Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: Miljonair met een gewone baan

Wist je dat de meeste miljonairs helemaal niet in dure auto’s rijden en er een extravagant leven op na houden? De meeste miljonairs hebben hele gewone banen, wonen in hele gewone huizen en rijden in hele gewone auto’s. Aldus Oeds-Jan Postma, een stiekeme miljonair met een gewone baan. Alhoewel: nu niet zo stiekem meer 😉

boekreview miljonair met een gewone baanIn dit boek vertelt Oeds-Jan Postma hoe je met een hele gewone baan ook miljonair kunt worden. En hoe je met een modaal inkomen ook vervroegd met pensioen kan. Klinkt goed, toch? Dat vond ik ook en daarom was ik erg nieuwsgierig naar dit boek.

Beschrijving van het boek

De auteur van dit boek heeft vanaf een jonge leeftijd al interesse gehad in geld besparen en om dit vervolgens (slimmer) te investeren. Daar waar zijn collega’s in dure auto’s reden en geld over de balk gooiden, bleef Oeds-Jan nuchter en liet hij zich niet meeslepen door de schone schijn. Maar mocht je al wat ouder zijn; niet getreurd! Ook op latere leeftijd kun je beginnen aan de tocht om financieel onafhankelijk te worden. En dat is waar dit boek grotendeels om draait: financiële onafhankelijkheid. Zodat je nooit wakker hoeft te liggen van je financiën en zodat je eerder met pensioen kan (mocht je dat willen – ik in ieder geval wel)!

Wat vind Jan Modaal van Miljonair met een gewone baan?

Ik heb dit boek in twee avonden uitgelezen. Het boek is makkelijk te volgen (zonder ingewikkelde termen) en is absoluut geschikt voor Jan Modaal. We zijn er zo van overtuigd dat financiële vrijheid alleen mogelijk is voor rijke mensen, maar dat is helemaal niet waar! Ook met een modaal inkomen kun je ontzettend ver komen. Het boek is goed opgebouwd en het leest makkelijk weg. Er wordt afwisselend gebruik gemaakt van eigen verhalen/ervaringen, algemene informatie en ontzettend veel goede tips. Het laat je ook regelmatig nadenken over hoe je dingen kunt toepassen in je eigen situatie.

Waar ik trouwens heel erg om moest lachen: de afbeelding/illustratie op de kaft van het boek komt dus gewoon van een website waar je gratis stockphoto’s en illustraties kunt downloaden. Geweldig… Tja, waarom zou je geld investeren in een dure fotograaf of illustrator, wanneer je het ook gratis kunt downloaden – moet Oeds-Jan vast hebben gedacht. Dat sluit inderdaad wel heel goed aan bij zijn visie op persoonlijke financiën; elk beetje helpt (als je maar lang genoeg wacht).

Gerelateerd:
Waarom het je nooit lukt om te sparen (en waarom het met Money Game wél lukt)

Een paar take-aways:

  • Het is héél eenvoudig om uit te rekenen hoeveel je nu moet sparen, beleggen en investeren om eerder met pensioen te kunnen. Of om een ander droomdoel te behalen. Daar waar de meeste mensen er al vanuit gaan dat het niet haalbaar is en dus niet eens de moeite zullen nemen om het uit te rekenen… Dan blijkt opeens dat als ik nu 1.000 euro per maand zou investeren of beleggen (naast mijn buffer en spaarplan) ik al over 20 jaar met pensioen zou kunnen. Dat is 20 jaar eerder dan dat de overheid van mij verlangd… Maar ook wanneer je niet 1000 euro per maand kunt missen, en misschien een wat kleiner deel bespaard, dan kun je jouw droom veel verder naar voren halen dan je denkt.
  • En ook handig: als je nu geld bespaard en dit belegt of investeert, dan heb je twee voordelen: je houd meer geld over én je went eraan om niet veel geld nodig te hebben. Een dubbele win!
  • Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van zijn spaarratio (ongeveer 1/3 van je inkomen) en van zijn manier om gedeeltelijk je vermogen te beleggen en om gedeeltelijk te kiezen voor rentevaste mogelijkheden. Dan worden de moeilijke tijden (zoals de Coronacrisis, waarin de markt behoorlijk instortte), een stuk minder moeilijk. Dus dat is absoluut een advies die ik zal gaan opvolgen!

Wat kun je leren van Miljonair met een gewone baan?

Miljonair met een gewone baan – in dit boek wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw geld voor jou gaat werken. Miljonair worden is ook voor Jan Modaal helemaal niet zo “ver weg” als we altijd denken. Vooral de eenvoudige rekensommen deden mij inzien wat er voor nodig is om financieel onafhankelijk te worden.

Dit boek vat verschillende gebieden heel goed samen: geld besparen, geld sparen, geld investeren of beleggen, en je voorbereiden op je (vervroegde) pensioen. Onderling zijn deze onderwerpen zo met elkaar verbonden, dat je eigenlijk niet het één zonder het ander kunt hebben.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal