Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: Nooit meer slapend arm

10 februari 2020
Sandra

Auteurs Dirk Brounen en Kees Koedijk laten je door middel van het boek “Nooit meer slapend arm” anders kijken naar je persoonlijke financiën. Sterker nog, ze wijzen ons juist op het massale gebrek aan kennis van onze eigen persoonlijke financiën. Juist in een tijd waarin de overheid steeds minder “bemoeit” en waarin we steeds meer zelf moeten gaan regelen, is dit eigenlijk een kwalijke zaak. Het boek biedt een goede introductie voor mensen die nu het heft in eigen handen willen nemen.

Beschrijving van ‘Nooit meer slapend arm’

nooit meer slapend arm boek over financienIn het boek introduceren Dirk Brounen en Kees Koedijk je in het wereldje van persoonlijke financiën. In de proloog werd de uitspraak van premier Mark Rutte al aangehaald: “De overheid is geen geluksmachine”. We werken toe naar een systeem waarin we meer zélf moeten doen en waarin we minder moeten leunen op een overheid. In dit boek wordt echter niet besproken hoe je het beste je administratie kunt voeren, maar wél waar je naar moet kijken, wat belangrijk is en waar je rekening mee dient te houden. Hoe je je goed kunt voorbereiden op je pensioen, bijvoorbeeld. Welke verzekeringen je juist wel of juist niet nodig hebt. Hoe je jouw vermogen het beste kunt nalaten (óók als je niet rijk bent).

Dirk Brounen en Kees Koedijk spelen vooral goed in op de verschillende wensen en dromen die mensen kunnen hebben, inclusief reële voorbeelden. Het laat je nadenken over wát je nou eigenlijk echt wilt en hoe je dit kunt bereiken.

In onderstaande video (van de auteurs zelf) geven ze een korte introductie en leggen ze uit wat je kunt leren uit het boek.

Wat vind Jan Modaal van dit boek?

Het boek is leuk geschreven, biedt ontzettend veel informatie en leest erg makkelijk weg. Op internet kwam ik verschillende negatieve reviews tegen, maar daar kan ik mij totaal niet in vinden. De stappen die ze jou laten nemen zijn praktisch, waar je echt wat mee kunt. Het hele “gebeuren” wordt zo een stuk overzichtelijker en meer behapbaar. Persoonlijke financiën zijn niet alleen voor later, of alleen voor mensen met geld. Iedereen zou zich er (meer) mee bezig moeten houden. Wat ik ook opvallend goed vond, is het concreet maken van pensioenen. Met name het gedeelte waarin je concreet op je bordje krijgt wat de drie opties zijn binnen onze maatschappij;

  • Somber verzetten.
  • Sober berusten.
  • Slim voorsorteren.
Gerelateerd:
Beginnen met beleggen? Probeer BUX Zero en ontvang een aandeel cadeau

Kiezen tussen deze drie opties is (voor mij) makkelijk: slim voorsorteren. Maar dan moet je dat ook wel echt in gang gaan zetten en niet wachten tot het (bijna) zover is. Als je er over nadenkt is het eigenlijk belachelijk… We weten ons hele leven lang dat we ooit met pensioen gaan (mits we dan nog in leven zijn), we weten allemaal dat we een góéd pensioen willen, maar we zijn niet bereid om daar naartoe te werken.

Wat ik daarnaast ook fijn vind aan dit boek, is dat de auteurs niet belerend zijn. Sterker nog, zij hebben (als econoom, nota bene) ook grote fouten gemaakt. En daar leren ze van (en wij dus ook). 😀

Wat kun je leren van Nooit meer slapend arm?

Dit boek is ideaal voor mensen die nu eens “even” alles op een rijtje willen zetten en hun persoonlijke financiën op orde willen brengen. Ook voor mensen die niet rijk zijn. En ook voor mensen die nog jong zijn of juist wat ouder. Na het lezen van dit boek weet je precies wat je te doen staat. Wat je zwakke punten en je sterke punten zijn. Het leert je goed na te denken over wat er mogelijk is en wat het beste bij jou zou passen. Het boek heeft ook een eigen website: Nooitmeerslapendarm.nl, met onder andere extra video’s van de auteurs.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal