Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
geldtips-voor-jan-modaal

Boekreview: Profit First

Hard werken, al je verdiende geld weer investeren in je bedrijf, zelf niks overhouden. Dat is hoe Mike Michalowicz het gros van de ondernemers beschrijft in zijn boek Profit First. Hij heeft een methode ontwikkeld waarmee je als ondernemer je financiën beter kunt inrichten, waardoor je zelf meer salaris en winst overhoudt én waardoor je winst uiteindelijk groter zal worden.

Dit is zo’n typisch Amerikaans boek met heel veel poeha en een lange omweg naar de eindconclusie. Maar ja, dat heb je nou eenmaal met Amerikaanse boeken 🙂 Femke Hogema, die het boek heeft vertaald naar het Nederlands, geeft dat ook toe in de inleiding. Je zal er echt even doorheen moeten kijken om de boodschap van het verhaal te begrijpen.

Beschrijving van het boek

boek review profit first jan modaalOok Mike was één van die ondernemers die onder de streep niks overhield en zelfs failliet ging. Na meerdere ondernemingen te hebben gehad (sommigen succesvol en sommigen wat minder succesvol) besefte hij dat “het systeem” voor financiën niet werkte. Sterker nog, het systeem dat de meeste accountants en boekhouders aanhouden, werkt in de praktijk helemaal niet voor ondernemers. Plus, iedereen doet maar wat…

Dat bracht hem op het idee om zijn financiën anders in te delen. Hij heeft er een heel boek over geschreven, maar eigenlijk is het best wel kort samen te vatten. Ik zal niet alles verklappen (want anders zou je het boek niet meer lezen), maar in grote lijnen;

  • Geld dat binnenkomt wordt verdeeld over verschillende bankrekeningen (vergelijkbaar met de ouderwetse huishoudpotjes), bestemd voor onder andere BTW, winst, salaris en onkosten. Zo heb je meer overzicht in je beschikbare financiën en kun je geen geld uitgeven dat eigenlijk bedoeld was voor andere dingen.
  • Je betaald eerst jezelf uit, vóórdat je andere facturen en rekeningen gaat betalen. Dat klinkt heel krom (en dat is het eigenlijk ook). Waarom dat juist wel werkt, wordt in het boek uitgebreid beschreven.

Ook een handige take-way uit dit boek: om je winst te vergroten kun je twee dingen doen; je omzet verhogen en/of je kosten verlagen. Over het algemeen is het natuurlijk makkelijker om je kosten te verlagen. Ik vind dat dit ook mooi aansluit bij personal finance.

Wat vind Jan Modaal van dit boek?

Ik vind het een goed principe en überhaupt het werken met verdeelsleutels binnen je bedrijf is een erg goed idee. Ik gebruik zelf al langere tijd verdeelsleutels voor zowel de financiële kostenposten (Belasting, BTW, buffer en eventuele spaardoelen) als voor mijn persoonlijke financiën (nood, buffer, leefgeld, vaste lasten, spaardoelen, etc). Daarnaast heeft het ook raakvlakken met mijn eigen methode (Money Game): werken met verschillende bankrekeningen en spaarrekeningen. Alleen gaat het dan om je persoonlijke financiën en niet om je zakelijke financiën.

Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷

Voor mij persoonlijk is het principe van Profit First te ingewikkeld, omdat mijn financiën veel simpeler zijn. Ik heb nauwelijks onkosten (5% kosten ten opzichte van 95% winst), waardoor vrijwel alles doorstroomt naar mijn privérekening (vergelijkbaar met salaris en winst). Ik pak dus automatisch al vrijwel alle winst 😅 (Hebberig ben ik!) Maar voor de gemiddelde ondernemer is dit een erg mooie methode. Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik mensen nou echt zou aanraden om eerst winst te pakken en vervolgens pas de overige kostenposten te betalen. Ik ben bang dat iemand de achtergrond hiervan écht moet kennen en begrijpen, anders kunnen er hele vervelende situaties ontstaan.

Zoals ik hierboven ook al vermelde, is dat ik het principe mooi vind aansluiten bij personal finance. Ik denk dat ik dit principe zelfs nog nuttiger vind voor personal finance dan voor ondernemers. Überhaupt het hebben van “een systeem” en verdeelsleutels voor je persoonlijke financiën is erg slim.

Wat kun je leren van Profit First?

  • Je financiën anders inrichten.
  • Werken met verdeelsleutels, huishoudpotjes of bankrekeningen.
  • Anders kijken naar het principe omzet – kosten = winst.
  • Je winst verhogen door je financiën anders in te richten.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal