Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
budgetteren uitgaven categoriseren in excel

Budgetteren: waarom ik nooit mijn uitgaven zal categoriseren in een spreadsheet

8 december 2020
Sandra Boon

Er zijn mensen die gek zijn op het maken van mooie spreadsheets met uitgebreide kolommen, data en lijstjes. Alles netjes gecategoriseerd en aangeduid met verschillende kleurtjes en misschien zelfs met mooie taartdiagrammen en/of andere fancy grafieken. Maar ik weet dat er ook veel mensen zijn die juist verschrikkelijk opzien tegen het inzichtelijk maken van hun persoonlijke financiën. En die juist helemaal niks hebben met al die data in een spreadsheet. Voor die mensen heb ik de volgende tip: ga vooral niet jouw uitgaven categoriseren.

Het hebben van een goed overzicht is cruciaal wanneer je het meeste wilt halen uit jouw geld. Zonder overzicht is het namelijk veel lastiger om ‘geldlekken’ te vinden en om te zien waar de verbeterpunten zitten. Maar zo’n overzicht hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Het categoriseren van jouw uitgaven is ook zeker niet nodig. Sterker nog: ik raad het je af.

Uitgaven categoriseren heeft geen toegevoegde waarde

Het categoriseren van jouw uitgaven heeft geen toegevoegde waarde ten opzichte van het niet categoriseren. Laten we voor het gemak eens voorstellen dat we twee verschillende overzichten hebben gemaakt van jouw persoonlijke financiën: Een overzicht met alle inkomsten en uitgaven, waarbij de uitgaven zijn onderverdeeld in categorieën. Deze categorieën hebben allemaal een eigen kleurtje en de resultaten ervan worden weergegeven in een taartdiagram. En een overzicht met alle inkomsten en uitgaven, waarbij de uitgaven netjes onder elkaar staan. Maar waarbij de uitgaven NIET zijn gecategoriseerd en waarbij je géén taartdiagram te zien krijgt.

Uit welk overzicht kun je meer informatie halen?

Ik vermoed dat je verwacht dat het eerste overzicht ‘het beste’ is. Maar waarom? Het categoriseren van de uitgaven en het maken van een taartdiagram helpt jou niet bij jouw financiële doelen. Want laten we eens goed kijken naar de doelen die je wellicht hebt:

  • Je inkomsten verhogen.
  • De uitgaven verlagen.
  • Meer geld overhouden.
  • Meer kunnen sparen.

Het categoriseren van de uitgaven en het maken van een taartdiagram draagt niet bij aan deze doelen. Het verhogen van inkomsten, verlagen van uitgaven kan net zo goed zónder categorieën. Wat belangrijk is, is dat je de inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt. Maar in welke volgorde dat staat, dat is niet belangrijk. Ik zal het uitleggen aan de hand van het volgende voorbeeld.

taartdiagram uitgaven categoriseren

Marije zal ongetwijfeld het gevoel hebben dat zij meer veel grip op haar financiën heeft dan Aileen, maar kijk eens goed naar de totaalbedragen. Onder de streep geven ze hetzelfde uit en houden ze hetzelfde bedrag over. Marije heeft er veel meer tijd aan besteed, maar het maakt geen verschil voor de financiële doelen. Aileen kan evenveel besparen als Marije en daar heeft ze geen taartdiagram voor nodig.

In plaats van tijd te besteden aan het maken van een fancy overzicht, besteed ik mijn tijd liever aan dingen die mij wél vooruit zullen helpen. Zoals het verlagen van de betreffende kosten of het verhogen van mijn inkomsten. Qua financiële doelen kom je daar een stuk verder mee.

Het categoriseren van uitgaven is niet handig, omdat we allemaal anders zijn

Het resultaat in een taartdiagram zegt niet zoveel als je zou verwachten. Oké, de helft van jouw inkomsten gaan op aan woonkosten. Wat ga je doen? Verhuizen naar de andere kant van Nederland? 😂 Dat lijkt mij sterk. Misschien valt het je op dat je wel heel veel kosten hebt aan streamingdiensten. Is dat erg? Nee. Misschien ben je wel een huismus en staat daar tegenover dat je vrijwel nooit uiteten gaat. Misschien geef je juist heel veel uit aan horeca, maar heb je geen kosten van een sportschool of streamingdiensten. So what? Elk mens heeft andere behoeften, interesses en wensen. Het heeft dus geen nut om jouw uitgaven te benchmarken met de rest van Nederland.

Kan het zijn dat het je opvalt dat je geld uitgeeft aan dingen die je niet belangrijk vindt? Ja, dat kan. Maar dat kun je ook opmaken uit het overzicht van Aileen. En dan kun je evenveel besparen als bij het overzicht van Marije. Dus wederom: de benodigde informatie kun je uit beide overzichten halen en daar heb je geen taartdiagram voor nodig.

Mijn Money Leap Overzicht – niet categoriseren

Als mens hebben we vaak de neiging om dingen moeilijker te maken dan dat het werkelijk is. Ik ben zelf van mening dat we onze financiën zo eenvoudig mogelijk moeten houden. Hoe minder moeite het je kost, hoe groter de kans dat je goede resultaten zult behalen. En meer kans dat je ook blijvende resultaten zult behalen. Ik kan je dus absoluut aanraden om jouw overzicht zo simpel mogelijk te houden. Bij de Money Game (speel je mee?) ontvang je ook een spreadsheet die ik heb gemaakt. Ik noem het zelf de meest simpele spreadsheet ooit. 🤣 Het hebben van een overzicht is namelijk wél belangrijk, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. In het boek van de Money Game geef ik ook tips hoe je jouw financiën zo simpel mogelijk houdt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk tijd hoeft te besteden hieraan.

Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal