Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geldtips-voor-jan-modaal

Boekreview: Weg ermee van Dennis Storm

11 mei 2020
Sandra Boon

Over de schoonheid van minimalisme – een fijne ondertitel voor het boek ‘Weg ermee’ van voormalig televisiepresentator Dennis Storm. Mocht je het nog niet weten: minimalisme en persoonlijke financiën gaan hand in hand 😉 Vandaar dat ik erg nieuwsgierig was naar dit boek.

schoonheid van minimalise dennis storm weg ermeeNiet eens per sé omdat de auteur een BN’er blijkt te zijn, want ik ben eerlijk gezegd nooit echt een BNN fan geweest. Ik denk dat ik nog net iets te jong ben om zijn televisiecarrière destijds te hebben kunnen volgen. Maar het boek kwam voorbij in het rijtje “Wellicht vind je dit ook interessant” en ja: ik vind het een interessant onderwerp. Afgezien van het feit dat je met een minimalistische leefstijl véél meer geld overhoudt, is het ook nog eens erg bevorderlijk voor je mentale gezondheid en, nog leuker, je houd véél meer tijd over. En dat willen we natuurlijk allemaal!

Beschrijving van het boek

In het boek ‘Weg ermee’ deelt Dennis Storm zijn eigen visie op het minimalisme. Vrij vertaald ziet hij minimalisme als een leefstijl, waarbij je thuis leeft alsof je op reis bent. Met weinig spullen en met alleen de noodzakelijke dingen binnen handbereik. Zonder poespas en vooral: zonder onnodige ballast. Dat maakt je vrijer. Tijdens het reizen heeft dat natuurlijk zijn voordelen; je hoeft minder in- en uit te pakken, minder gewicht te sjouwen, etc. Maar ook thuis heeft dat zijn voordelen; minder spullen betekent meer geld, minder dingen om schoon te maken en te onderhouden en meer tijd voor dingen die er écht toe doen. Je familie en vrienden, bijvoorbeeld. En hoewel we allemaal willen ontsnappen aan die ratrace – onze leefstijl minimaliseren komt nooit bij ons op als een potentieel middel om dat doel te bereiken 🤔

Dennis was dus wél klaar met die ratrace en heeft destijds besloten om zijn leven om te gooien. Hij ging van bekende televisiepresentator (die ook boeken schreef, documentaires maakte, etc.) naar een simpele man die met zijn gezinnetje in een studio op Bali woont. Hij heeft weinig spullen, maar hij heeft wel alle tijd van de wereld om door te brengen met zijn vrouw (vriendin?) en twee kinderen. Groot gelijk heb je, Dennis.

Wat vind Jan Modaal van Weg ermee?

Minimalisme is zeker iets dat hoog op mijn lijstje met interesses staat. Ik hoopte in dit boek vooral ideeën op te doen over hoe je zo’n lifestyle verandering het beste kunt aanpakken. Ook was ik vooral erg benieuwd naar hoe zijn leven eruit ziet, hoe zijn tijd nu wordt ingedeeld ten opzichte van hoe de gemiddelde Jan Modaal dat zou doen. Dat was helaas een onwerkelijke verwachting, want Dennis blijkt erg gesteld te zijn op zijn privacy. 😅 Dat is heel begrijpelijk, maar ook erg jammer. Een paar keer tilt hij heel eventjes een tipje van de sluier en deelt hij een moment dat voor hem belangrijk is geweest. Zo verteld hij over een vakantie waarbij hij een week zonder tijd heeft geleefd. Interessant! Dat soort dingen, daar had ik wel meer over willen lezen.

Gerelateerd:
Moeiteloos geld besparen? Ik vond 3 manieren om easy peasy te besparen!

Waar Dennis dan wél over verteld? Eigenlijk vooral over hoe we alles nu verkeerd aanpakken. Wat er allemaal mis is in deze wereld en hoe we elkaar, en onze aardbol, naar de verdoemenis helpen. En hoewel hij naar mijn mening 100% gelijk heeft, is het niet per sé aangenaam om te lezen. Ik had verwacht dat het boek een ode zou zijn aan de schoonheid van het minimalisme… Met uitgebreide ervaringen van hoe minimalisme zijn leven beter heeft gemaakt. In mijn ogen (oren) klonk hij zelfs een beetje bitter. Het boek is naar mijn mening eerder een haarbrief naar de wereld dan een ode aan het minimalisme.

Het was dus niet helemaal wat ik had verwacht. En dus ging ik op zoek naar andere reviews, om te kijken of ik de enige was die dit zo opvatte. Het blijkt dat deze schrijfstijl precies past bij hoe hij is; nuchter, to the point, met een donker gevoel voor humor. Wellicht heb ik het zelf dan verkeerd opgevat 🙂

Wat kun je leren van Weg Ermee?

Ik zou eerlijk gezegd zo snel niet iets weten wat je van ‘Weg ermee’ zou kunnen leren. Wat ik wel kan zeggen, is dat het een goed boek is voor mensen die graag met hun neus op de feiten worden gedrukt en die liever wat harder worden toegesproken i.p.v. een zweverig praatje van geitenwollensokken-types. 🙂 Dus als je geld wilt besparen en je een harde hand nodig hebt… Dennis Storm is your guy!

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal