Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
boodschappen tips goedkoper alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder Caroline leeft van €70 euro weekgeld en deelt haar boodschappentips

4 maart 2022
Sandra Boon

Caroline is een alleenstaande moeder van een peuter, heeft een WW-uitkering en leeft van €70 euro per week. Ze is fulltime thuis bij haar peuter en daarom ligt haar focus bij het besparen, sparen en geld overhouden. In dit blogartikel deelt ze haar ervaring én vertelt ze hoe ze omgaat met slechts €70 euro weekgeld. Ze vindt dat het prima mogelijk is om van een laag budget rond te komen, maar het vereist wél flink wat voorbereiding. Hieronder deelt Caroline haar tips.

01. Maak een standaardlijst met algemene producten

Ik heb een standaardlijst gemaakt met al mijn algemene benodigdheden voor een maand, zoals het aantal flessen afwasmiddel, het toiletpapier, etc. Ik maak gebruik van een standaard lijst zodat ik weet wat er altijd in huis moet zijn in geval van nood. Op zondag maak ik vervolgens een lijst met de algemene producten die ik nodig heb én met de dingen die ik moet kopen voor het eten die week. Hierbij kijk ik nog niet naar de aanbiedingen, maar puur naar wat ik nodig heb. Ook kijk ik naar wat er in je voorraadkast ligt en wat er aangevuld moet worden. Door gebruik te maken van deze lijsten heb ik een goed overzicht van wat ik wel en niet nodig heb.

02. Eerst een lijst maken, dan pas folders checken

Wat ik heb gemerkt is dat je door de folders sneller denkt dat je alles nodig hebt wat er in de aanbieding is of omdat het een A-merk is. Daardoor geef je al snel meer uit dan daadwerkelijk nodig is. Loont het in aantallen en kilo-liters om het te halen, dan zou ik het doen. Anders is het huismerk prima te doen. Laat je dus niet te snel verleiden door mooie aanbiedingen in die folders.

03. Reken vooraf uit wat je gaat uitgeven

Ik reken uit per winkel en per product wat ik nodig heb, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. De prijzen vergelijk ik op de website of via bonnen die ik heb. De bonnen plak ik in een boekje, zodat ik per maand kan zien waar ik meer of minder heb uitgegeven en ook de prijzen kan vergelijken. Deze tip is ook erg handig als je regelmatig het gevoel hebt dat je niet weet waar al dat geld aan op is gegaan.

04. Maak goed gebruik van jouw vriezer

Vlees haal ik graag bij de Turkse winkel, vanwege de versheid en de goedkope prijs. Deze verdeel ik vervolgens in diepvrieszakjes in partjes. Daarnaast kook ik vaak voor meerdere dagen. Blijft er wat over, dan gaat het de vriezer in. Hiervan kan je weer nieuwe gerechten  maken. Groenten zoals paprika, ui, selderij en zoete aardappelen haal ik op de markt. Deze snij ik ook weer in stukjes en verdeel ik over diepvrieszakjes. Dat maakt het koken ook een stuk sneller. 😉 Spinazie koop ik in diepvries voor stamppot bijvoorbeeld en ik doe deze ook door de spaghetti met zalm. Je zou verwachten dat zalm erg duur is, maar dit valt mee. Ook diepvries en als je extra geld overhoudt neem je een stukje vers van de markt. Ook bij de visgroothandel kan je prima vis voordelig halen.

05. Geld besparen dankzij korting en dankzij gratis spullen

Geld kan je makkelijk besparen via de tweedehandse winkel. Ook kun je vaak kleding en spullen uit verschillende hoeken krijgen. Familie en kennissen die al te graag hun kinderkleding kwijt willen, bijvoorbeeld. Voor je het weet is je kast vol met kleine maten.  Doordat ik goed let op wat ik uitgeef, hou ik weleens geld over om wat nieuws te kopen of bij de kringloop. Dat is nu echt één van mijn favorieten geworden. Ook kan je meedoen aan enquêtes invullen waardoor je geld of cadeaubonnen krijgt. Dit kost wel veel tijd, maar het bespaart wel in je kosten. Elke euro is mooi meegenomen!

06. Geld besparen? Verander je mindset

Zoals je merkt is het besparen ook vooral plannen, uitrekenen en discipline hebben. Waar ik het meest tegenaan liep was mijn mindset veranderen. Van alles kopen wat ik wilde of zin in had, naar wat ik écht nodig hebt. Zo kocht ik boodschappen waar ik op dat moment zin in had, zonder te kijken wat de prijs was. Cadeaus kocht ik het liefst zo duur mogelijk. Ik besefte steeds meer dat het gebaar en de aanwezigheid belangrijker zijn dan de grootte of prijs van een verjaardagscadeau. Nu koop ik een klein cadeau, maken we het samen of ik ben gewoon aanwezig.

Over geld besparen op boodschappen schreven we:

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal