Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
doelen trackers voortgang financien bijhouden

Doelen trackers: zo houd je de voortgang van jouw financiën bij

21 september 2020
Sandra Boon

Het stellen van doelen is belangrijk wanneer je jouw persoonlijke financiën op de rit wilt krijgen en wanneer je jouw vermogen wilt laten groeien. Het bijhouden van jouw voortgang vergroot de kans dat je jouw doelen zal behalen. Het werkt niet alleen motiverend, maar het zorgt er ook voor dat je tussentijds kunt evalueren (en eventueel je snelheid of doelen kunt bijstellen, wanneer dit nodig blijkt te zijn). Vandaar dat ik in dit artikel een paar verschillende manieren ga benoemen waarop je jouw voortgang gemakkelijk kunt bijhouden.

Er zijn allerlei manieren waarmee je de kans op het behalen van jouw doelen kunt vergroten. Zo is het bijvoorbeeld altijd slim om jouw doelen via het SMART-principe te formuleren (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). En één van de manieren die ik zelf veel gebruik, is het goed bijhouden van mijn voortgang. Het bijhouden van mijn voortgang, en het tastbaar maken daarvan, helpt mij enorm bij het behalen van mijn doelen. 🚀 In dit artikel bespreek ik twee verschillende ‘dingen’ die je kunt bijhouden;

  • De voortgang van het behalen van jouw doelen.
  • En de voortgang van het vergroten van jouw vermogen.

01. Jouw doelen bijhouden via apps op een telefoon

Wist je dat er best wel veel apps zijn waarmee je heel gemakkelijk de voortgang van jouw doelen kunt bijhouden? Zowel voor iPhone als Android zijn er allerlei apps beschikbaar. Het voordeel hiervan is dat het (meestal) gratis is, dat je het altijd bij de hand hebt en dat jouw voortgang automatisch visueel wordt gepresenteerd. Dat is vooral erg behulpzaam wanneer jouw doelen niet heel erg tastbaar zijn. Ben jij net zo prestatiegericht als ik, dan ben jij waarschijnlijk ook gevoelig voor dit soort trackers. En nee, dat je ergens gevoelig voor bent, betekent niet iets negatiefs. Integendeel. Je kunt hier juist goed op inspelen, door (bijvoorbeeld) gebruik te maken van doelen trackers. Aangezien het aanbod van apps regelmatig wijzigt, heb ik besloten om niet uitgebreid de verschillende opties te reviewen. De kans is dan namelijk groot dat ik dit artikel dan continue zal moeten wijzigen. 😂 Een paar opties: Strides, Goals On Track, Habitica en Way of Life.

02. Jouw voortgang bijhouden op de computer

Apps zijn ontzettend handig. Maar ze zijn ook een beetje privacygevoelig… En wanneer je bezig bent met jouw persoonlijke financiën, dan kan het zijn dat je liever geen financiële doelen of informatie wilt laten lekken. Zeker niet bij het bijhouden van de voortgang van jouw vermogen. In dit geval is het wellicht een optie om jouw voortgang bij te houden op de computer (zonder gebruik te maken van het internet). Moet je natuurlijk wel je computer veilig zien te houden 🙂 Anyway, je kunt bijvoorbeeld in Excel bijhouden hoeveel je elke maand spaart/belegt/investeert (of wat je doel dan ook is). Je kunt instellen dat Excel hier automatisch een grafiek van maakt. Dat is erg handig, want dan wordt jouw voortgang gevisualiseerd. Een nadeel is echter wel dat je de doelen niet zozeer kunt visualiseren als bij de andere twee opties. Je kunt wel een stijgende (of dalende) lijn zien in jouw grafiek, maar er wordt niet gevisualiseerd hoever je bent en hoe je nog moet gaan. Dit is dus een prima optie voor het bijhouden van jouw groeiende vermogen, maar niet zozeer voor het bijhouden van jouw doelen.

excel bijhouden groeiend vermogen jan modaal

© Ikbenjanmodaal.nl

03. Op papier de voortgang van jouw doelen bijhouden

Het klinkt oubollig, maar het is ook een prima optie om de voortgang van jouw doelen bij te houden op papier. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen en op internet heb ik al best wel leuke dingen voorbij zien komen. Het is te vergelijken met stickers plakken (wat overigens ook een optie is). Ook het inkleuren van vakjes of plaatjes is een optie. Het klinkt heel kinderachtig, maar stiekem werkt het wel ontzettend motiverend. Elke maand kies ik één dag om mijn eigen financiën te regelen en bij te houden en dan kleur ik altijd mijn ‘spaarvarkentjes’ in. Ik maak er maar een klein feestje van, want soms kan het nou eenmaal voelen alsof het eeuwig duurt voordat jouw doelen binnen handbereik zullen zijn. Op internet kun je dit soort ‘kleurplaten’ downloaden, maar je kunt het ook zelf maken in Word. Deze optie is simpel, gratis en vooral erg leuk.

zo houd je geld sparen veel langer vol tips

motivatie tips om geld te sparen

© Ikbenjanmodaal.nl

Hoe ik zelf de voortgang van mijn financiën bijhoud

Je ziet hierboven al twee foto’s van mijn spaarvarkentjes; zo houd ik dus zelf de voortgang van mijn doelen bij. Dit jaar wil ik onder andere een behoorlijk bedrag aflossen op mijn hypotheek, een flinke buffer sparen en maximaal pensioen inleggen. Op de pagina Over Jan Modaal kun je daar meer informatie over vinden (en kun je kijken of ik de doelen voor dit jaar inmiddels al heb gehaald). Anyway, mijn doelen houd ik dus bij op een papier met spaarvarkentjes.

EDIT: deze papieren kun je vanaf nu downloaden op de gratis pagina.

Mijn vermogen houd ik echter bij in een Excel bestand. In dit bestand vul ik elke maand onder andere in hoeveel zakelijk spaargeld ik heb, hoeveel privé spaargeld ik heb, hoeveel ik heb belegt en hoeveel ik heb geïnvesteerd. Het Excel bestandje maakt daar automatisch een mooie grafiek van. Zo kan ik visueel voor mij zien hoe mijn vermogen groeit. En ja, dat werkt voor mij heel erg motiverend. Nu ben ik zelf ook echt prestatiegericht, dus dat zal ongetwijfeld meespelen daarin 😉 Daarnaast is het ook zo dat ik vaak doelen wil bereiken die niet per sé echt ’tastbaar’ zijn. Een bedrag op de bank is niks meer dan dat: een bedrag. Dus kort samengevat:

  • Bijhouden van mijn doelen: op een papier met spaarvarkentjes.
  • Bijhouden voortgang/groei van mijn vermogen: Excel bestandje.
Gerelateerd:
De 3 populairste fouten die we allemaal maken bij onze persoonlijke financiën
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal