Makkelijk digitale producten verkopen, zónder eigen webshop
Het maken en verkopen van digitale producten vind ik één van de leukste sidehustles die er maar zijn! Het is leuk om te doen (lekker knutselen), oneindig verkoopbaar én het vereist nauwelijks (of geen) investering. Toch vinden veel mensen het minder makkelijk dan je zou denken en dat heeft vooral te maken met het praktische gedeelte: het product daadwerkelijk kúnnen verkopen. Je kunt de digitale producten natuurlijk aanbieden in een eigen webshop, maar dat is niet voor iedereen de beste en makkelijkste keuze. Daarom noem ik in dit blogartikel andere manieren om digitale producten te verkopen.
01. Zakelijke Tikkies versturen
Dit is misschien wel heel simpel gedacht, maar het kán wel. Als je al een leuk bereik hebt (op bijvoorbeeld Instagram) en je wil een digitaal product gaan aanbieden, dan is dit de snelste en makkelijkste optie om dat te doen. Het kost je geen investering, je hoeft niks op te zetten, iedereen kent het en het staat ook nog eens direct op je rekening. Het nadeel is wel dat je handmatig het digitale product moet gaan versturen. Toch kan dit een prima optie zijn als je net start of als je er nog niet zeker van bent dat het verkopen van digitale producten jouw ultieme verdienmodel is. In de koptekst noemde ik zakelijke Tikkies, maar dit kan natuurlijk evengoed vanaf een privé bankrekening.
02. Digitale producten verkopen op Etsy
Etsy is een online platform waar je zelfgemaakte producten kunt verkopen. Dit kunnen zowel fysieke als digitale producten zijn. Het platform is vooral in Amerika erg populair, hoewel het in Nederland ook steeds meer wordt gebruikt. Het voordeel van digitale producten verkopen op Etsy is dat je geen KvK nummer nodig hebt, maar wél het gehele verkoopproces (van de betaling tot het automatisch versturen) kunt laten uitvoeren. Bij de andere betaalmethodes hieronder heb je namelijk wel een KvK nummer nodig. Verkopen op Etsy is niet gratis, maar de vergoeding die ze vragen is zodanig laag dat het echt wel de moeite waard is om je erin te verdiepen.
Ps. Wil je ook een Etsy webshop starten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink, zodat wij allebei 40 gratis listings krijgen. Dat is toch mooi meegenomen, want dan kun je zónder investering een Etsy webshop starten.
03. Digitale bestanden met Plug&Pay
Plug&Pay is een bekende Nederlandse provider, waarbij je o.a. een online betaalpagina / check-out systeem kunt opzetten. Je hoeft zelf niks technisch te regelen of te bouwen en je hoeft ook geen eigen website te hebben. Je hoeft alleen je eigen logo en je eigen teksten toe te voegen. Dit is verreweg de makkelijkste optie voor mensen die snel iets willen opzetten, zónder al te veel gedoe. Het mooie aan dit systeem is dat je het ook nog eens kunt uitbreiden met kassakoopjes, abonnementen, betalen in termijnen, etc. Voor deze optie heb je alleen wel een Mollie account nodig. Dit is gratis – je betaalt alleen per transactie – maar het is wellicht handig om te weten dat je hier een KvK nummer voor nodig hebt.
04. Digitale bestanden verkopen via Moneybird
Dit is een optie waar niet heel veel mensen van weten, maar het is zeker de moeite waard om je hier even in te verdiepen. Moneybird is een administratiesysteem waarmee je heel gemakkelijk al je facturen regelt. Ik gebruik het zelf inmiddels al zo’n 11 jaar en ben er nog steeds erg tevreden mee. Sinds dit jaar bieden ze ook een functie (Moneybird Online Verkopen) waarmee je online betaalpagina’s kunt aanmaken voor je producten. Er wordt dan automatisch een factuur gemaakt na betaling. Super handig! Het nadeel is wel dat er – zover ik kan zien – nog geen functie is om na betaling automatisch een digitaal bestand te laten versturen. Dit zal je dan wellicht handmatig moeten doen. Voor de lange termijn niet de beste optie, maar wél heel geschikt als je Moneybird toch al gebruikt en als je niet verwacht dat je er tientallen per dag gaat verkopen. Moneybird Online Verkopen is alleen beschikbaar in het €35 pakket.
Of toch maar een eigen webshop bouwen?
Zelf ben ik er groot voorstander van om zoveel mogelijk in eigen beheer te houden. Zo ben je nooit afhankelijk van een andere partij. Etsy is bijvoorbeeld een fijn platform, maar je bent wél afhankelijk van hun algoritme. Als jouw product niet hoog in de zoekresultaten komt te staan, wordt het ook niet vaak verkocht. Ik zet weleens externe verkoopkanalen in, maar alleen náást mijn eigen verkoopkanaal. Ik gebruik een gratis plugin die ik heb toegevoegd aan mijn website. Hiermee kan ik niet alleen producten verkopen via iDEAL en andere betaalmethodes, maar ik kan ook instellen dat er automatisch één of meerdere digitale producten worden gemaild naar de koper. Easy peasy!
Het klinkt misschien alsof het allemaal heel ingewikkeld is: dat is het niet! In de Sidehustle Toolkit laat ik je precies zien hoe je een website bouwt (of eigenlijk: knip en plak mijn kant-en-klare template – dat bespaart je een heleboel tijd en technisch geneuzel!) en hoe je hier een webshop aan toevoegt. Zo houd je alles in eigen beheer.
Eigen geldmachine bouwen?
Gebruik de Sidehustle Toolkit
Alle gereedschappen die jij nodig hebt voor het bouwen van een succesvolle sidehustle!
In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.
Alle categorieën
Nieuwste blogs
4 Verrassende manieren om energie en geld te besparen
Sidehustle starten? Pas op voor deze scams!
Online geld verdienen met schrijven? Zo doe je dat!
Download gratis de Sidehustle Bijbel
In dit e-book verklap ik welke sidehustle het meest geschikt is voor starters én met welke sidehustles ik meer dan €3.000 euro per maand verdien! 😱😱😱
Gelukt!
De Sidehustle Bijbel zal binnen een paar minuten in jouw mailbox zitten. Niks ontvangen? Check de spambox!