Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Wat je kunt leren van… Het boek ‘Born For This’ van Chris Guillebeau

25 september 2020
Sandra

Een paar weken geleden vond ik een leuke verrassing in mijn brievenbus. Een lieve vriendin had mij het boek ‘Born For This’ van Chris Guillebeau gestuurd. Het boek is geschreven voor mensen die niet zo goed weten welke vervolgstap ze moeten nemen in hun carrière. Of eigenlijk: hoe je het werk vind waarvoor je geboren bent. De betreffende vriendin en ik hebben al een paar jaar veel gesprekken over dit onderwerp, aangezien we steeds maar niet weten wat we met onszelf aanmoeten. 🤣

Normaal gesproken plaats ik de boekreviews in een aparte categorie. Dit boek is echter niet per sé relevant voor de lezers van deze blog, aangezien het niet echt gaat over persoonlijke financiën of over Jan Modaal in het algemeen. Desondanks wilde ik er toch heel graag een blogartikel aan wijden, omdat er een paar nuttige dingen in staan die ik heel graag met jullie wil delen.

Over het boek ‘Born For This’

De auteur van dit boek, Chris Guillebeau, leeft wat onconventioneler dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hij koos ervoor om de typische kantoorbaan te mijden en op andere manieren inkomsten te genereren. Zo heeft hij onder andere een paar boeken geschreven en heeft hij verschillende bedrijven opgezet. Ook heeft hij via zijn werk veel gereisd en vooral met heel veel mensen gepraat. In dit boek deelt hij dan ook leuke verhalen en anekdotes van mensen die het net even anders deden. Daarnaast geeft Chris Guillebeau allerlei tools die jou kunnen helpen bij de zoektocht naar een carrière waar je echt gelukkig van wordt. Zoals ik hierboven al vermeldde; dit heeft niet direct iets te maken met persoonlijk financiën. Maar indirect wel: het heeft namelijk alles te maken met het genereren van een inkomen. Oftewel: geld.

boek born for this

Beetje cliché: kleur vooral buiten de lijntjes

Ik heb echt een hekel aan dit soort uitspraken, maar het verwoordt wel precies wat ik duidelijk wil maken. Kleur vooral buiten de lijntjes wanneer het aankomt op werk en inkomen. Er is zóveel meer mogelijk dan alleen de typische 9 tot 5 banen. In Nederland zijn we eigenlijk nog wel heel erg conservatief wanneer het hier op aan komt. In Amerika zijn ze daar al een stuk vrijer in; veel mensen hebben twee banen in plaats van één fulltime baan. Oké, dat komt meestal door andere redenen (niet kunnen rondkomen) en niet per sé omwille het werkgeluk. Maar misschien is dit het overwegen waard om te kijken wat er nog meer mogelijk is. Er is niemand die jou dwingt om het bij één fulltime baan te houden. Zelfs niet als ondernemer of zzp’er. Het boek staat vol met inspirerende ideeën en verhalen, maar ik zal hieronder slechts een paar ideeën benoemen;

  • Een side hustle opstarten naast jouw baan.
  • Of twee parttime banen aannemen.
  • Zoals de auteur zelf doet: schrijf boeken en spreekt op events.
  • Of neem eens een kijkje in een totaal andere branche.

Elke stap is een stap in de goede richting

Maar blijf wel in beweging. Als je geen stappen neemt richting een andere carrière (en die stapjes kunnen piepklein zijn), dan zal er ook nooit verandering in komen. En ja, ik moet toegeven dat ik mij daar ook schuldig aan heb gemaakt. 😅 Ik was al ruim vier jaar ongelukkig met het werk dat ik deed. Maar het verdiende goed en ik had veel vrijheid, dus ik wilde het ook niet opgeven totdat ik wat anders tegenkwam. Ik zat letterlijk te wachten tot een nieuwe carrière zich aan zou dienen. 🤦 Spoiler: die nieuwe carrière kwam echt niet zomaar aangewaaid.

Je kunt geen fouten maken, je kunt alleen maar leren

Dit klinkt ook al zo cliché, maar het is wel de waarheid. Ook wanneer je dingen uitprobeert en erachter komt dat het juist niet is wat je wilt, leer je er heel veel van. Zo heb ik tig jaar geleden een stage gedaan bij een bedrijf. Ik haatte de stage. En dat kwam niet door het bedrijf of door de mensen, maar door het werk. Ik kon als student Mediavormgeving & Entertainment namelijk kiezen uit twee soorten bedrijven: bedrijven met een in-house ontwerpafdeling óf bedrijven die grafische vormgeving deden voor anderen. Tijdens deze stage kwam ik erachter dat in-house veel te saai was voor mij: altijd meer dezelfde kleuren en nooit echt creatief bezig kunnen zijn. Was het achteraf een geslaagde stage? Ja, want ik wist nu precies wat ik niet wilde.

Zou ik ‘Born For This’ aanraden?

Absoluut. Het schetst een heel ander beeld van hoe ons werkleven eruit zou kunnen zien. En ondanks dat ik altijd al andere wegen kies dan de meute (wat trouwens niet altijd even leuk en makkelijk is), heeft het mij toch weer de ogen geopend van wat er allemaal wel niet mogelijk is in het leven.

En dank je wel voor het toesturen van het boek, lieve Suus 😘

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal