Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
motivatie gelddoelen behalen 2022

Heb jij al financiële doelen opgesteld? Met deze 4 tips blijf jij gemotiveerd!

20 januari 2022
Mer met een pen

Motivatie is een complex, maar belangrijk facet in het leven. Het is een ontastbare verklaring van gedrag welke niet zomaar is om te zetten of te triggeren. Motivatie bestaat uit meer componenten dan je denkt, namelijk gereedheid, bereidheid en vermogen. Oftewel: wil je het, kun je het en ben je er daadwerkelijk klaar voor? Gemotiveerd blijven is het meest lastige wat er is en vanuit de componenten komen verschillende fase waar je doorheen gaat. Een daar van is: de “HELP-Ik-ben-niet-meer—gemotiveerd-fase”. Hoe blijf je gemotiveerd? Wat kan jou helpen om jouw opgestelde doelen te behalen en de beste versie van jezelf te worden? Met deze tips kom jij weer helemaal in die ‘motivatieflow’.

01. Begin klein

Wil jij rijden in die ‘oh zo mooie Ferrari’? Snel rijk worden door te beleggen? Gelijk 8 kilo afvallen in 1 maand? Wil jij binnen een half jaar die promotie? Wil jij NU een eigen online business runnen met 5 anderen? Zet eerst even een stapje terug en bekijk wat haalbaar en realistisch is en welke stappen er nodig zijn.

Volgens de Verwachtingstheorie van motivatie moet er een goede balans zijn tussen jouw verwachting, inspanning en prestaties. De theorie houdt in dat de handeling voor motivatie afhankelijk is van deze drie factoren, waarbij er gekeken wordt naar jouw interne behoefte en de inspanningen die daar uit voortkomen.  De inspanning staat hierbij centraal. Welke taken moet je allemaal uitvoeren? Kies de taak waarbij  jouw motivatie het sterkste is en de drempel niet altijd even hoog is. Begin klein houdt dus in: zorg ervoor dat je jezelf eerst aan het werk krijgt door gewoon te doen met weinig veeleisende doelen en/of taken. Heb je vertrouwen opgebouwd? Dan kan je groter aanpakken!

Een voorbeeld uit de praktijk

Steeds meer mensen willen beleggen, een vermogen opbouwen en vervroegd met pensioen gaan. Dat is een mooi, maar gróót doel, welke je niet van de één op de andere dag kunt behalen. Door klein te beginnen ga je echter wel de juiste kant op en raak je gemotiveerd om vervolgstappen te zetten. Begin daarom met het maken van een overzicht van je financiën. Zoek uit welke uitgaven je overboord kunt gooien. Open een spaarrekening voor dit specifieke doel. Om maar een paar voorbeelden van ‘kleinere’ taken te benoemen.


02. Stel taken niet uit

Aan de hand van de Temporal Motivation Theory kan er vastgesteld worden dat wij als mensen geneigd zijn om bepaalde taken continu uit te stellen tot het aller laatste moment. De theorie wil uitstelgedrag tegengaan en motivatie opkrikken door verwachting (waarschijnlijkheid van succes), waarde (wat hecht je aan het doel), impulsiviteit (kan jij andere verleidingen weerstaan?) en vertraging (hoe veel tijd is er kwijt ten opzichte van jouw plan). Jouw opgestelde langere termijn doelen zijn ten slotte toch nog niet in beeld, dus waarom zou je ‘nu al’ gaan beginnen met jouw doelen? HA en dat is dus geen goede denkwijze, want zo behaal je het nooit. Ga aan de slag en denk goed na welke stappen nodig zijn. Geef jouw motivatie een duwtje in de juiste richting, maak een to-do list en start direct met het uitvoeren.


03. Maak doelen concreet, een stip in de horizon

Terugkomend op de Temporal Motivation Theory, vanuit deze theorie blijkt het dat het opstellen van lange termijn doelen minder motiverend zijn dan kort termijn doelen. Maak jouw doelen concreet en splits deze op in korte termijn doelen en gebruik deze als tussenstap of als ‘subdoel’.  Maak je doelen concreet door ze op te schrijven en tastbaar te maken. Zo houd je je progressie bij en gaat dit helpen om op het juiste pad te bewandelen, want vervolgens moedigt dit jou aan om gemotiveerd te blijven. Geloof me, door het tastbaar te maken, stap-voor-stap aan de slag te gaan en te evalueren; staat er niks meer in de weg!

Een voorbeeld uit de praktijk

Toen Sandra haar boek Money Game schreef, splitste ze deze grote taak (een boek schrijven) op in een kleinere taken. Het schrijven van een inleiding, het ontwerpen van een voorkant, het opzetten van een inhoudsopgave; elk hoofdstuk werd een eigen taak op het to-do lijstje. Ook de taken waarvan ze nog geen kennis had kwamen op dit lijstje: uitzoeken hoe je zelf een boek publiceert, hoe je een ISBN nummer krijgt, etc. Zo houd je makkelijker overzicht, kun je regelmatig een taak afstrepen én behoud je makkelijker de motivatie.


04. De motivatie-coach, dat ben jij!

Door continu een positieve houding aan te nemen, word je jouw eigen motivatie-coach. Een positieve mindset gaat gepaard met motivatie, wat resulteert in productiviteit. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat motivatie die ondersteund wordt door positieve gedachten, je meer kan bereiken. Denk eens na waar jij een positieve mindset door krijgt en herinner jezelf aan deze gedachten. Hang bijvoorbeeld post-its op met positieve teksten of met die ene quote waar jij onwijs geïnspireerd door raakt; keep your goal in your mind. Elke stap die je zet komt jouw doel steeds dichterbij, je mag best wel eens stilstaan bij het feit dat je het onwijs goed doet en trots mag zijn op jezelf! Oh ja, tenslotte mogen tussentijdse mijlpalen best gevierd worden, toch? Creëer dus vaker een succesmoment voor jezelf.


Een gouden tip

Het is dus niet altijd zo even makkelijk om gemotiveerd te blijven. Nog een gouden tip: geloof in jezelf een geef jezelf de tijd. Door te geloven in jezelf krijg je wilskracht en discipline. Dus waar wacht je nog op? Maak jouw doelen concreet, maak post-its met jouw inspirerende positieve woorden en verander jouw smartphone achtergrond naar die ene quote die jou aanmoedigt. YOU GO!

.

Meer over dit onderwerp

Een reactie op dit artikel

  1. Serlina schreef:

    Mooi en goed geschreven .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal