Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
buffer sparen dit moet je niet vergeten

Buffer sparen? Deze 3 dingen mag je absoluut niet vergeten

13 september 2020
Sandra Boon

Niet iedereen heeft dezelfde financiële doelen en dat is helemaal oké. Het enige wat echter wel elke volwassene zou moeten doen (of gedaan zou moeten hebben) is buffer sparen. Een appeltje voor de dorst klinkt een beetje truttig voor iets dat toch eigenlijk wel van levensbelang is. Een beetje spaargeld zou niet als ‘luxe’ moeten worden gezien, maar als absolute noodzaak. 🙏 Ben jij al begonnen met buffer sparen? Of ben je van plan dat te gaan doen? In dit artikel leg ik je 3 dingen uit die je absoluut niet zou mogen vergeten.

Een buffer is een (flink) bedrag dat je achter de hand houdt voor noodgevallen. En waar je dus ook echt alleen in geval van nood gebruik van maakt. Bijvoorbeeld wanneer je jouw baan verliest, je relatie plotseling over is, wanneer er ineens reparaties nodig zijn, wanneer er wereldwijd een pandemie uitbreekt, etc. En dus niet voor vakanties, shoppen en etentjes. 😅

01. Een buffer opbouwen kost nou eenmaal tijd

Rome is niet in één dag gebouwd en dat geldt ook voor jouw buffer. Een buffer zou echt uit een flink bedrag moeten bestaan. Hoeveel dat precies is, verschilt per situatie. Ik ben zelf alleenstaand, ben vrouw, heb een koopwoning en ben zzp’er. Allemaal extra redenen voor buffer sparen. Daarom heb ik ervoor gekozen om een (in verhouding) extreem grote buffer op te bouwen (mijn doel is €20.000 euro). Dat is nou eenmaal niet binnen een paar maanden bij elkaar gespaard… En dat hoeft ook niet. Realiseer je dat het nou eenmaal even duurt. En wanneer je langere tijd een wat hoger bedrag hebt ingelegd, kun je in de periode erna wat minder veel per maand inleggen, mocht je weer wat meer van het leven willen genieten. 😉 Toen ik begon met buffer sparen legde ik alles in wat ik kon missen. De meeste maanden was dat tussen de €500 en €1250 euro. Nadat ik de eerste helft bij elkaar had gespaard, kon ik rustig(er) ademhalen… En op dit moment leg ik hooguit €100 euro per maand in. De rest beleg of investeer ik. Kort samengevat: ik heb eerst flink gespaard en nu ik een goede basis heb, kan ik mij weer richten op andere doelen. Je hoeft dus ook niet per sé je volledige doel te behalen, voordat je verder gaat kijken naar hoe jij jouw vermogen kunt laten groeien.

Via de Nibud BufferBerekenaar kun je uitrekenen hoeveel je ongeveer zou moeten buffer sparen. Vroeger (pre-Corona) vonden we die bedragen bizar hoog. Vandaag de dag zijn er zelfs mensen die het niet hoog genoeg vinden. 😅 En ja, mijn doelbedrag is erg hoog. En nee, jij hoeft niet hetzelfde doel te hebben.

Gerelateerd:
Geld sparen? Met deze 5 tips houd je het langer vol

02. Blijf niet oneindig buffer sparen

Ja, ik heb een extreem hoog buffer voor mijzelf vastgesteld. Daar heb ik mijn eigen redenen voor (iets met specifieke toekomstplannen). Er zijn echter ook genoeg mensen die het zonde vinden om zoveel te sparen, omdat geld met de tijd toch minder waard zal worden. En deze mensen hebben daar helemaal gelijk in. Onthoud echter dat dit geen reden is om helemaal niks te sparen (en ja, dit wordt wel vaak als drogreden gebruikt om lekker op vakantie te gaan) en dat je wel eerst een buffer moet hebben voordat je gaat investeren en/of beleggen.

Het klopt echter wel dat je niet oneindig moet buffer sparen. Door inflatie en daling van koopkracht kun je over 20 jaar veel minder met je geld dan dat je nu kunt. Daarnaast betaal je ook (een klein beetje) extra belasting wanneer je vermogen groter wordt. Het gaat weliswaar om een piepklein percentage, maar het blijft zonde van je geld. Stel voor jezelf vast hoeveel je wilt buffer sparen en probeer dat doel te behalen. Daarna kun je bijvoorbeeld;

 • Sparen voor korte termijn doelen, zoals vakanties, weekendjes weg, en dagjes uit, waarbij het wél wordt uitgegeven voor het einde van het jaar (in verband met die belasting).
 • Het simpelweg direct uitgeven wanneer het binnenkomt. 🎉
 • Een bedrag doneren aan een goed doel.
 • Of het beleggen of investeren, zodat je de inflatie tegengaat en je zelfs winst maakt.

03. Buffer gespaard? Een anticlimax moment

Wetende dat je financieel veilig bent, is een euforisch gevoel. Dat het niet uitmaakt hoe het leven zal verlopen; financieel kun jij wel tegen een stootje. 💪 En om heel eerlijk te zijn: dat is een verdomd fijn gevoel. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat het bereiken van jouw doel tegelijkertijd ook wel een anticlimax momentje is. Yes, je hebt je doel bereikt… En nu? 🤷 Niemand hangt de slingers voor je op. Er wordt geen feestje voor je gehouden. En je hebt eigenlijk niet echt een tastbaar eindresultaat. Het enige wat je ‘hebt’ is een bedrag op je bankrekening. En na lange tijd sparen kan dat toch echt wel een beetje als een tegenvaller voelen. Het is niet voor niks dat veel mensen zeggen dat de reis ernaartoe leuker is dan het behalen van het doel zelf. Een paar dingen die handig zijn om te weten;

 • Realiseer je dat het inderdaad als een anticlimax moment kan voelen.
 • Wellicht een goed idee om jezelf toch ook wel te belonen na het behalen van het doel.
 • Maak alvast een paar nieuwe plannen, vlak voordat je het einddoel hebt behaald.
 • En wees vooral trots op het feit dat het je is gelukt!

Wat zijn jouw ervaringen met buffer sparen?

Heb jij al een buffer bij elkaar gespaard? Ben je nog bezig met buffer sparen? Of ben je je net aan het verdiepen in persoonlijke financiën? Hoe heb jij vastgesteld welk doel je wilt bereiken? En gebruik je daar ook specifieke spaarmethodes voor? Ik ben heel benieuwd hoe anderen dit doen. Dus mocht je het leuk vinden om jouw ervaringen te delen; plaats gerust een reactie onder dit artikel. 😀 En ja, dat mag ook anoniem of onder een schuilnaam.

Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

.

Meer over dit onderwerp

3 reacties op dit artikel

 1. mvd schreef:

  Als alleenstaande vrouw (39 jaar, geen kinderen, huushuis) met een vast contract heb ik de afgelopen drie jaar voor het eerst in mijn leven een buffer opgebouwd. Ik kreeg ineens de kriebels dat ik niks achter de hand had in het geval van ‘nood of dood.’ Ik heb alle vakantietoeslagen, eindejaarsuitkeringen, belastingteruggaves en maandelijkse loonoverschotjes fanatiek opgespaard en zit in drie jaar tijd al op een buffer van €15.000. Mijn doel is ook €20.000 euro en behaal dat in het komende jaar naar verwachting en als er niks misgaat. Ik ben best trots op mezelf; ik heb het helemaal zelf gedaan en had NOOIT in mijn leven verwacht zoveel geld op mijn spaarrekening te hebben. Toch gaat het sneller dan je denkt, als je volhardend bent. Het geeft een gerust gevoel waardoor ik ook met meer vertrouwen een baanwisseling of relatie kan aangaan, omdat ik wat heb om op terug te vallen mocht het misgaan.

 2. mvd schreef:

  *correctie: huurhuis

 3. Sandra schreef:

  Hey Mvd!

  Bedankt voor het delen van jouw verhaal. Van dit soort verhalen word ik zo blij! En je hebt helemaal gelijk: het gaat veel sneller dan je zou verwachten. Een financiële basis is helemaal geen ver-van-mijn-bed-show, ook al lijkt dat vaak wel zo wanneer je begint.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal