Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
brand in woning financien geldzaken en verzekering

Brand in mijn woning! 🔥 Drie manieren om je financieel voor te bereiden op een ramp

5 april 2021
Sandra Boon

Als je mij volgt op Instagram, dan heb je waarschijnlijk al meegekregen dat er vorige week brand is uitgebroken in het appartementencomplex waar ik woon. De brand was ontstaan in het appartement schuin onder mij en het verspreidde zich al snel naar de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Het duurde even voordat iedereen het gebouw uit was, maar uiteindelijk heeft iedereen de brand overleeft.

‘Dat overkomt mij niet,’ denken veel mensen wanneer we het hebben over rampen zoals brand, overstromingen en andere potentiële gebeurtenissen waar we eigenlijk liever niet over na willen denken. De waarheid is echter dat het ons allemaal kan overkomen. Niemand is immuun voor rampen. Moet je continue bewust zijn van wat er zou kunnen gebeuren? Dat lijkt mij niet gezond, maar het is wél een goed idee om je financieel voor te bereiden op een eventuele ramp. Want áls er iets gebeurt, dan wil je echt niet na moeten denken over hoe je dat financieel gaat opvangen.

01. Verzeker wat je niet zelf kunt betalen

Verzeker alleen wat je zelf niet financieel zou kunnen opvangen, wordt vaak als tip gegeven. Het is echter wat complexer dan dat en daarom is het verstandig om goed na te denken over een eventuele inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Zoek uit wat er wel en niet wordt uitgekeerd en of dat ook voldoende is om een eventuele nieuwe inboedel te kunnen kopen. Een paar vragen die je jezelf zou kunnen stellen:

 • Welke spullen heb ik absoluut nodig om opnieuw te kunnen beginnen?
 • Welk ‘startbedrag’ heb ik dan nodig om opnieuw te kunnen beginnen?
 • Welk gedeelte vergoedt de verzekering en hoeveel moet ik dan zelf nog bijleggen?*
 • Zijn er spullen die ik niet opnieuw zou kopen als een ramp alles zou verwoesten?

*Je hoeft natuurlijk niet je volledige inboedel te verzekeren. Je kunt ook zelf geld apart zetten en je inboedel slechts gedeeltelijk verzekeren. Dan heb je een lagere premie, maar dan moet je wel ervoor zorgen dat je geld achter de hand hebt.

02. Verzamel belangrijke informatie en papieren

Zorg ervoor dat je alle belangrijke papieren bij de hand hebt. Zo kun je het bij een eventuele ramp snel pakken. Of in mijn geval: ik kon het even snel pakken toen ik (onder begeleiding van de brandweer) een paar items uit mijn appartement mocht halen. Daarnaast heb ik ook een kopie van alle belangrijke papieren bij mijn ouders liggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit digitaal te bewaren. Wat ik onder andere heb verzameld:

 • Een kopie van mijn identiteitsbewijs.
 • Papieren van de VvE (in verband met de opstalverzekering).
 • Lijstje met al mijn bankrekeningnummers.
 • Papieren van mijn zorgverzekering.
 • Documenten van de aankoop van mijn huis.
 • Papier met informatie en gegevens over mijn hond. 🐶
 • Paar honderd euro aan contant geld (altijd handig!)

Voordat ik mijn papieren bij mijn ouders verstopte en voordat ik mijn auto verkocht, had ik overigens een rugtasje klaarstaan in de gang. Hierin zaten belangrijke papieren, een reservesleutel van de auto en een reservesleutel van mijn huis. Als er iets zou gebeuren, kon ik dat tasje snel pakken en gelijk vluchten. Dat klinkt waarschijnlijk heel raar en overdreven, maar ik word altijd een beetje paniekerig als het brandalarm afgaat en dan kan ik niet meer zo helder nadenken. 😂

03. Zorg altijd voor een financiële basis!

Dit is wat mij absoluut ‘gered’ heeft die nacht dat de brand uitbrak. Er was geen moment dat ik mij zorgen hoefde te maken over het financiële gedeelte, want ik heb immers een stevige, financiële basis. Die nacht werd ik opgevangen in een hotel, waar mijn kamer werd betaald door een stichting. Was dat niet zo geweest, dan had ik het prima zelf kunnen betalen. Ik had zelf een taxi kunnen betalen. Zelf de kamer kunnen betalen. Zelf nieuwe kleding/spullen kunnen kopen als dat nodig was geweest. Als alles zou zijn verwoest (wat gelukkig niet zo was) dan had ik alles opnieuw kunnen kopen. Dat is gelukkig niet nodig, maar alleen al weten dat je deze ramp financieel gezien makkelijk zou overleven: dat is onbetaalbaar.

Hoe zorg je voor een financiële basis?

https://ikbenjanmodaal.nl/money-game/Ik heb zelf mijn hele basis binnen een jaar weten op te bouwen met behulp van Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld. Dankzij de methode heb ik in korte tijd heel veel voor elkaar weten te krijgen en daar pluk ik nu de vruchten van. Heb jij nog geen financiële basis? Dan is Money Game precies wat jou zal helpen om dit op te bouwen. Want onthoud: niemand is immuun voor rampen.

Meer over Money Game

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal