Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten

Wat je kunt leren van… Down to Earth with Zac Efron

15 augustus 2020
Sandra

Inmiddels heb ik al ruim een half jaar geen televisie meer in mijn huis staan. Als ik écht zin heb om tv te kijken (wat niet zo vaak gebeurd), dan pak ik de iPad en dan zet ik Netflix aan. Niet dat het erg is om tv te kijken, begrijp mij niet verkeerd 😉 Sterker nog; op Netflix vind ik regelmatig pareltjes, waaronder deze docuserie: Down to Earth with Zac Efron.

In deze serie gaan acteur Zac Efron en gezondheidsexpert Darin Olien op reis om manieren te zoeken waarop we duurzamer en gezonder kunnen leven. In acht afleveringen laat het interessante koppel zien wat ze hebben ontdekt in onder andere IJsland, Costa Rica, Lima en Sardinië. Ik noem het bewust een interessant koppel, omdat ze een best wel bijzondere vriendschap hebben. Eigenlijk hebben ze niet erg veel gemeen; Darin eet veganistisch en staat heel anders in het leven dan vleeseter Zac. Maar ze laten elkaar wel in hun waarde en ondanks de tegenstrijdigheden, hebben ze wél een hechte band. En daarnaast is het ook erg interessant om te zien wat er gebeurd als iemand openstaat voor andere manieren van leven. Anyway, hieronder een paar interessante dingen die je kunt leren van Down to earth with Zac Efron 😉

01. Alles wat we nodig hebben is er al

Alles wat we nodig hebben om duurzaam en gezond te leven is er al; de natuur biedt ons alle kansen. Helaas laten we die kansen nog vaak onbenut. In de eerste aflevering gaan Zac Efron en Darin Olien naar het prachtige IJsland. Mocht je het nog niet weten; ik ben groot fan van IJsland en ik ga er het liefst elk jaar naartoe. 😍 Maar IJsland heeft veel meer te bieden dan alleen de prachtige natuur en de heerlijke lagoons. Ook qua cultuur en duurzaamheid is het een interessant land. Wist je dat vrijwel alle huishoudens in IJsland worden opgewarmd door natuurlijke warmwaterbronnen? Dag milieuverontreiniging, hallo duurzaamheid. En dit is niet alleen duurzamer, maar het garandeert ook dat niemand in de kou hoeft te zitten. Wel zo fijn, want het heet niet voor niks IJS-land. Nou is dit natuurlijk niet in elk land mogelijk, want IJsland is qua natuur wel erg uniek met de vulkanen, geisers en warmwaterbonnen. Maar het biedt wel enige inspiratie om te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is.

02. Duurzaamheid hoeft niet ten koste te gaan van luxe

In aflevering 3 gaan Zac en Darin naar een chic ecodorp in Costa Rica. 🍃 Het dorp is volledig zelfvoorzienend. Natuurlijk had ik zelf al het vooroordeel dat het halve hippies waren die in armoede leven (sorry 😅). Het tegendeel is echter waar; het is écht een chic en luxe dorp, alleen dan wel geheel zelfvoorzienend en duurzaam. De huizen zijn groot en hebben prachtige meubelen, maar zijn wél van gerecycled materiaal gemaakt. Ik zou zo mijn appartement inruilen voor een huis daar, I kid you not. Heel interessant om te zien dat luxe en duurzamenheid prima samen kunnen gaan.

Gerelateerd:
De 3 populairste fouten die we allemaal maken bij onze persoonlijke financiën

03. Ondernemen én duurzaamheid gaan prima samen

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten; het is mogelijk om goed geld te verdienen aan duurzame alternatieven. Geld verdienen gaat (in mijn ogen) vaak ten koste van de natuur en van het milieu. Maar Zac en Darin laten in Down to Earth with Zac Efron zien dat dit niet zo hoeft te zijn. De meest bekende lagoon in IJsland is de Blue Lagoon, welke overigens echt een aanrader is. Deze lagoon is een bijproduct van het inzetten van de warmwaterbronnen, zoals genoemd bij deel 1. De warmwaterbronnen worden dus niet alleen gebruikt voor de maatschappij, maar ook voor de economie. Er wordt heel bewust gekeken naar hoe ze deze natuurlijke bronnen zo veelzijdig mogelijk kunnen inzetten, zónder dat de natuur er onder komt te lijden. Interessant concept, toch?

eco duurzaam geld jan modaal

04. We komen verder wanneer we handelen als gemeenschap

Deze koptekst heeft wat context nodig, dat begrijp ik 😉 In aflevering 2 van Down to Earth with Zac Efron gaan de mannen naar Frankrijk. Want wist je dat in Parijs het water van de gemeenschap is? Het wordt gerund door de gemeente zelf, in plaats van dat het bezit is van bedrijven. In Parijs kun je daarom overal gratis drinkwater tappen. Zij vinden namelijk dat iedereen toegang zou moeten hebben tot water. Helemaal geen gekke gedachte, toch? En doordat het van de gemeenschap zelf is, wordt het goedkoper aangeboden. Er wordt alsnog wel wat winst gemaakt, maar die winst komt ten goede van de gemeenschap. Een win-win situatie dus. Misschien is het helemaal geen gek idee om meer te kijken naar wat we als gemeenschap samen kunnen doen.

Wat vond jij van Down to Earth with Zac Efron?

Heb jij ‘m al gezien op Netflix? Ik ben erg benieuwd wat jij er van vind en daarnaast ben ik ook benieuwd of je het een leerzame docuserie vond. En zo ja, wat vond jij dan leerzaam?

Gerelateerd:
Wat je kunt leren van... het televisieprogramma Steenrijk, Straatarm
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal