Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
energieprijzen-energiecrisis wat moet je doen met je energieleverancier

Crisismanagement: in 5 stappen tackle je de actuele problemen met de energieleveranciers

5 november 2021
Sandra Boon

Crisis! Hoe zit het nu met je huidige contract? Gaan jouw prijzen ook stijgen? Welke consequenties heeft dit voor jouw portemonnee? Moet je nu extra gaan sparen? Hoe weet je of jouw energieleverancier failliet kan gaan? Ik kan mij voorstellen dat men momenteel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik een simpel stappenplan gemaakt welke je kunt volgen. Na het volgen van deze stappen weet je precies wat jouw situatie is, welke risico’s je loopt en welke acties je zou moeten ondernemen. 💪


01. Hoe sta je er nu voor qua energie?

De eerste stap in crisismanagement is bewustwording van het probleem. Wat is er precies gaande met de energieprijzen? In het vorige artikel legde ik daar al wat meer over uit, maar om het kort samen te vatten: er is minder aanbod, maar tegelijkertijd is er ook véél meer vraag. Dit zorgt ervoor dat energieleveranciers in de knel komen. Zij moeten energie duur inkopen, wat consequenties heeft voor de klanten. Het verschilt per leverancier en per contract of – en wanneer – dat consequenties heeft voor jou.

Gerelateerd:
De energieprijzen stijgen enorm! Hoe kun je alsnog zoveel mogelijk geld besparen?

Bij welke energieleverancier zit je

Bij welke energieleverancier zit je? Ga naar hun website en log in. In de online omgeving van jouw energieleverancier vind je meer informatie over onder andere je verbruik, je betalingen en je contract. Zoek ook uit hoe het zit met de solvabiliteit van jouw energieleverancier. Aan de solvabiliteit kun je zien hoe het energiebedrijf er financieel voorstaat. Staat het bedrijf er goed voor? Dan is de kans klein dat het energiebedrijf failliet gaat. Staan ze er slecht voor? Dan is de kans dus groter dat het wél failliet gaat. Dit heeft veel consequenties voor jou als klant! Zo krijg je bijvoorbeeld jouw voorschotbedragen niet terug en worden eventuele welkomstkortingen niet uitbetaald. Heel vervelend als je het termijnbedrag extra hoog hebt gezet! Dit is dan ook één van de redenen dat ik al heel lang afraad om teveel te betalen aan energiemaatschappijen.

To do: log in bij jouw energieleverancier.
To do: check de solvabiliteit van jouw energieleverancier.

Heb je een variabel contract of een vast contract?

In de online omgeving van jouw energieleverancier vind je ook informatie over jouw contract. Heb je een vast contract? Dan heb je een vaste prijs afgesproken met jouw leverancier en dan verandert er niks tot het einde van jouw contract. Maar let op: als je zelf niet overstapt, wordt het vaste contract automatisch omgezet naar een variabel contract. Bij een variabel contract worden marktconforme prijzen aangehouden. Stijgt de prijs van energie, dan stijgt dus ook het tarief dat jij betaalt. Dat is waar veel mensen nu een probleem door krijgen: de energieprijzen zijn enorm gestegen, waardoor ze ook veel hogere tarieven gaan betalen. Zij zullen dat op korte termijn al voelen in hun portemonnee.

To do: zoek uit welk type contract je hebt afgesloten.
To do: zoek uit wanneer jouw huidige contract verloopt.

Hoeveel heb je verbruikt en betaald?

Hoeveel heb je tot zover verbruikt en hoeveel heb je al betaald? Het klinkt als een flinke klus om dit uit te zoeken, maar bij veel energieleveranciers kun je dit gemakkelijk online inzien. Het is handig om te weten of jouw betalingen enigszins overeenkomen met wat je hebt verbruikt. Als je te weinig OF teveel hebt betaald, kun je namelijk het termijnbedrag vaak nog bijstellen. Ook dit kun je meestal in de online omgeving regelen. Nogmaals: teveel betalen is NIET per definitie een goed idee, vooral niet wanneer jouw energieleverancier er qua financiën slecht voorstaat!

To do: zoek uit hoeveel je hebt verbruikt en hoeveel je al hebt betaald.


02. Risico Inventarisatie

De tweede stap is kijken of – en waar – je risico loopt. Dat klinkt heel ernstig, maar dat valt op zich wel mee. Toch is het verstandig om op de hoogte te zijn van bepaalde risico’s. Dan kun je daar namelijk op anticiperen. Je loopt bijvoorbeeld risico wanneer:

 • Je nu een variabel contract hebt. De kans is groot dat de prijzen flink gaan stijgen en dat je zal moeten bijbetalen. Het is dan verstandig om extra te sparen.
 • Binnenkort het contract afloopt. Als je niks doet, wordt het contract vaak automatisch omgezet naar een variabel contract. Ik zal straks nog wat meer vertellen over wat je nu het beste kunt doen.
 • Veel te veel voorschot hebt betaald. Als een energieleverancier failliet gaat, kun je fluiten naar het teveel betaalde geld. Dat is natuurlijk hartstikke zonde!
 • Of juist te weinig voorschot hebt betaald. Dan kan het zijn dat je schrikt van de eindafrekening.
 • Je bij een energieleverancier zit waar de financiën er slecht voorstaan. Je loopt dan namelijk veel meer risico dat het bedrijf failliet gaat. En dat is voor de klant natuurlijk nooit gunstig.

To-do: bedenk welke risico’s jij momenteel loopt.


03. Plannen maken en actie ondernemen

Je hebt nu een inschatting gemaakt van de huidige situatie en van de risico’s die je eventueel loopt. Nu is het tijd om actie te ondernemen. In grote lijnen kan dat op 3 verschillende manieren: het risico geheel voorkomen, het risico zoveel mogelijk beperken óf door te anticiperen op de mogelijke gevolgen. Bekijk per risico wat de beste optie is. Een paar mogelijke voorbeelden:

 • Je kunt hoge rekeningen voorkomen of beperken, door simpelweg veel minder energie te gaan verbruiken. Dan stijgen de prijzen wel, maar betaal je alsnog hetzelfde of minder.
 • Je kunt de termijnbedragen bijstellen, waardoor je bijvoorbeeld geen risico meer loopt dat je het teveel betaalde bedrag kwijtraakt bij een faillissement.
 • Soms kan het verstandig zijn om over te stappen naar een ander leverancier, vooral wanneer het contract bijna afloopt. Let op: een lager termijnbedrag betekent niet per definitie dat je minder betaalt voor gas en stroom!
 • Vergelijk verschillende leverancier en kijk dan vooral naar hoeveel gas en stroom kost in plaats van hoeveel je per maand aan voorschot dient te betalen.
 • Vind je het lastig om in te schatten hoeveel je moet betalen? Zorg er in ieder geval voor dat je een buffer of spaarpotje hebt. Let op: houd dit zelf aan en betaal niet extra hoge voorschotten aan de energieleverancier!

To-do: bedenk welke acties jij moet ondernemen.
To-do: voer de acties ook daadwerkelijk uit. 😉


04. Zorg voor meer inkomsten

Dat klinkt wellicht als een vreemde tip, maar ik meen het echt. Niet alleen de energie wordt duurder, maar ook de zorg en de boodschappen. Onze salarissen stijgen niet evenredig. Een oplossing daarvoor is het genereren van meer inkomsten, bijvoorbeeld via een sidehustle, door online enquêtes in te vullen of door gastblogs te schrijven. Extra inkomsten kunnen ervoor zorgen dat de hogere uitgaven worden gecompenseerd.

Gerelateerd:
Extra geld verdienen op internet: zo doe je dat (10 manieren met extra tips!)

05. Extra sparen voor een noodbuffer

Het is niet altijd even makkelijk om in te schatten hoeveel je zal moeten betalen. Zorg daarom altijd voor wat extra spaargeld, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen. Nogmaals: betaal nooit teveel voorschot! Bij faillissement ben je dit kwijt. Bewaar het dus op een eigen (spaar)rekening. Heb je moeite met sparen? Lazy Money Manager en Money Game maken het je gemakkelijk.

To-do: open een spaarrekening en spaar extra geld.


Nieuwe energieleverancier kiezen?

Vroeg of laat zal jouw huidige contract verlopen. Zoals ik eerder al aangaf: veel energieleveranciers zetten het contract stilzwijgend om naar een variabel contract. Dat is echter niet altijd en voor iedereen gunstig.

 • Verwacht je dat de energieprijzen nog veel verder gaan stijgen? Dan kan het verstandig zijn om voor een vast tarief te kiezen. Dan stijgen de tarieven niet mee wanneer de energieprijzen stijgen.
 • Verwacht je dat de energieprijzen over een jaar weer gaan dalen? Dan kan het verstandig zijn om juist voor een variabel contract te kiezen. Als de prijzen dan dalen, dan dalen de tarieven immers ook.

Laat je echter niet foppen door lage termijnbedragen: het gaat om de daadwerkelijke prijs van de stroom en het gas die je moet betalen en niet om het voorschot.

Energie vergelijken

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal