jan modaal geen geld uitgeven

Boekreview: The No Spend Year

Dit boek van de Britse Michelle McGagh kwam een tijdje geleden via Facebook op mijn pad. Zelden koop ik iets zonder er goed over na te denken, maar dit boek had mijn aandacht getrokken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal niet echt fan ben van dit soort boeken. Nederlandse boeken zijn meer to the point en draaien nergens om heen. Amerikaanse (en ook Britse) boeken zijn voor nuchtere Hollanders meestal niet concreet genoeg (zo heb ik ooit eens een heel boek gelezen dat eigenlijk in één alinea omschreven had kunnen worden). Ik had nog een kortingsbon van 5 euro liggen (want ja… Hollander) en besloot een gokje te wagen en het boek “The No Spend Year” aan te schaffen.

Beschrijving van het boek

the no spend year boek over geld besparen

Michelle heeft het helemaal voor elkaar; een leuke baan als freelance journalist, een leuke vaste vriend, een grote woning en een druk, sociaal leven. Net als elke andere millenial heeft ze een gat in haar hand en geeft ze haar inkomsten net zo snel uit als dat het binnenkomt.

Ze besluit om zoveel mogelijk te sparen, zodat ze haar hypotheek eerder kan aflossen en zodat ze meer financiële stabiliteit kan krijgen. Ze gaat een bijzondere uitdaging aan: een jaar lang niks kopen. Maar dan ook écht niks. De vaste lasten worden uiteraard betaald en er is een piepklein budget voor boodschappen, maar verder zal Michelle een jaar lang niks kunnen kopen… En daar valt ook “niks aannemen van vrienden of familie” onder.

Wat vind Jan Modaal van dit boek?

Het boek is leuk geschreven, leest lekker weg en staat boordevol goede tips om écht geld te besparen. En ja, ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook best wel inspirerend vond. In het boek deelt Michelle niet alleen de leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen van het besparen en beknibbelen. Ze is erg creatief met het bedenken van oplossingen voor alledaagse dingen. Ik denk dat veel van Michelle’s opvattingen herkenbaar zijn voor Jan Modaal; zoals je kop in het zand steken en veel te veel uitgeven aan je sociale leven, omdat je niks wilt missen. Of een (eigenlijk te) grote woning aanschaffen met een hoge hypotheek, omdat het kan. Interessant onderwerp? Bekijk ook deze korte video van de auteur.

Wat kun je leren van The No Spend Year?

  • Keihard beknibbelen op al je uitgaven.
  • Veel tips om leuke dingen te doen die niks kosten (en niet alleen de achterhaalde dingen die je op vrijwel elke blog kunt vinden).
  • Hoe je meer haalt uit wat je wél hebt.
  • Een ander perspectief op uitgaven en besparen.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.