Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
extra inkomsten verdienen naast werk

Extra inkomsten? Met deze 4 skills kun je een extra zakcentje verdienen

8 juli 2020
Sandra Boon

Werk je voor een baas? Dan zit er (linksom of rechtsom) altijd een maximum aan het salaris dat je kunt verdienen. En ja, je kunt natuurlijk heel erg hard je best doen om minder uit te geven, maar soms wil je liever het tegenovergestelde: extra inkomsten genereren. Gelukkig is het in Nederland toegestaan om een klein beetje extra te verdienen naast je baan, zonder je in te moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Check hiervoor de actuele informatie op de website van de Belastingdienst en de KvK.

Als je geïnteresseerd bent in persoonlijke financiën, dan is de kans groot dat je ook geïnteresseerd bent in het binnenharken van extra inkomsten 😉 Meer inkomsten betekend natuurlijk dat je o.a. meer kunt sparen, beleggen of investeren. Maar hoe kun je nou zorgen voor extra inkomsten? In deze blog bespreek ik een aantal skills/vaardigheden die je kunt leren, en waarmee je een extra zakcentje zou kunnen verdienen.

Voordat we het gaan hebben over extra inkomsten;

 • Deze vaardigheden komen niet zomaar aangewaaid. Je zal je best moeten doen om de vaardigheden te leren, om te oefenen en daarna ook nog om klanten/opdrachtgevers te werven. Dit is dus verre van een get-rich-quick methode. 🙅
 • Sommige van deze vaardigheden vereisen een investering, bijvoorbeeld in materiaal of software. Dit is dus géén artikel over het gratis verdienen van geld.
 • Onderstaande vaardigheden staan overigens ook goed op je CV én je kunt ze eventueel ook inzetten bij je huidige baan (en daarmee een opslag verdienen – hint hint!).
 • En nogmaals: wees op de hoogte van de wetgeving omtrent het extra bijverdienen. Bij de bronvermelding zal ik een aantal handige links plaatsen.

Onderstaande vaardigheden kun je ‘los’ te koop aanbieden bij potentiële opdrachtgevers. Daarnaast kun je deze vaardigheden ook gebruiken bij het opzetten van een eigen handeltje/onderneming. Kijk dus ook vooral verder dan je neus lang is, en kijk waar mogelijkheden te vinden zijn.

01. Grafische vormgeving en design

Ik heb zelf jaren geleden (het is nog maar 8 jaar geleden, maar het voelt als een eeuwigheid) de opleiding Mediavormgeving & Entertainment gevolgd. Daarnaast ben ik al 12,5 jaar werkzaam in webdesign en heb ik (in mijn jongere jaren) ook veel grafische vormgeving en drukwerk gedaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik na 12,5 jaar als vormgever wel enigszins de passie voor het vak ben verloren. Maar ik weet dat deze vaardigheden mij áltijd van pas zullen komen. Bijvoorbeeld nu met het opzetten van deze blog… In korte tijd heb ik een op maat gebouwde website uit de grond gestampt. Voor Instagram maak ik in een handomdraai handige visuals en stories. In totaal heb ik nog geen €75,- uitgegeven voor het opzetten van deze website. En het gaat natuurlijk niet alleen om het geld, maar om de potentie. De vaardigheden gebruiken die je toch al hebt. Het hebben van enige ervaring (en feeling) voor grafische vormgeving helpt je echt snel vooruit;

 • Je kunt zonder grote investeringen te moeten doen een social media sidehustle opzetten, waarbij je dus aanbied om grafische vormgeving te doen voor posts, voor advertenties, etc.
 • Of heel voor de hand liggend: grafische vormgeving aanbieden als dienst op zichzelf.
 • En je kunt jezelf vooruit helpen, met welke sidehustle je ook wilt starten.

Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld doordat ik zelf deze vaardigheden onder de knie heb. Maar daardoor kan ik ook uit ervaring zeggen dat het verdomd handig is om deze vaardigheden te beheersen 😉

02. Extra inkomsten met fotografie

Net als grafische vormgeving is fotografie een vaardigheid die je heel veelzijdig kunt inzetten. Ja, je kunt natuurlijk simpelweg fotografieklussen aannemen, als dat zo uitkomt. Maar je kunt er nog veel meer mee dan dat. Een fatsoenlijke foto kunnen schieten is ideaal, ongeacht in welke branche je zit. Iedereen heeft foto’s nodig voor zijn of haar sidehustle, zelfs wanneer je slechts een beetje handel drijft op Marktplaats. 😉 Daarnaast zijn er nog meer dingen mogelijk;

 • Productfotografie voor webshops en/of voor leveranciers.
 • Stockfotografie – een handige manier om ook passief wat bij te verdienen.
 • En sowieso voor (je eigen) social media kanalen, welke sidehustle je ook hebt.

En ook hier geldt dat dit voor mij een handige extra vaardigheid is, ook al kan ik niet zeggen dat ik op hoog niveau zit. Maar het is wel handig om het een en ander te kunnen. Sinds kort heb ik ook een fotografiebox, waarin je producten kunt fotograferen. Dat leek mij handig voor deze blog (plus, ik vind het stiekem ook gewoon erg leuk). Maar nu ik dat eenmaal in bezit heb, kan ik er natuurlijk nog veel meer mee: productfotografie voor anderen, verhuren aan mensen die tijdelijk zo’n ding nodig hebben, foto’s schieten om aan te beiden als stockfotografie, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet het alleen wel even herkennen.

03. Schrijven (webteksten en SEO)

Dit is ook al een enorm veelzijdige vaardigheid. Fatsoenlijk kunnen schrijven (ja ik weet het – ik maak ook nog weleens spelfouten) geeft je de mogelijkheid om verschillende sidehustles op te zetten. Boeken schrijven, e-books aanbieden, bloggen, social media posts maken op aanvraag, etc. Wat ik je vooral kan aanraden is om je te verdiepen in SEO; oftewel het scoren in zoekmachines. Heb je dit onder de knie, dan is de kans véél groter dat je hier extra inkomsten mee kunt binnenharken. Vooral wanneer je een blog start (zoals deze Jan Modaal) of wanneer je jouw website hoger wilt laten tonen in de zoekresultaten van zoekmachines.

04. Monetize jouw hobby

Ik geloof echt oprecht dat je het meeste geld kunt verdienen met een hobby. Niet omdat hobby’s doorgaans geld opleveren (meestal kosten ze juist alleen maar geld), maar omdat er altijd veel meer passie is wanneer het niet je vaste baan is. En wanneer er meer passie is, maak je meer uren, steek je er meer tijd in, ben je er enthousiaster over, wordt het makkelijker om potentiële klanten te enthousiasmeren, etc. Dus kijk vooral ook naar wat je leuk vind om te doen en zoek naar mogelijkheden om daar geld aan te verdienen. Een paar voorbeelden;

 • Een vroegere buurman van mij kocht oude fietsen via Marktplaats, knapte deze op en verkocht het door met winst. Het was eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar uiteindelijk verdiende hij er wel een paar honderd euro per maand (!) extra mee.
 • Ik weet van twee mannen die zich bezighouden met aquaria. Doordat zij veel kennis hadden van vissen én accessoires was het voor hun erg gemakkelijk om (voor de fun) een beetje te handelen in deze spullen. Op deze manier verdienden zij genoeg om hun hobby te kunnen bekostigen.
Gerelateerd:
3 Redenen waarom we pensioenplanning zo ontzettend moeilijk vinden

Mijn vaardigheden (en hoe ik extra inkomsten wil genereren)

Zoals ik hierboven al noemde, heb ik dus veel ervaring met webdesign en grafische vormgeving. Daarnaast heb ik ook veel ervaring met het schrijven van webteksten om goed te kunnen scoren in zoekmachines (mijn webdesign bedrijf draait hier voor 75% op). Het zal je vast niet verbazen dat deze blog (ikbenjanmodaal.nl) mijn sidehustle is. En hopelijk ooit meer dan dat 😇 Mijn plan is om deze blog uit te breiden, meer bezoekers te trekken, meer volgens te krijgen op Instagram en om uiteindelijk extra inkomsten te genereren uit deze blog.

.

Meer over dit onderwerp


Handige links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal