passief inkomen door dividendaandelen

Met dividendaandelen een passief inkomen opbouwen: hoe doe je dat eigenlijk? 💰

De laatste tijd werk ik extra hard aan het opbouwen van een passief inkomen: een inkomen waar ik niet meer actief voor hoef te werken. Een passief inkomen kun je op allerlei verschillende manieren opbouwen en op deze website heb ik er al een aantal besproken. Eén van de manieren die ik nog niet besproken heb, is het opbouwen van een passief inkomen middels dividendaandelen. Dividendaandelen leveren een relatief stabiele winst op middels het dividend dat met enige regelmaat wordt uitgekeerd. In dit blogartikel leg ik daar meer over uit. Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat zijn dividendaandelen?

In theorie kun je op twee manieren geld verdienen met aandelen: door ze voor een hogere prijs te verkopen dan dat je ze hebt gekocht en/of door in aandelen te beleggen van bedrijven die dividend uitkeren. Koop je een aandeel, dan word je in theorie een beetje eigenaar (aandeelhouder) van zo’n bedrijf. Bedrijven die al langere tijd bestaan, de groeifase voorbij zijn en stabiel omzet draaien, delen soms in hun winst door dividend uit te keren. Deze winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders en dat noemen we dus dividend. Bedrijven die nog moeten groeien gebruiken hun winst om die groei te bekostigen. Zij keren dan dus (nog) geen dividend uit. Niet alle stabiele bedrijven keren dividend uit en dit is ook niet verplicht.

Dividendaandelen zijn dus aandelen waarbij je – naast eventuele koersstijgingen – geld kunt verdienen door dividend te ontvangen. Het dividend kan bestaan uit geld (cashdividend) of uit nieuwe aandelen in het bedrijf (stockdividend). Het dividend wordt automatisch uitgekeerd. Meestal gebeurt dit één keer per jaar of om de paar maanden en hier hoef je zelf niks voor te doen. Makkelijk verdiend, toch?!

Dividendaandelen kopen bij DEGIRO

Let op: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Zelf gebruik ik het platform van DEGIRO om aandelen te kopen. Op het moment van schrijven heb ik aandelen in 6 verschillende bedrijven en ETF’s ter waarde van in totaal iets meer dan €9.000 euro. Hiervan keren er 4 dividend uit. Daarvan zijn er 3 ETF’s. Een ETF is een verzameling van aandelen in meerdere bedrijven, waardoor je dus veel minder risico loopt. Er zijn bijvoorbeeld ETF’s die zich specifiek richten op bedrijven die dividend uitkeren. Ik heb in 2 verschillende ETF’s geïnvesteerd die zich richten op Europese bedrijven die dividend uitkeren. Op één daarvan heb ik dankzij koersstijgingen én dividend een rendement behaald van 19,12% in anderhalf jaar tijd. Let op: het was een uitzonderlijk goed jaar voor mij en reeds behaalde successen bieden geen garantie voor de toekomst!

In het voorbeeld hieronder zie je een overzicht van een aantal van de dividenduitkeringen die hebben plaatsgevonden in mijn account. Je ziet ook rode cijfers ertussen: dit is dividendbelasting dat automatisch wordt ingehouden.

dividendaandelen bij degiro

Hoe weet je welke bedrijven dividend uitkeren?

Je kunt bij DEGIRO niet filteren/zoeken op aandelen waarbij dividend wordt uitgekeerd. Dit is jammer, want ik zou dat een zeer waardevolle toevoeging vinden voor het platform. Zelf maak ik daarom gebruik van andere websites om onderzoek te doen naar dividendaandelen. Op de blog van DEGIRO vind je ook een lijst met dividendaandelen die je via DEGIRO kunt aanschaffen. Ik zal hieronder een paar voorbeelden noemen.

Enkele bekende dividendaandelen

Hieronder vind je een lijst met enkele bekende dividendaandelen die je kunt aanschaffen via DEGIRO. Let op: dit is géén koopadvies. Dit zijn niet per definitie de meest winstgevende dividendaandelen en het zijn ook niet (allemaal) de dividendaandelen die ik zelf heb. Dit is slechts om je een beeld te geven van bedrijven die dividend uitkeren. In de tabel benoem ik hoe hoog een recente dividenduitkering was. De aandelen hebben natuurlijk wel verschillende aankoopprijzen. Een hoog bedrag betekent dus niet per definitie een hoog rendement. En wederom: deze bedragen bieden géén garantie voor de toekomst.

NaamEerdere dividenduitkering
ASML Holding€2,75 euro per aandeel
ASR Nederland€2,04 euro per aandeel
Unilever€1,64 euro per aandeel
PostNL€0,28 euro per aandeel
Royal Dutch Shell€0,65 euro per aandeel
Vanguard S&P 500 (ETF)$0,23 dollar per aandeel
iShares Euro Dividend UCITS ETF€0,30 euro per aandeel
iShares STOXX Global Select Dividend 100€0,28 euro per aandeel

Hoe ontvang je dividend bij deze aandelen?

Het dividend kan bestaan uit geld (cashdividend) of uit nieuwe aandelen in het bedrijf (stockdividend). Het wordt automatisch uitgekeerd. Als je cashdividend ontvangt bij DEGIRO, dan wordt dit automatisch toegevoegd bij het tegoed in jouw account. Ontvang je stockdividend? Ook dit wordt automatisch toegevoegd in jouw account. Hier hoef je zelf niks voor te doen. Het ontvangen van dividend is dus behoorlijk passief. Ook handig: bij DEGIRO wordt (waar van toepassing) gelijk dividendbelasting toegepast. Het is bij DEGIRO niet mogelijk om je cashdividend automatisch te herinvesteren.

In de Portefeuille kun je bij het kopje ‘Corporate actions’ zien welke dividenduitkeringen op de planning staan. In mijn voorbeeld hieronder zie je dat ik in december €35,36 uitgekeerd krijg, waarvan €5,31 direct wordt ingehouden voor de dividendbelasting.

degiro dividendaandelen

Hoeveel dividend kun je verwachten?

Volgens erkend dividendbelegger Jorik van den Bos leveren de meeste dividendaandelen gemiddeld tussen de 2 en 4% op aan dividend, dat is dus nog exclusief eventuele winst door koersstijgingen. Het is lastig om vooraf in te schatten hoeveel dividend je kunt verwachten van jouw aandelen. Dat verschilt namelijk per bedrijf. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel winst een bedrijf heeft behaald. Het komt ook weleens voor dat een bedrijf door omstandigheden helemaal geen dividend uitkeert. Zo hadden veel bedrijven het heel moeilijk tijdens de Coronacrisis, waardoor de dividenduitkeringen (tijdelijk) werden gestaakt.

Loop je risico bij dividendaandelen?

Ja, je loopt altijd risico als je gaat beleggen. Je kunt echter wel proberen om het risico zoveel mogelijk te beperken. Bij dividendaandelen geldt over het algemeen dat dit bedrijven zijn die al langer bestaan en een stabiele omzet (en winst) draaien. Daarin loop je bij dividendaandelen meestal wat minder risico dan bij groeiaandelen (aandelen van bedrijven die nog moeten groeien). Je kunt daarnaast ook het risico beperken door het risico te spreiden. Dit kun je doen door te beleggen in verschillende aandelen en/of door te beleggen in een ETF. Er is echter nóóit een garantie voor winst en daarom loop je altijd enig risico. Beleg daarom ook nooit geld dat je eigenlijk niet kunt missen en ook niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt.

Dividendaandelen & passief inkomen

Dividendaandelen zorgen voor een fijne manier om een passief inkomen te genereren. Je moet echter wel eerst zeer actief geld verdienen om deze dividendaandelen te kunnen kopen. 😉 Toch zorgt het voor een passieve inkomstenbron waar je in verhouding weinig voor hoeft te doen, zodra je het eenmaal hebt. In tegenstelling dat de andere manieren van passieve inkomsten die ik op deze blog noem, daar ben ik namelijk toch echt veel meer tijd aan kwijt.

Meer verdienen door het dividend te herinvesteren

Geld ontvangen is natuurlijk hartstikke top, maar het loont pas écht wanneer je lange tijd eerst de winst weer herinvesteert. Hoe meer aandelen je hebt, hoe meer dividend je ontvangt. Hoe meer dividend je gebruikt om nieuwe aandelen te kopen, hoe meer dividend je zal ontvangen. Als je een passief inkomen wil opbouwen met dividendaandelen, dan loont het dus om voorlopig alleen maar te investeren. Doe je dit lange tijd, dan kun je er een heel fijn passief inkomen mee verdienen.

Zo kun je meer leren over hoog dividend aandelen

Zelf richt ik mij vooral op hoog dividend aandelen. Dit zijn aandelen waarbij een hoog percentage dividend wordt uitgekeerd. Met dit concept kwam ik in aanraking toen ik het e-book van Dividend Community (slechts €17 euro) voorbij zag komen. Ik kocht het e-book en startte dezelfde week nog met een nieuwe beleggingsstrategie. Als je op een makkelijke manier meer wil leren over dividend aandelen, dan raad ik je dit e-book van harte aan.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.