einde van het jaar financiele klusjes en taken

10 Financiële klusjes die je nog even zou moeten doen voor het einde van het jaar

Het jaar 2020 is voor mij zo snel voorbij gegaan, dat ik eerlijk gezegd helemaal niet doorhad dat er nog maar 2 weken over zijn. En wat een jaar is het geweest! Veel van ons hebben het behoorlijk zwaar gehad, anderen hebben er geen of weinig financiële gevolgen van gehad. Maar we zijn het er wel allemaal over eens dat 2020 een bizar jaar was. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we nog steeds verantwoordelijk zijn voor onze eigen financiën. Daarom is het hoog tijd om nog een aantal financiële klusjes af te handelen.

Waarom? Ten eerste omdat het einde van het jaar een mooi moment is om te reflecteren op het afgelopen jaar. Ten tweede omdat je sommige financiële taken alleen in het kalenderjaar zelf kunt uitvoeren. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de financiële klusjes die je echt nog even zou moeten uitvoeren voor het einde van het jaar. 💪

Financiële klusjes voor het einde van het jaar

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van financiële klusjes voor particulieren. Sommige financiële klusjes zijn zo gepiept, andere klusjes kunnen wat meer tijd in beslag nemen. Maar voor alle klusjes geldt: de kans is groot dat het loont om de klusjes wel uit te voeren.

01. Zorgverzekering regelen

Even uitzoeken of het verstandig is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ja, het is een open deur, maar er zijn nog steeds ontzettend veel mensen die uit gemak al jarenlang bij dezelfde zorgverzekeraar blijven plakken. Dit kan je tientallen of zelfs honderden euro’s kosten, terwijl je er niet per definitie meer voor terugkrijgt. Uitzoeken of je beter kunt overstappen loont! Lijkt het je een gedoe om dit te regelen? Initiatieven zoals Independer regelen alles voor je. Ze zeggen zelfs je oude zorgverzekering op. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dit is waar je op zou moeten letten en dit is hoe ik zelf uiteindelijk gekozen heb voor een andere zorgverzekeraar.

02. Zorgkosten declareren

Heb je zorgkosten gemaakt die je nog niet hebt gedeclareerd? Je kunt dit tot 3 jaar na factuurdatum alsnog declareren, maar hoe eerder, hoe beter. Je hebt natuurlijk liever nu geld terug dan over 3 jaar. 😅 Wist je trouwens dat je bij de belastingaangifte ook kunt aangeven welke zorgkosten er niet werden gedeclareerd? In sommige gevallen kun je die kosten aftrekken van jouw inkomsten. Zie financieel klusje nummer 5 voor meer informatie hierover.

03. Extra aflossen op de hypotheek

Elk kalenderjaar mag je een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Als je geïnteresseerd bent in het extra aflossen op de hypotheek en je zit nog niet aan het maximum dat je boetevrij kunt aflossen, dan is dit dus een goed moment om nog even snel wat extra geld over te boeken. Extra aflossen op de hypotheek kan jou op de lange termijn een heleboel rente besparen.

04. Benut de extra jaarruimte voor je pensioen

Aanvullend pensioen opbouwen? Dat is niet alleen bedoeld voor ondernemers, maar ook voor mensen in loondienst. Wist je dat veel mensen die in loondienst werken helemaal niet genoeg pensioen opbouwen? Het kan daarom verstandig zijn om uit te zoeken of het noodzakelijk is om zelf extra in te leggen. Het klinkt allemaal ingewikkeld en het kan even tijd kosten om het allemaal uit te zoeken, maar eigenlijk valt het uiteindelijk best wel mee.

Om het alvast kort te beschrijven: je kunt elk kalenderjaar fiscaal voordelig pensioen opbouwen. De overheid wil ons hiermee stimuleren om onszelf beter voor te bereiden op onze oude dag. Hoeveel je per kalenderjaar fiscaal voordelig kunt opbouwen, hangt af van hoeveel je verdient. Het bedrag dat je kunt inleggen noemen we de jaarruimte. Het ingelegde bedrag kun je aftrekken van je inkomsten, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Wat extra fijn is: je mag tot 7 jaar terug alsnog inleggen. Heb jij de afgelopen 7 jaren niet (genoeg) ingelegd dan valt daar dus flink wat geld te besparen. Extra pluspunt: je hoeft dan jouw oude dag niet sober door te brengen. Ik heb eerder al wat artikelen geschreven over dit onderwerp:

In Money Game vind je trouwens een handig – maar simpel – stappenplan om dit aan te pakken. Je kunt hierbij makkelijk berekenen hoe je er nu voorstaat en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij tijdens jouw pensioen niet op een houtje hoeft te bijten.

05. Welke financiële klusjes kunnen belasting besparen?

Naast het inleggen voor je pensioen zijn er nog meer dingen die de overheid wilt stimuleren door het fiscaal voordelig te maken. Zo kun je dus bijvoorbeeld fiscaal voordelig geld doneren of niet vergoede zorgkosten van jouw inkomsten aftrekken. Let wel: het kost geld om deze besparingen te krijgen. 🤣 Dat werkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, maar tegelijkertijd is het wel mooi meegenomen als je bijvoorbeeld sowieso al geld doneert aan goede doelen. Hieronder vind je een kort overzicht van de aftrekposten. Voor uitgebreide (en actuele) informatie en de voorwaarden verwijs ik je graag naar de website van de Belastingdienst.

  • Kosten voor studie en opleiding.
  • Giften (schenkingen en donaties).
  • Reiskosten voor werk.
  • Kosten voor eigen koopwoning.
  • Alimentatie.

06. Jouw doelen voor 2020 en 2021

Het einde van een kalenderjaar is natuurlijk een heel mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar. Heb jij jouw doelen behaald? Kwam je in de buurt? Gaf je het halverwege het jaar op? Hoe kan dat? Of had je helemaal geen doelen gesteld? Linksom of rechtsom, het is verstandig om een doel te stellen voor het komende jaar. Het is cliché, maar het stellen van doelen zorgt ervoor dat je veel meer kans maakt om het doel daadwerkelijk te behalen. Als je al vaker blogs van mij hebt gelezen, dan weet je dat ik ga ik voor eenvoud. En dat geldt ook voor het stellen van doelen:

  • Bereken hoe hoog jouw doel is (hoeveel geld je nodig hebt).
  • Deel dat door het aantal maanden dat je nog hebt voordat dit doel moet zijn behaald.
  • Maak een spaarpotje aan in jouw bankomgeving.
  • En stel in dat er elke maand automatisch een bedrag wordt overgeboekt.
  • Daarna is het alleen nog wachten tot het zover is. Simpel, toch? Maak het jezelf niet moeilijk. 😘

07. Bekijk jouw voorlopige aanslag

Vanaf 8 december kun je bericht krijgen over de voorlopige aanslag voor 2021. Dit houdt in dat de Belastingdienst vaststelt hoeveel zij verwachten dat jij gaat verdienen. Naar aanleiding daarvan geven ze een indicatie hoeveel belasting je zal moeten betalen, hoeveel je zal terugkrijgen en/of hoeveel toeslagen jij zal ontvangen. Bekijk deze voorlopige aanslag en controleer of de gegevens kloppen. Is er iets verandert in jouw situatie of verwacht je dat er dingen gaan veranderen? Dan kun je de voorlopige aanslag wijzigen. Hiermee voorkom je dat je onnodig te veel betaald of dat je een te hoge aanslag achteraf zal krijgen. Beide situaties zijn niet prettig, dus als je het kunt voorkomen: doe dat dan alsjeblieft.

08. Voorschot energiemaatschappij

Veel financiële bloggers geven het advies om het termijnbedrag te verhogen. Dan hoef je immers nooit bij te betalen. En wat een feest wanneer je geld terugkrijgt! Ik moet daar altijd een beetje om lachen: je betaald elke maand te veel, krijgt na een jaar eindelijk geld terug en daar ben je ontzettend blij mee. 😅 Ja, maar… Geld terugkrijgen is toch beter dan extra te moeten betalen?! Nee. Aan het eind betaal je exact hetzelfde bedrag, ongeacht of je te veel hebt betaald of te weinig. Ja, maar… Zo lukt het tenminste om wat geld te sparen. Er zijn genoeg andere (en betere) manieren om geld te sparen. Dus de opdracht is: log in bij jouw energiemaatschappij en bekijk hoeveel kosten je nou eigenlijk hebt gemaakt in een jaar. Komt dat overeen met wat je betaald? Overweeg om het termijnbedrag bij te stellen.

09. Koopwoning? Vraag nu een energielabel aan

Bij de verkoop van een koopwoning is het verplicht om een energielabel aan te vragen. Dit jaar kan dat nog online voor ongeveer €7,50 euro, maar vanaf volgend jaar kan dat niet meer. Je moet dan een specialist inschakelen die bij jouw thuis komt. En ja, dat wordt een stuk duurder: tot wel honderden euro’s. Een energielabel is 10 jaar geldig. Ook als je niet van plan bent om komend jaar jouw woning te verkopen, kan het verstandig zijn om alvast zo’n energielabel aan te vragen.

10. Money Game bestellen

Alleen in 2020 kun je Money Game nog bestellen voor de helft van de prijs. Dat is toch mooi meegenomen?! En daarbij zal Money Game ervoor zorgen dat je in 2021 veel makkelijker jouw financiële doelen zal behalen. Dat is dus een dubbele win! 🎉

Financiële klusjes voor ondernemers

Bovenstaande financiële klusjes zijn bedoeld voor particulieren, hoewel de meeste tips ook van toepassing zijn voor ondernemers. Ik zal deze week (of volgende week) nog een aparte lijst maken met financiële klusjes voor ondernemers. Stay tuned!

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.