Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
flinke buffer opbouwen jan modaal

Waarom ik ervoor heb gekozen om een flinke buffer op te bouwen

5 september 2020
Sandra

Het opbouwen van een flinke buffer is cruciaal. Een buffer zorgt er namelijk voor dat je onverwachte financiële tegenslagen aankunt. Zodat je niet bij de eerste klap al ten onder gaat, zeg maar. 😅 De gemiddelde Nederlander heeft amper een buffer voor noodgevallen. En eerlijk gezegd had ik ook een lange tijd een veel te kleine buffer… Daar heb ik verandering in gebracht en in deze blog zal ik je vertellen waarom ik dat heb gedaan én waarom ik het zelf zo belangrijk vind om een buffer te hebben.

In deze blog deel ik mijn mening en mijn ervaring. Wat betreft persoonlijke financiën, bestaat er geen one-size-fits-all (behalve Money Game natuurlijk). Per persoon kunnen plannen, behoeften en mogelijkheden variëren. Onderstaande tekst is dus ook niet bedoeld als financieel advies en mag je absoluut niet zo opvatten 🙂 Het is puur bedoeld om te delen hoe ik zelf dingen zie en/of heb gedaan. Daar mag je inspiratie uithalen, maar zorg er wel voor dat het past bij wat jij wilt, doet en kunt.

Waarom ik een flinke buffer zo belangrijk vind

Het zal je misschien verbazen, maar de meeste mensen in het wereldje der persoonlijke financiën zijn helemaal niet zo geïnteresseerd in het geld. Althans, het gaat ze niet om het geld zelf. Het gaat erom waar geld voor staat en wat je er mee kunt doen. Volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig spaargeld en mijn huishouden behoorde ook tot die groep. De waarheid is ook dat we door dit gebrek aan spaargeld massaal kwetsbaar worden voor schulden, betalingsachterstanden, geldstress, etc. Maar wat ik vooral erg vond, is dat het mij beperkte in de keuzes die ik kon maken. 😩 En dan bedoel ik niet de keuzes zoals ‘zullen we uiteten gaan vanavond’ of ‘zal ik dat ene jurkje kopen’. Ik bedoel échte keuzes. Keuzes die levens kunnen veranderen.

  • De keuze om minder te gaan werken zodra je richting een burn-out gaat, bijvoorbeeld.
  • En de keuze om minder te gaan werken wanneer je een kind krijgt.
  • Of de keuze kunnen maken om over te stappen naar een andere baan, ook al verdient die wat minder.
  • Of de keuze kunnen maken om bij je partner weg te gaan, wanneer je in een ongelukkige relatie zit.

Dit zijn allemaal keuzes die enorme impact hebben op jouw leven. En zonder spaargeld kun je veel van deze keuzes niet maken. 💸 Zorg jij voor een buffer, dan zorg je ervoor dat jij altijd keuze hebt.

Een buffer helpt bij alle vervelende situaties in het leven

Er zijn veel dingen die flink mis kunnen gaan in het leven. Een scheiding, het overlijden van een geliefde, onverwachts zwanger raken (wat natuurlijk een heel mooi iets is, maar wat dan wel onverwachts veel kosten met zich meebrengt), je baan kwijtraken, een burn-out krijgen etc. Al deze situaties hebben direct of indirect te maken met geld. Het niet hebben van een buffer kan ervoor zorgen dat je linea recta in de shit komt te zitten. En het hebben van een buffer kan er net voor zorgen dat jij je hoofd boven water kunt houden. In het geval van dit soort vervelende situaties is het hebben van een buffer cruciaal en vergroot je de kansen aanzienlijk om er redelijk heelhuids van af te komen. Zorg jij voor een buffer, dan zorg je ervoor dat je alle vervelende situaties aan zal kunnen.

PS. Alle grote, leuke dingen in het leven kosten óók veel geld (samenwonen, bruiloft, onderneming starten, kinderen krijgen, huis kopen, etc). Dus ook voor de positieve dingen in het leven is het slim om een flinke buffer te hebben. (Ik realiseer mij nu dat ik echt een pessimist ben! 😂)

Het is mij gelukt een flinke buffer op te bouwen

Ik heb het afgelopen jaar (eigenlijk twee jaar) behoorlijk krom gelegen. Niet omdat ik te weinig verdiende, maar omdat ik zoveel mogelijk geld wilde sparen voor mijn buffer. En dat is gelukt! Dit samen met het geld dat ik al had gespaard, het geld dat ik destijds had uitgeleend en nu terugkrijg, het geld dat ik verdiende aan de verkoop van mijn auto én de borg die ik terugkreeg van mijn vorige huis, heeft ervoor gezorgd dat ik een buffer heb waarmee ik mij nooit meer onveilig hoef te voelen.

En mens, wat een opluchting is dat!!! Het maakt niet uit wat het leven voor mij in petto heeft, I am ready for it 💪 Je vraagt je misschien af waarom ik dit je vertel. Misschien vind je mij wel een opschepper (snap ik). Maar ik wilde eigenlijk vooral aantonen dat ook Jan Modaal genoeg opzij kan zetten om je geen zorgen meer te hoeven maken. Ook als alleenstaande. Ook als zzp’er. Ook al vrouw. Ook als millennial. Ik weet dat het cliché klinkt, maar als ik het kan, dan kan jij het ook. En daar moet ik ook bij vermelden: ik heb daar hard voor gewerkt én ik heb echt mijn leven tijdelijk on hold gezet om dit te kunnen bereiken. Maar wat is nou één jaar buffelen, waarna je de rest van je leven financiële zekerheid hebt (zolang je het niet hoeft uit te geven 😉 ).

Gerelateerd:
Moeite met sparen? Met deze tips word je er een stuk beter in
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal