FIRE Financial Independence Retire Early vragen over

7 vragen die mij werden gesteld over FIRE: Financial Independence/Retire Early

Een paar weken geleden heb ik een interview gegeven aan de Telegraaf over FIRE en over mijn plannen om financieel onafhankelijk te worden. Het artikel is nog niet verschenen, maar zowel op social media als in mijn omgeving werden er alvast een paar vragen gesteld. Zolang de vragen serieus bedoeld zijn vind ik het nooit een probleem om ze te beantwoorden. Dus bij deze: zeven vragen die mij werden gesteld over FIRE en over mijn plannen.

FYI dit zijn mijn eigen antwoorden op de vragen en ik spreek niet namens de FIRE community. Zou je deze vragen aan een ander stellen, dan krijg je waarschijnlijk andere antwoorden. Dat is prima. Sterker nog: dat sluit mooi aan bij de filosofie van FIRE: dat je niet doet wat de rest doet, maar dat je zelf je eigen spelregels maakt.

01. Leef je echt onder bijstandsniveau?

Ja, dat klopt. Ik verdien genoeg, maar mijn uitgaven zitten best ver onder bijstandsniveau. Het afgelopen jaar heb ik sowieso echt gierig geleefd. Na een relatiebreuk moest ik alles opnieuw opbouwen, dus heb ik tijdelijk alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast ben ik een nieuw bedrijf gestart (you’re looking at it) en ik wist al snel dat ik veel investeringen moest gaan doen om dat te realiseren. Tegelijkertijd werken aan FIRE brengt ook de nodige kostenposten met zich mee en ik besloot prioriteiten te stellen. Vanaf volgend jaar zal ik weer in wat rustiger vaarwater zitten en dan zal ik ongetwijfeld wat meer gaan uitgeven.

PS. Ik raad anderen dit niet per definitie aan. Een financieel stabiel leven leiden kan ook prima zonder extreem te beknibbelen.

02. Vind je dat niet heel vervelend?

Nee, ik heb juist ontzettend veel vrijheid gevonden in het niet zoveel nodig hebben. Eerder leefde ik juist op grote voet: verre reizen naar onder andere Amerika en de Malediven, een dikke Audi onder mijn bips, een twee-onder-een-kapwoning in een dure buurt. Ik zal er niet te veel over uitweiden, maar iedereen heeft weleens gebeurtenissen in zijn/haar leven waarbij opeens duidelijk wordt wat wel en niet belangrijk is. Ik kan met 300% zekerheid zeggen dat ik nu veel gelukkiger ben. Het leven is rustiger en minder gehaast. Ik heb niet continue allerlei dingen nodig. Meerennen in de ratrace is verleden tijd. Niet zoveel nodig hebben is naar mijn mening een onderschatte rijkdom.

03. Wat als je het niet gaat redden om FIRE te worden?

Dan ga ik wat anders doen. 🤷 Zo simpel is het. Je weet maar nooit wat het leven je gaat brengen. Je kunt ervoor kiezen om dat als drogreden te gebruiken om dan maar helemaal niks te plannen. Het vervelende daaraan is dat je nooit bent voorbereid op de situaties die jou overkomen. Ik kies er daarom liever voor om juist wél mijn financiën te plannen. En dan wel op een manier dat ik flexibel ben:

  • Raak ik onverwachts zwanger? Geen probleem, red ik wel. Kan ik mooi een paar jaar teren op mijn vermogen, mocht dat nodig zijn.
  • Word ik verliefd op iemand die aan de andere kant van de wereld woont? Geen probleem, red ik wel. Ik pendel heen en weer en uiteindelijk zal ik sowieso genoeg financiën hebben om te emigreren, mocht ik dat willen.
  • Vind ik mijn werk niet leuk meer? Geen probleem. Ik ga gewoon wat anders doen. Genoeg vermogen om bijvoorbeeld een nieuw bedrijf te starten.

Kortom: mocht het niet lukken om FIRE te worden, dan heb ik in ieder geval het vermogen om te doen met mijn leven wat ik zelf wil. Ik denk dat dit gegeven voor mij nog belangrijker is dan het FIRE zijn.

04. Waarom is FIRE zo belangrijk voor je?

Eigenlijk vanwege de redenen die ik hierboven noemde. Ik heb bijna 10 jaar in huizen gewoond waarin ik mij niet thuis voelde, maar wegens financiële redenen kon ik niet weg (iets met onbetaalbare woningen en een extreme huizenmarkt). Ook heb ik vier jaar ‘vastgezeten’ in een baan waar ik ontzettend ongelukkig van werd. Ik bleef echter vanwege financiële redenen. Daarnaast hebben financiële redenen mij er ook van weerhouden om een relatie te verbreken. Al deze redenen bij elkaar zijn voor mij de oorzaak geweest om mij te verdiepen in persoonlijke financiën en om uiteindelijk FIRE te willen worden. Ik wil nóóit meer worden tegenhouden door mijn eigen financiën.

05. Wat ga je dan doen zodra je FIRE bent?

Ik heb werkelijk nog geen idee. Niks doen is niet helemaal mijn ding. Misschien dat ik blijf werken of dat ik meer hobbymatig projecten blijf doen. Dit klinkt waarschijnlijk heel vreemd. Waarom zo mijn best doen om te pensioneren, terwijl ik helemaal niet wil stoppen met werken?! Voor de meeste mensen gaat het niet om het niet willen werken, maar om het niet MOETEN.

06. Wat nou als je morgen dood gaat?

Als ik morgen onverwachts kom te overlijden, dan betaalt de verzekeraar mijn uitvaart, verhuisd mijn hond naar een goede vriendin en dan gaat mijn vermogen (inclusief mijn opgebouwde pensioen) naar mijn nabestaanden. Of is dat niet wat je bedoeld? Alsjeblieft, zeg. Ik ben pas 29 jaar oud. 😳 Maar goed, ik snap de vraag wel. Veel mensen zijn bang dat hun geld niet op is zodra ze komen te overlijden. Waarom? Is dat waar je op terugblikt wanneer je op jouw sterfbed ligt? Of je wel al jouw geld hebt uitgegeven? Ik zou mij eerder afvragen of ik wel gelukkig was. De mate van geluk is niet afhankelijk van hoeveel geld je uitgeeft en dat zal het ook nooit zijn. Als ik morgen dood zou gaan, dan kan ik oprecht zeggen dat ik gelukkig was, ook al is niet al mijn geld uitgegeven. Dat is voor mij veel belangrijker dan ‘GeLuKKiG iS Er NikS OvEr eN KRiJGt De BELaStiNGdIeNsT NiKS.’ 😅

07. Waar moet ik beginnen als ik FIRE wil worden?

Als je écht wilt beginnen met het verbeteren van jouw financiële situatie, begin dan bij het begin. Zorg voor een handig financieel systeem, bouw een buffer op, maak een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven, verlaag je uitgaven, etc. Weet je niet zeker welke stappen je zou moeten zetten? Dan kun je natuurlijk Money Game gebruiken. In dit spel leg je de reis af naar financiële stabiliteit. Ik leg je stap voor stap uit waar je aan zou moeten werken én ik zal je uitleggen hoe je dit in zo min mogelijk tijd kunt doen. En nee, in het boek vertel ik niet dat je onder bijstandsniveau moet gaan leven 🤣 (maar dat mag natuurlijk wel).

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.