geld tips inflatie en stijgende prijzen

Stress door stijgende prijzen? Deze aanpassingen deed ik om de inflatie te compenseren

Paniek! 😵 Door de stijgende prijzen voor o.a. boodschappen en brandstof kom ik niet meer uit met mijn maandelijkse budgetten. Ook kreeg ik van mijn energieleverancier het bericht dat ik toch écht mijn termijnbedrag moet verhogen om een torenhoge eindafrekening te voorkomen. De inflatie en de energiecrisis treft ons allemaal. Jou ook. In dit blogartikel vertel ik over 4 aanpassingen die ik heb gedaan om de inflatie te compenseren, zodat ik toch nog elke maand kan rondkomen.

01. Mijn overzicht van maandelijkse financiën aanpassen

Ik gebruik al lange tijd de Lazy Money Manager om overzicht te houden van mijn maandelijkse financiën. Door dit simpele Excel-bestandje heb ik niet alleen een goed overzicht van mijn inkomsten en uitgaven, maar het bespaart mij ook nog eens heel veel tijd. Doordat het werkt met een simpel systeem hoef ik bijvoorbeeld niet al mijn uitgaven to noteren in het Excel-bestand. Dit vind ik namelijk zonde van mijn tijd… Er zijn makkelijkere manieren om je uitgaven in de hand te houden en waarom zou ik moeilijk doen als het ook makkelijk kan?!

Anyway, ik heb recent het één en ander aangepast in mijn Lazy Money Manager. Vroeger kon ik prima uit met €200 euro voor de boodschappen en maximaal €75 euro voor brandstof. Daar red ik het echter niet meer mee. Daarom heb ik deze budgetten moeten verhogen. Daarnaast heb ik een aantal vaste uitgaven geschrapt en/of verlaagd, waardoor mijn vaste lasten een beetje omlaag gaan. Door het handige overzicht kan ik in één oogopslag zien waar er geld te besparen valt. Ook bereken je in dit bestand de Money Leap: het verschil tussen je uitgaven en inkomsten. Mijn Money Leap is door de inflatie en stijgende prijzen drastisch achteruit gegaan, maar ik weet nu wel dat ik (voorlopig) nog rondkom en dat geeft een heel fijn gevoel!

Overzicht van je financiën?

jan modaal lazy money manager excel spreadsheet

02. Het termijnbedrag van mijn energierekening aangepast

Ik heb het termijnbedrag van mijn energierekening verlaagd. Ja, dat lees je goed: verlaagd in plaats van verhoogd. Dit zou ik echter niet als tip geven aan anderen, omdat deze keuze is gebaseerd op mijn eigen persoonlijke situatie. Die is namelijk als volgt;

  • Ik ben niet veel thuis en ik verbruik dus ook niet veel. Op dit moment betaal ik met €65 euro per maand nog steeds veel meer dan dat ik verbruik (in augustus verbruikte ik in totaal €40,18 euro voor gas en elektriciteit).
  • In de winter zal ik ook weinig thuis zijn, omdat ik van plan ben om met mijn camper weg te gaan. Tja, met deze energieprijzen is het gewoonweg veel goedkoper om in Spanje te gaan zitten met een camper. 😅
  • Veel energiebedrijven hebben het moeilijk, waardoor je risico loopt dat jouw leverancier failliet gaat. Het geld dat je dan al hebt betaald, krijg je meestal niet terug. Daarom probeer ik nooit om te veel te betalen, maar houd ik goed in de gaten of mijn verbruik overeenkomt met wat ik per maand betaal. Wist je dat je bij de meeste leveranciers ten alle tijden het termijnbedrag kunt aanpassen? Je kunt dus per maand schommelen naar verbruik, als je dat zou willen.

03. Vaker douchen bij de sportschool

Dit klinkt echt als één van de gierigste dingen die ik ooit heb gedaan! 😂 Ik sport echter al langere tijd 3-4 keer per week bij de sportschool en ik ging vervolgens altijd naar huis om te douchen. Nu de gasprijzen zo zijn gestegen, heb ik besloten om vaker daar te douchen. Dat motiveert ook om meer te gaan sporten, dus ik douche sport nu zeker 5 keer per week bij de sportschool. Dit zal mij zeker op langere termijn heel veel geld gaan besparen, ook doordat mijn gezondheid verbetert.

04. Inflatie compenseren door extra te verdienen

Besparen is zeker goed voor de portemonnee, maar je kunt niet oneindig geld besparen. Je kunt echter wél de inflatie enigszins compenseren door wat extra geld te verdienen. Ik raad al langere tijd aan om een extra zakcentje te verdienen met bijvoorbeeld het invullen van online enquêtes, het verhandelen op Marktplaats of door een andere sidehustle te starten. Zelf heb ik het invullen van online enquêtes weer helemaal opgepakt (vorige week weer €150 euro laten uitbetalen door Euroclix) en heb ik mijn bol.com project weer opgepakt. Dit lag een tijdje stil doordat ik veel weg was, maar ik heb besloten de schouders er weer onder te zetten. Op dit moment levert mij dat een extra winst van circa €300 euro per maand op. Dit product verkoopt extra goed in november en december en zo hoop ik wat extra geld te kunnen verdienen tijdens de extra dure maanden.

Extra tip: gebruik de Woolsocks app

Geld terugkrijgen op jouw uitgaven en daar helemaal niks voor hoeven doen: dat klinkt toch echt ideaal?! Met de Woolsocks app kan dit. Installeer de app, koppel je bankrekeningen en je krijgt vervolgens cashback (geld terug) op uitgaven die je doet bij winkels, supermarkten en tankstations. Je hoeft hier geen bonnetjes voor in te leveren en je hoeft geen uitgaven te declareren; alles gaat automatisch als je via de app bestelt!

Hoe ga jij je financiën aanpakken?

Ik deel hier de aanpassingen die ik heb gedaan in de hoop jou te kunnen inspireren en/of op ideeën te brengen. Hoe meer kennis we delen, hoe verder we als maatschappij komen. Ik wil graag benadrukken dat we zelf veel meer invloed hebben op onze financiën dan we denken! Het heeft geen nut om bij de pakken neer te zitten, laten we er met z’n allen het beste van maken. 💪

PS. Zo snel mogelijk je financiën aanpakken? In mijn boek Money Game laat ik je route naar financiële veiligheid zien.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.