Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
brightpensioen makkelijk pensioen regelen als zzper

Waarom ik als zzp’er BrightPensioen gekozen heb om pensioen bij op te bouwen

10 oktober 2020
Sandra

Als zzp’er heb je net als elke andere inwonende van Nederland recht op AOW. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dragen zzp’ers wél bij aan deze voorziening gedurende hun carrière. Maar van een AOW kun je op dit moment amper rondkomen en dat zal de komende jaren vast niet verbeteren. Sterker nog: tegen de tijd dat ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik (over circa 42 jaar pas! 😲) verwacht ik dat het in verhouding nog lager is geworden. En daarom heb ik ervoor gekozen om ook zelf een pensioen op te bouwen via BrightPensioen. In dit artikel leg ik meer uit over deze partij én vertel ik waarom ik juist voor deze partij heb gekozen.

Een pensioen kan doorgaans worden opgebouwd uit drie verschillende pijlers; de AOW, het pensioen dat je collectief bij een werkgever kunt opbouwen en/of een eigen, aanvullende pensioen. Als zzp’er is het slim (lees: noodzakelijk) om in de derde pijler een pensioen op te bouwen. En in sommige gevallen is het als werknemer óók interessant om zelf het pensioen aan te vullen. Weet je nog niet hoe je er op dit moment voor staat? Bij mijnpensioenoverzicht.nl kun je inloggen met je DigiD en dan krijg je direct een overzicht te zien.

Gerelateerd:
3 Redenen waarom we pensioenplanning zo ontzettend moeilijk vinden

Wat is BrightPensioen precies?

BrightPensioen is een relatief jonge aanbieder van pensioenen en beleggingsrekeningen, die het net even anders doet dan de ‘grote jongens’. En dat an sich is voor mij al een reden om nieuwsgierig te worden. 😅 Bright wil de financiële wereld eerlijker, transparanter en duurzamer maken. Drie dingen die perfect in mijn straatje passen.

Wat BrightPensioen zo anders maakt

Het principe is eigenlijk heel simpel, hoewel het totaal anders werkt dan bij andere aanbieders. Bij andere aanbieders (uit de tweede pijler) draag je elke maand een premie af. De aanbieder belegt dit en rekent een vast percentage om zichzelf uit te kunnen betalen. Hoe ouder je bent (en hoe meer je hebt bijgedragen) hoe meer je jouw aanbieder dus betaald. En zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, wordt je elke maand uitbetaald. Redelijk simpel, toch? In de praktijk is het natuurlijk wat gecompliceerder en niet zo zwart-wit, maar dit is een goede richtlijn om aan te houden.

Bij BrightPensioen werkt dat anders. Je draagt ook elke maand of jaar een premie af, welke Bright gebruikt om beleggingen mee aan te schaffen. Zij rekenen echter geen vast percentage, maar een vast bedrag van €210 per jaar*. Iedereen betaald hetzelfde bedrag, ongeacht hoeveel ze al hebben ingelegd. Op lange termijn betaal je veel minder kosten, waardoor jouw pensioen veel hoger zal uitvallen. Een heel ander verdienmodel dan de reguliere aanbieders. En zoals ze het zelf ook al zeggen: het is niet gek dat de rest ons niet volgt in dit verdienmodel, want dan verdienen ze veel minder aan de pensioen.

* Zolang jouw (pensioen)vermogen in de eerste twee jaar nog geen €3.000 bedraagt, betaal je geen lidmaatschapsvergoeding. Daarna betaal je €210 per jaar. Indien je – al dan niet tijdelijk – wilt stoppen met inleggen en er minder dan €50.000 in jouw pot zit, kun je een inlegpauze inlassen. – Bright Pensioen

bright pensioen opbouwen brightpensioen waarom kiezen als zzper

Ook leuk om te weten: via een coöperatie word je mede-eigenaar van BrightPensioen. Je bent dus niet alleen klant, maar ook mede-eigenaar. Er wordt ook een jaarlijkse Algemene Leden Vergadering gehouden en jij als mede-eigenaar hebt daarmee een stem in hoe zaken bij BrightPensioen geregeld worden. Zoals je wellicht al begrijpt: Bright doet het écht heel anders dan de ‘grote jongens’.

Zo begin je met het opbouwen van jouw pensioen

Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl en bekijk hoe je er momenteel voor staat. Meld je aan bij BrightPensioen en open een rekening. Kies voor een automatische inleg en vervolgens wordt het bedrag automatisch geïncasseerd (lekker makkelijk!). Let daarbij wel op jouw jaarruimte i.v.m. de belastingaangifte. En voilà, dat was het al! Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen met het opbouwen van pensioen.

Update: Hoe zit dat nou met het depositogarantiestelsel?

Een vraag die ik hoorde in de reacties onder dit artikel én via Instagram: hoe zit het met het depositogarantiestelsel? Gelukkig was Bright Pensioen zelf zo vriendelijk om deze vraag te beantwoorden via mijn Instagram (zei ik niet dat dit bedrijf het net even anders aanpakt?). Het klopt dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op ons/mijn vermogen bij Bright Pensioen, omdat dit niet nodig is. Bright Pensioen is namelijk geen bank. Je blijft eigenaar van de participaties in het fonds, óók wanneer er onverhoopt iets mocht gebeuren met Bright Pensioen in de toekomst. Deze participaties gaan dus ook niet een (eventueel) faillissement in. Mocht Bright Pensioen failliet gaan, dan heeft dit dus géén gevolgen voor het (pensioen)vermogen van de deelnemers. Het vermogen staat overigens veilig bij bewaarder KAS bank.

Bovenstaande is wat mij via Instagram is verteld, maar je kunt het ook nalezen op hun website: BrightPensioen.nl (en dan even het zoekvenster gebruiken en zoeken naar depositogarantiestelsel).

Extra voordelen van BrightPensioen:

 • 100% duurzaam qua investeringen en aandelen. Jouw geld wordt dus niet gebruikt voor wapenhandel, porno, kinderarbeid, tabak, kolen en andere dingen die ethisch niet echt verantwoord zijn.
 • BrightPensioen heeft hele handige tools waarmee je onder andere kunt berekenen hoeveel jaarruimte je nog over hebt en waarmee je jouw pensioen een stuk makkelijker kunt plannen.
 • Via de Bright Academy kun je allerlei webinars volgen, voor en door leden van Bright.
 • Het is een social enterprise. Dat betekent dat ‘winst maken’ voor hun geen doel op zich is, maar dat winst gebruikt wordt om een maatschappelijke uitdaging op te lossen. Als klant (lid) profiteer je daar dus dubbel van. 😉
 • Het is gewoon geen stoffig, suf bedrijf. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook voorstander van het nemen van een tussenpensioen. In deze tijden waarin alles zo snel verandert, vind ik het fijn om partners te zijn met bedrijven die meegroeien in plaats van achterblijven.

Meld mij ook aan!

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

4 reacties op dit artikel

 1. Jeroen schreef:

  Benieuwd op vanaf welke leeftijd jij je pensioenuitkering wil gaan ontvangen?

 2. Sandra schreef:

  Hey Jeroen! Ik denk ergens tussen mijn 60e en 70e. Officieel ben ik pas ná mijn 70e pensioengerechtigd, maar dat duurt mij veel te lang… 😅 Ik hoop eigenlijk rond mijn 50e al FIRE te zijn en mijn BrightPensioen rekening gebruik ik meer als back-up plan.

  Welke leeftijd heb jij gedachten?

 3. Jeroen schreef:

  Hi, mij lijkt in die leeftijdsrange ook het meest realistisch. Daarnaast vind ik werken nog veel te leuk dus dan is leeftijd ook niet zo’n issue. Maar de keet z.s.m. (nagenoeg) hypotheekvrij en zo min mogelijk “moetjes” is altijd slaapt ook wel beter.
  Ik heb pensioenopbouw (ben ook zelfstandige) hoog op de agenda en stond op het punt om bij Brand New Day te beginnen. Jouw post mij wel om nog ‘s verder te kijken. 2 dingen van Bright die mij wat tegen staan; de hogere kosten en het depositogarantiestelsel verhaal. Vooral dat laatste; vind je dat niet spannend?

 4. Sandra schreef:

  Hey Jeroen,

  De kosten zijn als beginner inderdaad relatief hoog, maar worden op lange termijn (in verhouding) lager dan bij andere partijen. En aangezien het voor mij een zeer lange termijn doel is… Kijk ik dus vooral naar wat het slimst is op lange termijn. 🙂

  Wat betreft het depositogarantiestelsel: dit was voor mij ook “een dingetje” toen ik begon. En ook ik twijfelde tussen Brand New Day en BrightPensioen. Al met al hebben beide partijen voordelen en nadelen en bij beide partijen kun je ook risico lopen. Ik koos uiteindelijk voor BrightPensioen, maar had ook net zo lief voor Brand New Day gekozen. Ik stop mijn eieren niet in 1 mandje en als BP of BND ineens zou omvallen, dan is niet mijn hele pensioen weg. Dus gevoelsmatig beperkte dat sowieso al het risico.

  En ik denk dat de voornaamste reden om toch voor BP te kiezen, is dat zij sowieso al anders denken dan anderen en dat ze ook naar andere mogelijkheden kijken. Zoals het tussenpensioen; dat is een heel mooi verhaal van Sjaak Zonneveld (mede-oprichter). Dat past beter bij mijn karakter. Dus geen financieel reden, maar meer een emotionele reden.

  Ik zag je op Instagram al voorbijkomen 🙂 Blog jij ook, of dat niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal