Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld verdienen en duurzaam bezig zijn jan modaal

Geld verdienen én duurzaam bezig zijn? Deze combinatie is zeker niet onmogelijk!

24 maart 2022
Sandra Boon

Over het algemeen heerst de aanname dat duurzaamheid per definitie alleen maar (meer) geld kost. Dat is in veel gevallen echter helemaal niet waar. Je kunt namelijk prima geld besparen door duurzame producten te gebruiken en je kunt zelfs geld verdienen terwijl je impact maakt. Een perfecte combinatie, als je het mij vraagt! Hieronder benoem ik 3 manieren waarbij geld verdienen en duurzaamheid heel goed samengaan.

01. Beleggen in duurzame aandelen & fondsen

Geld verdienen door te beleggen in duurzame aandelen, ETF’s of mixfondsen: wat mij betreft is dat het beste uit beide werelden. 😉 Tegenwoordig is het makkelijk om te investeren in een betere wereld. Er zijn bijvoorbeeld ETF’s die zich richten op duurzame energie en er zijn ook mixfondsen die sowieso alleen investeren in duurzame bedrijven. Zo hoef je zelf geen aandelenportefeuille bij elkaar te sprokkelen en weet je zeker dat jouw geld wordt gebruikt voor duurzame doeleinden. Dat je daar ook nog eens een leuk zakcentje mee kunt verdienen, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen! Zelf beleg ik al langere tijd via de ASN Bank, die alleen duurzame mixfondsen biedt. In een eerder artikel legde ik daar al meer over uit en deelde ik mijn resultaten tot zover. Let op: dit is geen koopadvies. Beleggen is nooit zonder risico, je kunt de inleg verliezen.

02. Dagelijks duurzaam met een duurzame baan

Wist je dat er tegenwoordig zelfs vacaturesites zijn die alleen maar duurzame vacatures plaatsen? Zo wordt het vinden van een duurzame baan makkelijk. Geld verdienen én de wereld een beetje beter maken: wie wil dat nou niet?! Op de website van Sustainable Jobs vind je niet alleen duurzame banen in loondienst, maar je kunt er ook freelance opdrachten scoren of je aanmelden voor duurzaam vrijwilligerswerk. Stagiaires kunnen hier tevens een duurzame stage vinden. Als je in jouw dagelijkse leven veel impact wil maken, dan is het overwegen van een duurzame baan absoluut een goede optie!

geld verdienen duurzame vacatures sustainable jobs geld verdienen met je werk

03. Investeren in duurzame projecten

Naast het beleggen in aandelen en mixfondsen kun je natuurlijk ook investeren in duurzame projecten. Dan weet je precies waar jouw geld voor wordt gebruikt. Een prima optie hiervoor is via crowdfunding. Zo hoef je niet direct honderdduizend euro te investeren, maar kun je wél impact maken met een wat kleiner bedrag. Het is wellicht even goed zoeken, maar via de verschillende beschikbare platforms kom ik regelmatig duurzame projecten tegen. Zo kun je regelmatig investeren in start-ups voor plantaardig voedsel of in bedrijven die de kledingindustrie duurzamer willen maken. Dat je rente ontvangt op jouw investering, is natuurlijk mooi meegenomen.

Geld verdienen én duurzaam bezig zijn

Het één hoeft het ander dus helemaal niet uit te sluiten, want het is écht wel mogelijk om ‘geld verdienen’ en ‘duurzaamheid’ te combineren. Wist je trouwens dat je met veel duurzame producten ook geld kunt besparen ten opzichte van de minder duurzame alternatieven? In een eerder artikel benoemde ik al een aantal producten.

Gerelateerd:
Duurzaam én goedkoper 🌱 Geld besparen door het gebruik van duurzame producten
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal