fire om financiele doelen te behalen

Zo gebruik je de filosofie van FIRE om jouw eigen financiële doelen te behalen

Recent ben ik een paar keer in de media geweest om te vertellen over FIRE: Financial Independence, Retire Early. Het concept is in theorie erg simpel: je werkt hard, geeft weinig uit en je belegt of investeert het bedrag dat je elke maand overhoudt. Dit herhaal je totdat je genoeg geld hebt belegt om te kunnen leven van het rendement. Op deze manier kun je vervroegd met pensioen en hoef je niet tot je 70e te blijven werken. Maar wat nog veel interessanter is, is de filosofie achter FIRE. 🔥

Over FIRE blog ik eigenlijk niet zoveel, omdat ik van mening ben dat deze reis niet voor iedereen is weggelegd. Waarom niet? Omdat ik vind dat je geld moet gebruiken om dromen uit te laten komen en omdat niet iedereen dezelfde dromen heeft. Ik streef zelf naar financiële vrijheid, omdat zowel de reis als de bestemming bijdragen aan mijn geluk. Maar die definitie van geluk: die is voor iedereen weer anders.

FIRE om jouw eigen financiële doelen te behalen

De methode en filosofie van FIRE kunnen er dus voor zorgen dat je vervroegd met pensioen kunt. Dat is een extreem doel, heel ver weg in de toekomst. Maar als je deze methode kunt gebruiken om dát te bereiken, dan kun je het natuurlijk ook gebruiken om andere (minder extreme) doelen te behalen. Door de stappen van FIRE te volgen, kun je namelijk ook de volgende doelen behalen:

  • Genoeg geld sparen om een huis te kunnen kopen.
  • Geld sparen om een eigen onderneming te kunnen starten.
  • Geld sparen om op wereldreis te gaan.
  • Of geld apart zetten voor jouw kinderwens.

Dit is niet vanzelfsprekend voor millennials

Een huis kopen wordt bijvoorbeeld steeds moeilijker, omdat je steeds meer eigen geld moet inbrengen. Dit is heel vervelend, maar het heeft geen nut om bij de pakken neer te zitten. Hup, schouders eronder. 💪 Zorg ervoor dat je meer geld gaat overhouden, zodat je meer gaat sparen, zodat je alsnog jouw dromen kunt gaan waarmaken. Dromen komen niet aanwaaien, je zal ze zelf moeten realiseren. Het klinkt hard (sorry), maar ik was zelf zo’n type dat altijd klaagde dat financiële dromen niet voor mij waren weggelegd. Ik was oprecht van mening dat ik niks kon veranderen aan die situatie en ik vond mijzelf nog net geen slachtoffer. 😂 Ik dacht echt dat er niks te sparen viel met mijn inkomen, maar het tegendeel bleek waar toen ik mij uiteindelijk ging verdiepen in mijn financiën.

Moet ik dan gaan beleggen?

Nee, dat hoeft niet. Beleggen en investeren is vooral interessant wanneer je doelen wilt realiseren die nog ver in de toekomst liggen. Als je het geld wilt gebruiken om een huis te kopen, een onderneming te starten of om jouw kinderwens te verwerkelijken, dan zou ik het geld ‘gewoon’ sparen en niet beleggen. Beleggen brengt sowieso risico met zich mee, dus gebruik nooit spaargeld dat je binnen een paar jaar nodig zou kunnen hebben!

Zo gebruik je FIRE voor jouw financiële doelen

De bedoeling is natuurlijk dat je zoveel mogelijk geld gaat overhouden. Dat kan op twee manieren: meer geld verdienen en/of minder geld uitgeven. Hiermee vergroot je het verschil tussen jouw inkomsten en jouw uitgaven. In mijn boek Money Game noem ik dit de Money Leap. Hoe groter jouw Money Leap, hoe sneller jij jouw financiële doelen kunt realiseren. De eerste stappen die jou zou moeten zetten:

  • Een simpel overzicht maken van jouw inkomsten en uitgaven.
  • Een financiële basis opbouwen met onder andere een buffer.
  • Het opzetten van een financieel systeem, waarmee je jouw financiën kunt automatiseren.

Of je kunt heel makkelijk de route volgen die ik voor je heb uitgestippeld in Money Game. Dit is namelijk de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Het gaat niet per sé over FIRE, maar het geeft je wel de basis die je nodig hebt om met FIRE (of andere financiële doelen) aan de slag te gaan. Dus als je het zat bent om elke maand aan te modderen met je financien, dan zou ik zeker eens kijken of Money Game wat voor je is. 😉

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.