle belegger weet ze heel goed waar ze het over heeft. En met dit boek brengt zij ‘de beurs’ een stukje dichterbij de particuliere beleggers, zoals jij en ik. Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

blondjes beleggen beter boekAls je mijn blogs al langer volgt, dan weet je misschien al wel dat ik momenteel druk bezig ben met financiële planning en met het vergroten van mijn vermogen. Ik beleg al een tijdje via ASN Bank duurzame mixfondsen, maar ik ben ook erg geïnteresseerd in het aankopen van individuele aandelen, obligaties en ETF indextrackers. Ik verslond allerlei artikelen, podcasts en YouTube video’s en daarnaast leerde ik al veel uit andere boeken. Maar nu ik besloten had om mij écht meer te gaan verdiepen in het beleggen, leek het mij een goed idee om dit boek te bestuderen.

Beschrijving van het boek

In ‘Blondjes Beleggen Beter’ beschrijft Janneke Willemse 7 stappen die jou zullen leiden naar simpel en succesvol beleggen. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren, slapend rijk worden! Daar waar bij veel boeken dit soort slogans valse beloftes maken, is het precies wat Janneke doet in dit boek. Ze neemt je stap voor stap mee en loodst je zo door het wereldje der beleggingen. Het boek is heel nuchter en vlot geschreven en daarom las ik het ook binnen 2 dagen uit. Aan de ene kant is het heel overzichtelijk en simpel beschreven, aan de andere kant worden best wel ingewikkelde termen uitgelegd. Ik vind het zelfs best wel verfrissend hoeveel diepgang het boek heeft, terwijl je er (door de vlotte schrijfstijl) zo doorheen fietst. Dit boek is echt ideaal voor de beginnende belegger. Voor de starter die wel de klok heeft horen luiden, maar die nog niet weet waar de klepel hangt (zoals ik 😆). Daarnaast deelt Janneke ook veel verhalen en ervaringen van anderen, en natuurlijk ook die van haarzelf. Dit maakt het boek heel toegankelijk in plaats van een ver-van-mijn-bed-show.

Wat vindt Jan Modaal van Blondjes Beleggen Beter?

De meeste dingen die in dit boek staan, had ik al hier en daar opgepikt via andere platformen en andere boeken. Dit is echter wel het eerste boek dat alles goed samenvat en dat lekker toegankelijk is geschreven. Elke beginnende belegger zou ik dit boek aanraden. Het geeft veel inzicht en het waarschuwt ook voor de fouten die door de meeste mensen worden gemaakt. De titel vind ik natuurlijk helemaal geweldig, hoewel ik vermoed dat vrouwen zich sneller aangesproken zullen voelen dan mannen. Trap daar niet in, het boek is echt wel geschikt voor mannen 🙂

Gerelateerd:
Hoe goed ben jij met geld? Doe een geldtest en kom erachter 😜

Ik zal hieronder een paar take-aways van Blondjes Beleggen Beter benoemen;

  • Stel vooraf een plan op en houd een soort dagboek bij. Dat vond ik in eerste instantie een beetje truttig klinken (sorry), maar na een paar dagen via DEGIRO bezig te zijn, snap ik waar dit goed voor is. Het is écht heel moeilijk om je niet te laten leiden door al die knipperende cijfertjes en bewegende grafieken. Het is heel belangrijk om in gedachten te houden dat je voor lange termijn belegt (althans, dat is mijn bedoeling). Zo’n dagboek helpt je herinneren waarom je iets hebt gekocht (of verkocht) en soms is het fijn om daar aan herinnert te worden.
  • Een passieve manier van beleggen levert je veel meer op. Vrijwel elke auteur is het daar over eens 😉 In het boek geeft Janneke verschillende tips om meer passief te zijn.
  • Kies niet te veel verschillende bedrijven en kies alleen bedrijven die je interessant vindt. Janneke’s tip is namelijk om goed op te hoogte te blijven van alles rondom de betreffende bedrijven. En ja, dan helpt het natuurlijk wel dat je dat interessant vindt.

Ik heb nog wel meer geleerd van dit boek, maar ik zal niet alles verklappen. Van begin tot eind bevat het boek waardevolle informatie en ik kan (en wil) natuurlijk niet álles hier plaatsen 😉

Wat kun je leren van Blondjes Beleggen Beter?

Het boek geeft je een hele goede introductie en bevat allerlei benodigde informatie die onmisbaar is wanneer je individueel wilt gaan beleggen. Het helpt je daarnaast ook bij het opstellen van een plan, waardoor je minder snel de mist in zal gaan. Zoals ik eerder al aangaf: dit boek is ideaal voor de startende belegger en ik kan dit boek elke starter (en nog-niet-succesvolle belegger) aanraden.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal