Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
passief inkomen via crowdfunding

Passief inkomen creëren door middel van crowdfunding: hoe werkt dat?

29 oktober 2021
Lydia

Er zijn verschillende manieren om passief inkomen te genereren. Crowdfunding is er daar één van. Door te investeren in crowdfunding kún je een leuk rendement behalen en je doet er ook nog eens iemand een plezier mee. Maar er zitten natuurlijk ook risico’s aan. Want wat als het bedrijf waarin je investeert failliet gaat?

Hoe werkt crowdfunding?

Het principe van crowdfunding is heel eenvoudig: iemand wil een lening en vraagt “the crowd” om geld. De investeerders uit de crowd bepalen zelf of ze een bedrag willen inleggen en hoeveel. Als beloning ontvangen de investeerders een rentepercentage over hun inleg. Sommige platforms hanteren wel een minimum inleg van bijvoorbeeld € 100,- of € 250,-.

Waar investeer je in?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan via crowdfunding gefinancierd worden. Over het algemeen zie je startende ondernemers voorbij komen die moeilijk een hypotheek of andere lening kunnen krijgen. Of vastgoedbeleggers met hetzelfde probleem. Soms gaat het om het opzetten van een nieuw bedrijf, soms om een overname van bijvoorbeeld een bestaand restaurant. Zo zag ik eens een pitch van een kapper die door corona op het idee was gekomen een bus om te bouwen tot kapsalon en zo bij de mensen thuis langs te gaan. Hij had geld nodig voor de aanschaf en verbouwing van die bus en heeft dat via crowdfunding bij elkaar gekregen.

Is het wel betrouwbaar?

Er zijn verschillende platforms waarop je kunt investeren middels crowdfunding. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld Geldvoorelkaar.nl, SamenInGeld en Landahand. Dit laatste platform is vooral gericht op projecten in ontwikkelingsgebieden, terwijl je op de eerste twee sites alleen Nederlandse projecten zult vinden.

Door een betrouwbaar platform te kiezen, kun je erop vertrouwen dat de zaken goed geregeld zijn. Je kunt uitgebreide financiële informatie vinden en elk project valt onder een bepaalde risicoklasse. Op sommige projecten krijgen investeerders bijvoorbeeld het eerste recht van hypotheek, wat meer zekerheid biedt.
Je kunt je dus goed inlezen, zodat je weet waar je aan begint. Let hierbij ook op de leenvorm. Wordt er tussendoor afgelost of wordt er alleen rente betaald en krijg je je inleg aan het einde van de looptijd in één keer uitbetaald? Ook al beschik je over veel informatie, je loopt natuurlijk altijd een risico en garantie dat je je geld terug krijgt heb je nooit. Uiteraard geldt over het algemeen; hoe hoger de rente, hoe hoger het risico.

Kun je meer verliezen dan je inleg?

In het slechtste geval gaat het nog vóór de eerste betaling mis. Dan zie je helemaal niets terug van je inleg als je pech hebt. Het is natuurlijk veel realistischer dat een bedrijf pas na een tijdje failliet gaat. Je hebt dan altijd al een aantal betalingen ontvangen. Afhankelijk van de leenvorm is er dan al iets van je inleg afgelost of heb je op zijn minst al wat rente ontvangen. Je kunt dus nooit meer dan je inleg verliezen en de kans dat je je volledige inleg verliest is zeer klein.

Spreiding is key

Zoals voor elke vorm van beleggen geldt: spreiden, spreiden, spreiden! Hoe meer je spreidt, hoe minder risico je loopt. Heb je meerdere kleinere bedragen verspreid over 20 projecten, dan voel je er altijd minder van wanneer één project niet slaagt. Sterker nog, het rendement op de overige projecten kan het verlies van dat ene project dan zelfs goedmaken, waardoor je toch in de groene cijfers eindigd.

Gerelateerd:
Tien maanden geld investeren bij Lender & Spender: mijn ervaringen en het resultaat
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal