Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
goedkoop boodschappen doen 1 keer per maand

Geld & tijd besparen: slechts 1x per maand online boodschappen bestellen (en naar de markt)

19 april 2021
Sandra Boon

Vorige week werd mijn interview met het AD gepubliceerd, waarin ik onder andere vertelde over Money Game (mijn methode voor het regelen van je persoonlijke financiën) en over hoe ik mijn boodschappen doe. Vroeger ging ik om de dag naar de supermarkt om eten te halen, maar dat gaf mij zó veel stress! Tegenwoordig pak ik het heel anders aan. Ik laat nu ongeveer 1x per maand mijn boodschappen bezorgen en daarnaast haal ik elke zaterdagochtend vers fruit en groente op de markt. Daar kreeg ik veel vragen over, dus tijd om daar een blog over te schrijven!

De grootste verandering is eigenlijk meer een verandering in mijn mindset en aanpak. Het gaat niet zozeer om het wel of niet boodschappen doen, maar om het voorkomen van stress. Voor mij persoonlijk was het plannen en het ophalen van de boodschappen een regelrechte ramp. 😩 Het plannen leek een onmogelijke taak, want ik wist van te voren nooit waar ik zin in zou hebben, hoeveel tijd ik zou hebben om te koken en of ik überhaupt wel boodschappen nodig had. Ik eet namelijk niet altijd thuis en zo nu en dan is een pizza laten bezorgen ook lekker. En eerlijk gezegd denk ik dat dát het grootste probleem is rondom het regelen van onze boodschappen: we proberen iets te plannen wat bijna niet te plannen valt. En dan worden we boos op onszelf wanneer we falen. Je boodschappen vooruit plannen is net alsof je jezelf allemaal regels oplegt, waarvan het onrealistisch is dat je je daar aan gaat houden. Zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen: You are setting yourself up for failure.

Ik plan mijn maaltijden en gerechten niet

Naar aanleiding van het artikel kreeg ik vooral de vraag hoe ik dat dan plan, want een hele maand vooruit plannen qua maaltijden is redelijk extreem. 😅 Ik plan juist helemaal niks en dat is de reden dat deze werkwijze zo goed werkt voor mij. In Nederland hebben we massaal de overtuiging dat iets pas ‘goed’ is wanneer het vooraf is ingepland en je je daar aan houdt. Maar zoals ik hierboven al vermeldde: je legt jezelf dan onrealistische regels op. Althans, zo ervaar ik dat. Daarom heb ik mijn mindset daarin helemaal aangepast. Het duurde even voordat ik had bedacht hoe ik dat het beste kon verwoorden en ik denk dat ik mijn werkwijze het beste kan uitleggen aan de hand van de volgende vergelijking:

Dezelfde manier waarop ik mijn kleding uitkies

Ik plan natuurlijk niet een maand lang vooruit wat ik ga dragen, want dat zou een beetje raar zijn. Je weet immers niet hoe het weer zal gaan zijn, waar je zin in gaat hebben en wat er op dat moment wel of niet in de wasmand ligt. Per dag kijk ik wat er nog in de kast ligt en dan kies ik iets waar ik op dat moment wel zin in heb. Word ik wakker en heb ik zin om een rode jurk te dragen, maar heb ik dat niet in de kast liggen? Dan ren ik niet in mijn pyjama naar de winkelstraat om dit te kopen, maar kies ik een alternatief dat ik wél in de kast heb liggen. Heel simpel. Zo doe ik dat ook met boodschappen. Ik zorg ervoor dat ik veel op voorraad heb en op de betreffende dag kies ik simpelweg iets dat ik in de kast/koelkast/vriezer heb liggen. Normaal gesproken zou ik dus vooraf gaan bedenken wat ik moet gaan eten en dan zou ik ervoor zorgen dat dit op voorraad is. Nu doe ik het andersom: ik zorg ervoor dat er veel op voorraad is en daar kies ik wat uit.

Dit heeft veel meer voordelen dan je zou verwachten

 • “Wat zal ik vanavond eens gaan eten, ik heb niks in huis” komt niet meer voor.
 • Nooit stress over ingeplande gerechten waarvan een ingrediënt opeens niet meer goed is.
 • En nooit stress over ingeplande maaltijden waar ik eigenlijk geen zin in heb.
 • Spontaan buiten de deur eten is nooit een probleem.
 • Spontane gasten kunnen altijd aansluiten, dan kies ik gewoon een (ander) gerecht.
 • Ik gooi vrijwel nooit eten weg, aangezien veel ervan houdbaar is.
 • Veel flexibeler qua uitkiezen van gerechten en veel meer ruimte voor spontaniteit.
 • Ziek, moe of chagrijnig? Dan kies ik die dag een simpeler gerecht. No problem.

Dit is hoe dat er in de praktijk uitziet

Mijn koelkast is nooit rijkelijk gevuld, maar mijn vriezer en voorraadkast puilen altijd uit. Veel van de dingen die ik eet, zijn producten die lang houdbaar zijn en/of ingevroren kunnen worden. Dit vul ik aan door op zaterdag wat vers fruit en verse groentes te halen (standaard lijstje: bananen, courgette, tomaten, paprika, aardappelen en dan nog wat seizoensgroenten). Zo heb ik wel altijd wat vers in huis en deze items kun je met veel gerechten combineren. In mijn voorraadkasten vind je onder andere veel pasta, aardappelpuree, wraps, kokosmelk, rijst, ontbijtgranen en plantaardige melk. En in de vriezer vind je vooral brood, vleesvervangers, groentes en vegan kaas. In de praktijk werkt het zo:

 • Ik koop veel houdbare producten (voorraadkast en vriezer).
 • Elke dag kies ik iets wat ik op voorraad heb.
 • En dat doe ik elke dag totdat bijna alles op in.
 • Dan koop ik een nieuwe voorraad.

Ik plan dus niet één dag per maand in waarop ik boodschappen doe. Ik wacht totdat de voorraad bijna leeg is. In de praktijk komt het er op neer dat dit ongeveer één keer per maand is, maar soms doe ik er langer mee. Deze werkwijze lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Het maakt het hele proces juist ontzettend simpel, terwijl je wél spontaniteit in je leven kunt houden.

Zo bespaar ik geld op de boodschappen

Deze werkwijze is vooral gericht op het besparen van tijd en stress, maar het lukt mij makkelijk om binnen mijn budget te blijven. Door slechts één keer maand te bestellen voorkom ik impulsaankopen. Ook zorg ik ervoor dat er altijd simpele gerechten in huis zijn, waardoor ik het bestellen van eten zoveel mogelijk voorkom. Al met al bespaar ik hier behoorlijk wat geld mee (ten opzichte van het om de dag naar de supermarkt gaan), maar het is niet zo dat ik de goedkoopste supermarkten afstruin voor de beste deals.

Niet de goedkoopste manier om boodschappen te doen?

Beter met geld omgaan hoeft niet per definitie te betekenen dat je altijd maar voor de goedkoopste optie kiest. Soms is het juist beter om te kiezen voor langdurig resultaat. Een manier die je langer vol kunt houden, waardoor je uiteindelijk veel meer resultaat zal behalen. Voor mij persoonlijk is het besparen van tijd en stress in dit geval belangrijker dat het besparen van een paar euro op de boodschappen. Doordat het mij stress en tijd bespaart, is de kans veel groter dat ik deze werkwijze zal gaan volhouden. En dat sluit natuurlijk naadloos aan bij Money Game, waarbij het ook draait om langdurig resultaat en niet om een snelle quick fix.

Meer over Money Game

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal