Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
duurzaamheid en persoonlijke financien jan modaal

Waarom duurzaamheid + persoonlijke financiën een goede combinatie is

8 september 2020
Sandra Boon

Op deze website blog ik over een paar verschillende onderwerpen: persoonlijke financiën, duurzaamheid en minimalisme. 🍃 Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar in de praktijk gaan deze onderwerpen juist heel goed samen. In deze blog zal ik uitleggen waarom juist deze onderwerpen zo’n goede combinatie zijn en waarom ik dus heb besloten om deze onderwerpen samen te voegen tot één website.

Wanneer jij je gaat verdiepen in persoonlijke financiën, dan kom je vroeg of laat ook in aanraking met duurzaamheid. Of dat nou je intentie was of niet, je zal er niet aan kunnen ontsnappen 😉 En misschien moet je dat ook niet willen… Want het is natuurlijk wel een ‘dubbele win’ wanneer iets én goed is voor je portemonnee én voor het milieu. En nee, wees gerust… Ik ga geen eco-gekkie van je maken. Behalve wanneer je dat zelf graag wilt. 😇

01. Je kunt geld besparen met duurzame producten

De eerste reden dat duurzaamheid en persoonlijke financiën zo goed samengaan, is dat duurzame producten vaak goedkoper zijn, vooral op langere termijn. We hebben meestal de overtuiging dat duurzame alternatieven juist duurder zijn. En soms is dat ook zo (denk aan biologische producten in de supermarkt), maar dat is zeker niet altijd het geval.

  • Duurzame producten gaan langer mee, waardoor je het product niet steeds opnieuw hoeft te kopen.
  • Veel duurzame alternatieven zijn herbruikbare producten. Eenmaal gekocht = onbeperkt gebruiken.
  • En soms zijn duurzame producten sowieso al een stuk goedkoper.

Ik kies bijvoorbeeld liever kleding van een duurzame stof. Dan gaat het langer mee en hoef ik niet op korte termijn nieuwe kleding te kopen. Ook ben ik gek op herbruikbare producten, zoals bijenwasdoeken die je zelf kunt maken. Daarnaast maak ik gebruik van een menstruatiecup, de Eco Egg wasbal, wasbare wattenschijfjes en wasbare sponzen. Dat scheelt (zeker op jaarbasis) best wel wat geld. Duurzame schoonheidsproducten zijn ook vaak goedkoper, vooral ten opzichte van de bekendere merken. Op bovenstaande items bespaar ik al meer dan €300 euro per jaar, puur door over te zijn gestapt op duurzame alternatieven. En let wel: in kwaliteit ben ik er zeker op vooruit gegaan! Ik ben ook van plan om meer van deze producten in te ruilen voor goedkopere alternatieven die vallen in de categorie ‘duurzaamheid’. Hier zal ik later ook nog een aparte blog over schrijven, dus stay tuned… Of volg mij op Facebook of Instagram en dan zie je vanzelf een berichtje voorbijkomen hierover.

02. Je realiseert je dat consumeren ook niet alles is

We leven in een consumptiemaatschappij. We worden platgegooid met advertenties voor dingen (en vooral spullen) die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Zodra jij je gaat verdiepen in persoonlijke financiën, kom je er waarschijnlijk al snel achter dat een groot deel van jouw geld opgaat in spullen die je niet nodig hebt. En die jou waarschijnlijk ook helemaal niet gelukkiger maken. Het is dan ook niet gek dat veel mensen die geïnteresseerd zijn in persoonlijke financiën, ook anders gaan kijken naar hoe ze omgaan met spullen én dat ze geleidelijk aan richting het minimalisme gaan leunen. Je zal dan ook merken dat het een opluchting is om niet al die spullen te willen hebben. En dat het helemaal niet de spullen zijn die jou gelukkig kunnen maken. Eerlijk gezegd vind ik het moeilijk om dit gedeelte in woorden uit te leggen, omdat het een proces is waar je ongemerkt in komt te zitten. En waarvan je later pas inziet wat de link is tussen het consumeren, het besparen van geld en het stoppen met kopen, kopen, kopen.

Gerelateerd:
Waarom je juist wel gelukkiger wordt van een bescheiden leven

03. Andere kijk naar onze consumptiemaatschappij

Je neemt niet meer klakkeloos over wat iedereen doet en wat jij zelf al jarenlang hebt gedaan. Je begint dingen in twijfel te trekken en je gaat kijken naar wat er nog meer mogelijk is. Het begint misschien met het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann en je begint te twijfelen over hoe hypotheken in elkaar steken en hoe suf het eigenlijk is dat we (vaak zonder ons er écht in te hebben verdiept) torenhoge schulden aangaan. Vervolgens pluis je jouw uitgaven uit en kom je erachter dat je elke maand klakkeloos een hoog bedrag uitgeeft aan spullen die je amper gebruikt. En zo glijd je soepeltjes richting een meer minimalistische leefstijl. Daarna zal je inzien dat we allemaal klakkeloos heel veel verbruiken aan water, voedsel en dierlijke producten. En dat ook deze overconsumptie gevolgen heeft waar we niet bij stilstaan. De kans is groot dat je wat minder vlees gaat eten en/of minder voedsel gaat verspillen. Je komt er wellicht ook achter dat een half uur per dag douchen onnodig is, veel geld kost én slecht is voor het milieu. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

En zo begin je beetje voor beetje een kleine revolutie voor jezelf. Het zijn maar voorbeelden, maar misschien herken je het proces 🙂 En ongemerkt staan al die dingen toch weer in verbinding met elkaar: geld, duurzaamheid en geluk.

eco duurzaam geld jan modaal

04. Geld is macht, gebruik het voor duurzaamheid

Ik denk dat we allemaal wel weten dat geld macht is, maar ik denk dat we er niet bij stilstaan dat dit óók betekent dat wij zelf eigenlijk heel veel macht hebben. Veel meer dan je zou denken! Met het geld dat je hebt kun je veel betekenen qua duurzaamheid, ook wanneer je niet steenrijk bent. Een paar voorbeelden;

  • Stal je spaargeld bij eerlijke banken. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat jouw geld wordt gebruikt voor wapenhandel, milieuvervuiling, schending van mensenrechten, etc. Het is nog nooit zó makkelijk geweest om invloed te hebben op het voorkomen van deze afschuwelijke dingen 😄 Enige wat je hoeft te doen is een eerlijke bank kiezen!
  • Winkels verkopen alleen wat verkocht wordt. Door bepaalde producten juist wel of juist niet te kopen, beïnvloed jij wat de winkels inkopen. Zou jouw halve stad ineens kiloknallers weigeren, dan zal jouw supermarkt dat (bijna) niet meer inslaan. En voordat je denkt dat dit nooit gaat gebeuren; het is niet voor niks dat steeds meer producenten van levensmiddelen ook vegetarische en vegan opties op de markt brengen. Dit komt doordat er een goede markt voor is!

In mijn omgeving merkte ik vaak dat de verantwoordelijkheid van duurzaamheid vooral wordt gelegd bij de aanbieders. Bij de regering, de overheid, de producenten van levensmiddelen, de supermarkt. Altijd bij een ander en niet bij onszelf. 😂 Snap ik ook wel, haha! Het is makkelijker wanneer iemand anders dit probleem oplost. Maar de grote grap is dat juist wij zelf als consument het meeste invloed hebben op wat er op de markt komt. Kopen we iets niet, dan zal het in no time van de markt worden gehaald. Kopen we iets veelvuldig? Dan zal het geproduceerd blijven worden. Dus wees bewust van de macht die wij eigenlijk hebben hiermee. En probeer dat op een goede manier in te zetten. 💚

Dat geldt overigens niet alleen voor vegetarisch/vegan voedsel, maar ook voor t-shirts die uit kinderarbeid zijn ontstaan, of producten van grote ketens die gemaakt worden in China, door arbeiders waarvan de mensenrechten wordt geschonden.

Meer over duurzaamheid en geld

  • Gebruik EerlijkeGeldwijzer.nl om meer inzicht te krijgen in financiële producten.
  • Er zijn genoeg initiatieven zoals shoplikeyougiveadamn.nl, die je helpen bij bewust winkelen.
  • Kijk natuurlijk ook eens bij de plaatselijke kringloop. Duurzaam én goedkoop.
  • Google is your friend… Duurzame alternatieven vinden is niet moeilijk 🙂
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal