Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: Financiële workout

Ik denk dat de auteur van “Financiële workout” geen introductie nodig heeft; Annemarie van Gaal is immers één van de bekendste Nederlanders op het gebied van financiën, vermogen en winst. Je kent haar misschien wel van haar tv-optredens (zoals bij ‘Een dubbeltje op zijn kant’, waarin ze steevast reclame maakte voor Sloopdecrisis.nl – waarmee ze ongetwijfeld weer een leuk extra zakcentje verdiende), van haar boeken, haar columns en/of via één van haar social media kanalen. Een vrouw waar je moeilijk omheen kunt 😉

En dat is oké, want Annemarie van Gaal weet als geen ander hoe je financiën op een goede (en soms zelfs leuke) manier behapbaar kan maken voor mensen zonder achtergrond in de financiële branche. Dus toen ik mijn gratis maand Kobo startte, kon ik het niet laten om één van haar boeken te downloaden. Het boek ‘Financiële workout’ trok mijn aandacht. Ik houd wel van concrete stappenplannen, waarmee je écht stappen kunt zetten.

Beschrijving van het boek

Met dit boek beloofd Annemarie van Gaal je in 20 stappen financieel fit te krijgen. Een mooie belofte, dat mij absoluut nieuwsgierig maakt. Op de (digitale) achterflap wordt enthousiast verteld over het maken van plannen en het stellen van doelen. Het boek biedt een helder inzicht in financiën.

In het boek worden 20 verschillende stappen beschreven die je inzicht geven en waarbij je praktische opdrachten dient te maken. De eerste stap begint met het bedenken wat je doelen zijn. Welke je opschrijft en waar je vervolgens niet erg veel meer mee doet… Vervolgens ga je jouw eigen financiële gewoontes onder de loep nemen (lekker confronterend, maar wel erg leuk en praktisch geschreven). Daarna krijg je stap voor stap meer inzicht in je financiën en krijg je behoorlijk wat tips over onder andere sparen, vermogensopbouw, schulden (afbetalen), pensioen, hypotheek en meer.

Wat vind Jan Modaal van dit boek?

Persoonlijk vind ik het boek net niet concreet genoeg, ondanks dat het boordevol tips staat. Gaandeweg verloor ik de rode draad in de stappen, moet ik eerlijk toegeven. En nu ik het uitgelezen heb, heb ik alsnog geen concrete plannen voor het behalen van mijn doelen. Ik weet niet waarom, maar bij de meeste boeken (en ander aanbod) over dit onderwerp mis ik echt concrete resultaten.

Gerelateerd:
Belangrijk: waarom juist Jan Modaal veel beter met zijn geld om zou moeten gaan

Daarnaast gaat een groot deel van het boek over onderwerpen die niet geheel passen bij de doelgroep van Jan Modaal, zoals toeslagen, schulden, schuldsanering, bewindvoerders en meer. Deze website richt zich op Jan Modaal, waarbij dat minder relevant is.

Als je bovenstaande leest, dan denk je misschien dat ik erg negatief ben over het boek. Dat is gelukkig niet zo, want er staat heel veel waardevolle informatie in. Twee hele handige tips en inzichten van Annemarie van Gaal die ik graag met je wil delen;

  1. Bij een keuze hoort een timing.
    Geef je keuze ook vaart mee en noem daar een tijd of termijn bij. Dan is de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Dus niet “Ik wil duizend euro sparen”, maar “Ik wil over vier maanden duizend euro gespaard hebben.” En erg goede tip, die ik zelf zeker in de praktijk ga brengen!
  2. Inzicht wat betreft mindset.
    Een letterlijke citaat uit het boek: “Soms heb je het gevoel dat je niet beschikt over je eigen lot, dat zaken jou overkomen of dat anderen voor jou beslissen. Dat zijn meestal schijngevoelens, want de keuze om je eigen grenzen te bepalen of over je lot te beschikken ligt namelijk altijd bij jou.” Tja, dat is natuurlijk waar… Ik denk dat veel mensen zich laten tegenhouden door dit soort smoesjes te gebruiken. En daar ben ik zelf ook vast en zeker schuldig aan… 😅

Wat kun je leren van Financiële workout?

  • Een stukje inzicht krijgen in je financiën.
  • Veel tips over veel verschillende onderwerpen.
  • Vooral veel bruikbare informatie voor mensen die schulden hebben en/of een beneden modaal inkomen hebben.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal