hoe krijg je financien onder controle

Financiën onder controle krijgen? Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten

Laten we eerlijk zijn: niet iedereen vind persoonlijke financiën even leuk en interessant. En we hoeven het ook niet allemaal even leuk te vinden, zolang we er maar wél voor zorgen dat het onder controle is en dat we ons hoofd boven water kunnen houden. En dat is nou net waar het wringt… Want steeds meer mensen komen in financiële problemen, al helemaal nu de coronacrisis voelbaar begint te worden in onze portemonnee.

En als we dan toch eerlijk zijn: wie wil er nou niet zijn/haar financiën onder controle hebben? Niemand zit te wachten op schulden, onverwachte uitgaven, pinpassen die weigeren en geldzorgen in het algemeen. Maar waar beginnen we? Hoe scheppen we orde in deze chaos? En hoe krijg je uiteindelijk jouw financiën onder controle? In dit artikel vertel ik je wat (naar mijn mening) de beste eerste stappen zijn die je kunt zetten. Natuurlijk is er geen one-size-fits-all wat betreft persoonlijke financiën, maar onderstaande stappen zijn wel echt cruciaal wanneer je jouw financiën onder controle wilt krijgen.

01. Realiseer je dat jouw financiën onder controle hebben jouw verantwoordelijkheid is

Misschien heb je een inschattingsfout gemaakt. Misschien had je onverwachts hele hoge kosten. Of misschien heb je net iets te lang de kop in het zand gestoken. Het kan echter ook zijn dat je door externe factoren in de problemen bent geraakt. Maar helaas is het wel een feit dat er maar één iemand is die uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid kan nemen: jij. Misschien ben je in de problemen geraakt door de Coronacrisis. Misschien door een ex-geliefde of een familielid. Of misschien door fouten die zijn gemaakt bij de Belastingdienst of bij de gemeente. Zij gaan jouw financiële problemen niet voor jou oplossen, ook al zou dat wellicht wel gepast zijn. Dus hoewel het misschien niet jouw schuld is dat jouw financiën een chaos zijn of dat je in financieel zwaar weer zit – jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat jouw financiën onder controle komen. Je kunt anderen de schuld blijven geven (en misschien is het ook wel hun schuld), maar daar kom je zelf niet mee verder. Stop met boos zijn op anderen en vat de koe bij de hoorns. We gaan dit varkentje eens even wassen! 🐷 Spreek met jezelf het volgende af:

  • Vanaf nu zijn jouw financiën jouw verantwoordelijkheid.
  • Je zal er alles aan gaan doen om jouw financiën onder controle te krijgen.
  • Wat je niet (zeker) weet, ga je uitzoeken en/of leren totdat je het wél zeker weet.
  • En je zal niet opgeven totdat je zover bent.

02. Onder controle: overzicht van jouw inkomsten en uitgaven

Ja, dit is echt het saaiste onderdeel van persoonlijke financiën. 😩 Zelfs nog saaier dan pensioenplanning! Maar het is (helaas) wel ook het belangrijkste onderdeel. Zonder overzicht van jouw inkomsten en uitgaven zal je namelijk nooit goed kunnen budgetteren en plannen. Maar ik zal je een klein geheimpje verklappen… Ikbenjanmodaal.nl is gek op eenvoud en gemak. En daarom raden wij aan om dit overzicht zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden. Dit is wat je (naar mijn mening) zou moeten doen;

  1. Maak twee kolommen in Excel.
  2. Zet links jouw vaste uitgaven (álle uitgaven die maandelijks terugkomen en die elke maand even hoog zijn).
  3. Zet rechts jouw variabele uitgaven (álle uitgaven die verschillen per maand, zoals boodschappen).
  4. En zet eventueel op de volgende bladzijde alle inkomsten (salaris, toeslagen, alimentatie).
overzicht van uitgaven vast en variabel

Ter illustratie: mijn eigen vaste en variabel uitgaven

Vergeet het categoriseren van jouw uitgaven, dat is helemaal niet nodig! Sterker nog, hier maak je het alleen maar veel te ingewikkeld mee. Het enige wat belangrijk is, is dat je weet welke uitgaven variabel zijn en welke uitgaven vast zijn. De vaste uitgaven blijven nou eenmaal altijd hetzelfde, dus uiteindelijk geef je hetzelfde bedrag uit, ongeacht in welke categorie je het zogenaamd zou plaatsen. De variabele uitgaven zijn wat interessanter, want hier heb je zelf elke maand invloed op. Extra tip: weet je nog niet hoeveel je (ongeveer) per maand uitgeeft aan variabele dingen? Check dan jouw bankrekening van de afgelopen 6 maanden en neem het gemiddelde.

[irp posts=”4490″ name=”Waarom jij absoluut een goed overzicht nodig hebt van jouw inkomsten en uitgaven”]

03. Financiën onder controle: schrap alle overbodige uitgaven

Nu je een goed overzicht hebt van jouw uitgaven, is het tijd om overbodige dingen te schrappen. Je kunt zelf bepalen hoe ver je hier in wilt gaan. Heb je schulden en/of zit je in financiële problemen? Schrap dan zoveel mogelijk. Heb je geen problemen, maar wil je simpelweg meer controle hebben over jouw financiën? Schrap dan in ieder geval de dingen die je niet gebruikt, zoals overbodige abonnementen. En onthoud: het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk moet beknibbelen op je uitgaven (behalve wanneer je dat zelf wilt), maar dat je meer controle krijgt over je financiën. En dat je meer geld overhoudt voor de dingen die jij écht belangrijk vind. Als voorbeeld: toen ik de eerste keer mijn uitgaven onder elkaar zetten, zag ik gelijk al dat mijn toenmalige partner en ik €200 á €300 euro per maand konden besparen! 😳 Alleen al door overbodige abonnementen op te zeggen en door overstappen naar goedkopere alternatieven en/of leveranciers. Dit zou betekenen dat we elke maand minimaal 3x uiteten konden van het geld dat we anders zouden weggooien. Dát is de kracht van budgetteren: je geld slimmer en leuker uitgeven.

04. Schakel hulp in wanneer dat nodig is

Of wanneer je dat graag wilt. Bij het eerste onderdeel beschreef ik dat jouw financiën jouw verantwoordelijkheid is. Dat betekent echter niet dat je er alleen voor hoeft te staan. Wanneer je je overweldigd voelt, of wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet; schakel dan hulp in. Misschien kan een vriend of familielid je bijvoorbeeld helpen met het uitpluizen van jouw bankrekening. Of wanneer je in de schulden zit of wanneer je bang bent om in de schulden te komen; hier vind je een lijstje met partijen die jouw gratis kunnen helpen bij schulden. Maar neem wel zelf het voortouw en zorg ervoor dat je jouw financiën onder controle krijgt. Een bewindvoerder of budgetbeheerder kan jou daar wel bij helpen, maar als je zelf geen stappen zet, dan blijf je altijd jouw verantwoordelijkheid afschuiven op anderen. En dat willen we natuurlijk niet. 💪

[irp posts=”6635″ name=”Jan Modaal’s Money Game 🐷”]

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

Download gratis hoofdstukken

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.