Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
energieprijzen stijgen wat kun je doen en hoe kun je geld besparen

De energieprijzen stijgen enorm! Hoe kun je alsnog zoveel mogelijk geld besparen?

25 oktober 2021
Sandra Boon

Het zal je vast niet zijn ontgaan: de energieprijzen stijgen enorm. De kranten staan er vol mee en half Europa is in rep en roer door deze plotselinge energiecrisis. Hoe kan het dat de energieprijzen ineens zo gigantisch stijgen? Wat betekent dit voor jouw portemonnee? En hoe kun je alsnog zoveel mogelijk geld besparen? In dit blogartikel leg ik het je uit.

De stijgende energieprijzen hebben verschillende oorzaken. Het komt onder andere doordat de afgelopen winter en het afgelopen voorjaar vĂ©Ă©l kouder waren dan energieleveranciers hadden verwacht. Hierdoor is er veel meer gas en stroom verbruikt dan gepland. Ook is er veel minder gaslevering – ook dit heeft meerdere oorzaken – waardoor het voor energieleveranciers steeds moeilijker wordt om energie voor een goede prijs in te kopen. Kort samengevat: er is minder aanbod, maar tegelijkertijd is er ook vĂ©Ă©l meer vraag.

Kun je zelf iets doen tegen de stijgende energieprijzen?

Als individu kun je weinig doen aan deze stijgende energieprijzen. Als je een vast contract hebt bij jouw leverancier, is er voorlopig nog niks aan de hand: je hebt immers een vast tarief afgesproken en de leverancier is verplicht om deze tarieven aan te houden. Loopt jouw vaste contract bijna af? Let goed op: jouw contract wordt dan vaak stilzwijgend omgezet naar een variabel contract. Dit houdt in dat jij de marktprijs van dat moment dient te betalen. Iedereen die nu al een variabel contract heeft, zal op korte termijn de stijgende tarieven voelen in hun portemonnee. Aan de prijzen kun je dus weinig doen. Waar je echter wél invloed op hebt:

 • Het verbruik zoveel mogelijk beperken.
 • Alvast sparen voor een afrekening die hoger kan uitvallen.
 • Energieleveranciers goed vergelijken en overstappen.

Het verbruik zoveel mogelijk beperken

Hoe minder je verbruikt, hoe minder je hoeft te betalen. Dat is natuurlijk logisch. 😉 Toch kan het echt heel veel verschil maken als je hier eens goed voor gaat zitten. Er zijn namelijk allerlei manieren om het energieverbruik te beperken. En ze betekenen heus niet allemaal dat je in de kou moet gaan zitten. Ik zal later nog een uitgebreider artikel schrijven over het beperken van je energieverbruik, maar ik zal voor nu alvast een paar handige tips geven:

 • Een huis warmt veel sneller op wanneer het een beetje vochtig is. Zet dus vooral wĂ©l even wat ramen open in de ochtend. Dat klinkt niet logisch, maar het helpt echt.
 • Voorkom dat de warmte makkelijk weggaat. Gebruik bijvoorbeeld radiatorfolie en tochstripjes (in een stukje onderaan dit artikel benoem ik ook enkele producten die jou helpen geld te besparen). Wil je echt veel besparen? Laat dan bijvoorbeeld ook de gordijnen overdag dicht. Als je veel ramen hebt, kan het namelijk zijn dat daar veel warmte ontsnapt. Ik merk in mijn appartement hĂ©Ă©l veel verschil wanneer ik de gordijnen dicht heb!
 • Verwarm alleen de ruimtes die je ook echt gebruikt. Ik heb dit zelf vorige winter best wel extreem gedaan door mijn bureau en mijn bed naar de woonkamer te verplaatsen. Zo hoefde ik maar Ă©Ă©n ruimte te verwarmen, terwijl ik nooit in de kou zat.
 • Wist je dat apparaten ook stroom verbruiken wanneer je ze niet gebruikt, maar ze wĂ©l in het stopcontact hebt zitten? Voorkom sluipverbruik en haal stekkers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Ik doe dit zelfs bij mijn waterkoker, televisie, broodrooster, koffiezetapparaat en bij sommige lampen.

Alvast geld sparen voor een hogere afrekening

Het kan zijn dat jouw afrekening hoger gaat uitvallen aan het einde van het contractjaar, vooral wanneer je een variabel contract hebt bij jouw energieleverancier. Soms ontkom je daar niet aan, hoe hard je ook probeert om het energieverbruik te beperken. Het is daarom verstandig om het verbruik goed in de gaten te houden – bij de meeste energieleveranciers kun je dit online inzien – en alvast te berekenen hoeveel je extra moet betalen. Bij de meeste banken kun je hier een aparte spaarrekening of spaardoel voor aanmaken. Zo kun je het geld apart houden, zonder het per ongeluk uit te geven. Meer spaartips? In een eerder artikel deelde ik al mijn 10 beste tips om meer te sparen.

Weet je vrijwel zeker dat je meer moet gaan betalen? Dan kun je er eventueel ook voor kiezen om het termijnbedrag te verhogen. Dan betaal je nu alvast wat extra in plaats van dat je aan het einde een groot bedrag moet aftikken. Maar let op: een hoger termijnbedrag betalen is niet per definitie een goed idee!

Energieleveranciers goed vergelijken en overstappen

Loopt jouw contract bijna af? Dan kan het lonen om energieleveranciers goed te vergelijken en eventueel over te stappen. Laat je echter niet foppen door lage termijnbedragen: het gaat om de daadwerkelijke prijs van de stroom en de energie die je moet betalen en niet om het voorschot. Kun je binnenkort overstappen? Maak dan een bewuste keuze tussen een vast contract of een variabel contract. Dit is in zekere mate een gokspelletje:

 • Verwacht je dat de energieprijzen nog veel verder gaan stijgen? Dan kan het verstandig zijn om voor een vast tarief te kiezen. Dan stijgen de tarieven niet mee wanneer de energieprijzen stijgen.
 • Verwacht je dat de energieprijzen over een jaar weer gaan dalen? Dan kan het verstandig zijn om juist voor een variabel contract te kiezen. Als de prijzen dan dalen, dan dalen de tarieven immers ook.

Energie vergelijken


Deze producten helpen jou direct geld te besparen

Geld uitgeven om geld te besparen: het klinkt niet logisch, maar het is wél mogelijk. Met onderstaande producten kun je jouw energieverbruik flink beperken. En minder verbruik betekent natuurlijk minder kosten.

 • Radiatorfolie met magneetstrip. Deze folie plak je met de magneetstrip in een handomdraai achter je radiatoren. Dit zorgt ervoor dat er veel minder energie verloren gaat aan de achterkant van de radiator (welke vrijwel altijd tegen een buitenmuur staat). Ik heb dit zelf ook in mijn appartement gedaan. Het is heel simpel en je hebt er geen gereedschap voor nodig.
 • Zelfklevende tochtstrip voor deuren. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken. Voor deze zelfklevende tochtstrips heb je geen gereedschap, kennis of ervaring nodig. Je plakt het simpelweg aan de onderkant van de deur en voilĂ .
 • Wasdroger ballen. Met deze ballen droogt jouw was veel sneller, waardoor je tot wel 25% op de energiekosten kunt besparen. Mooi meegenomen, toch?
 • Digitale verbruiksmeter. Met deze meter zie je hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo kun je precies zien welke apparaten je misschien wat vaker links moet laten liggen. Of welke apparaten vervangen moeten worden. Zelf heb ik dit gebruikt om te achterhalen of de koelkast in mijn camper zijn warmte wel kwijt kon. Als een apparaat zijn warmte niet kwijt kan, verbruikt het namelijk vĂ©Ă©l meer stroom.


Hogere energieprijzen? Zorg voor meer inkomsten!

Je kunt je richten op het beperken van je uitgaven, maar je kunt je natuurlijk ook richten op het verhogen van je inkomsten. Zo wordt het wat makkelijker om de hogere kosten op te vangen. Zoek een leuke sidehustle, vul online enquĂȘtes in of start ook een blog. Er zijn online allerlei manieren om extra geld te verdienen.

Gerelateerd:
Extra geld verdienen op internet: zo doe je dat (10 manieren met extra tips!)

Op deze blogs kun je nog meer tips vinden

.

Meer over dit onderwerp

6 reacties op dit artikel

 1. JAc schreef:

  Leuk en aardig allemaal, je leest het valt wel mee er wordt gesproken over 17,5 euro tot 25 euro meer per maand, maar het is heel anders .Mijn contract liep af op 1 jan , ik betaalde normaal Euro 220 per maand en daar kwam ik mee uit, nu zeggen ze dat ik Euro 408 voor een jaarcontract pre maand moet gaan betalen en dat ik er Euro 2930 mee uitspaar met mijn variabel contract wat ik nu heb per 1 januari. Ik voel me in de maling genomen door de energie maatschappij en vind het niet reel meer ik ga dus Euro 188 meer per maand betalen , de extra belasting is er ook al af. Wat moet ik nu???

 2. Sandra Boon schreef:

  Hey Jac! Ik weet niet wie de bedragen 17,50 tot 25 euro heeft genoemd, maar dat is inderdaad helemaal niet waar. Veel mensen gaan bijna het dubbele betalen voor hetzelfde verbruik, inclusief ikzelf. In een ander artikel deel ik tips hoe hier mee om te gaan:

  https://ikbenjanmodaal.nl/energieleverancier-in-5-stappen-crisismanagement/

 3. Jac schreef:

  Wat Essent doet is dit zeggen ze:
  https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/energierekening-essent-gemiddeld-1750-euro-per-maand-duurder-vanaf-2022/

  De energieprijzen die ik had in 2019 had was voor 3 jarig contract:
  Totaal tarief (incl. btw) Normaal elektra € 0,23721 en Dal elektra € 0,21981
  en gas Totaal tarief (incl. btw) € 0,71792

  Nu komen ze met voor februari ( NLE past de tarieven iedere maand aan ) variabele tarieven
  Totaal tarief (incl. btw) Normaal elektra € 0,59513 Dal elektra € 0,45941
  en gas Totaal tarief (incl. btw) € 2,09704

 4. JAc schreef:

  Uiteraard heb ik gekeken naar andere energie leveranciers via independer , pricewatch etc, overal kom ik zo hoog uit en wordt me alleen een 1 jarig contract aangeboden , een variabel contract (=modelcontract) zie je niet bij de energie vergelijkings websites wat wettelijk wel zou moeten want volgens het ACM die zegt : Het verplichte modelcontract energie is verplicht door de ACM vanaf 2012

 5. Sandra Boon schreef:

  Hey Jac,

  Dat klopt, heel vervelend. Je zou eventueel kunnen kijken of rechtsbijstand je zou kunnen helpen. Zelf heb ik mijn zinnen vooral gezet op minder verbruik en meer geld verdienen, zodat ik het kan opvangen. Is dat fair? Eigenlijk niet, maar ik zie zo snel geen andere optie.

 6. Jac schreef:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5281786/nibud-koopkracht-iedere-maand-40-euro-minder-uit-te-geven-komt

  Nibud: iedereen gaat erop achteruit, gemiddeld 40 euro per maand
  Bij tweeverdieners met meerdere kinderen kan de terugval zomaar meer dan 100 euro zijn

  Nou ik ben gepensioneeerd , mijn vrouw ook,

  Dus als ik een 1 jaar contract neem ben ik al voor energie Euro 188 per maand meer kwijt,
  blijf ik bij het variabel contract ben ik Euro 432 per maand meer kwijt.
  We worden echt voor de gek gehouden!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal