online geld verdienen met fotografie hobby

Fotografie als hobby? Zo verdien je er online geld mee

Wist je dat ik vaak de tip geef om een leuke sidehustle te zoeken die past bij je interesses? Geld verdienen met een hobby is wat mij betreft de ultieme flex: het is leuk om te doen en je verdient er nog geld mee ook! Een van de welbekende hobby’s waar je geld mee kunt verdienen, is fotografie. Er zijn veel mensen die deze hobby hebben, maar er zijn weinig mensen die er ook een leuk zakcentje mee verdienen. En nee, daar hoef je geen professionele fotograaf voor te zijn en je hebt ook geen studio nodig. In dit artikel noem ik een paar manieren waarmee je geld kunt verdienen met jouw fotografie hobby.

01. Passief inkomen met stockphoto fotografie

Als je een beetje enthousiast bent over jouw fotografie hobby, dan heb je waarschijnlijk (bewust of onbewust) al een hele beeldbank aangelegd met foto’s die je hebt gemaakt. Wist je dat je met deze foto’s ook online geld kunt verdienen? Er zijn allerlei “stockwebsites” waar foto’s worden verkocht en gekocht. Deze worden dan gebruikt voor blogs, flyers, websites, e-books, billboards, etc. Je verkoopt hier GEEN exclusieve rechten bij, dus iedereen kan het voor (meestal) een paar euro of een paar tientjes aanschaffen. Voor bloggers zoals ik is dat ideaal, want dankzij stockwebsites hoef ik niet voor elke blog zelf een foto te (laten) maken. Dit scheelt mij heel veel geld en ook heel veel tijd.

Voor jou als fotograaf is het interessant, omdat je op deze manier geld kunt verdienen met de foto’s die je toch al hebt en/of toch al gaat maken. Het zal niet direct een vetpot zijn, maar als jouw foto’s populair blijken te zijn, kan het best een leuk zakcentje opleveren. Het ander groot voordeel is dat het hier om een passief inkomen gaat; je upload de foto’s en verder hoef je niks te doen! Alles gaat automatisch, de foto’s worden automatisch verstuurd naar de koper en jouw vergoeding krijg je automatisch uitgekeerd op jouw bankrekening of op jouw PayPal account.

Hoe het precies werkt en wat de voorwaarden zijn, verschilt per stockwebsite. Ik raad daarom ook aan om per stockwebsite goed te kijken wat de regels zijn, vóórdat je je aanmeldt.

02. Geld verdienen met Foap

Ook bij Foap kun je als amateur of als hobby fotograaf de foto’s verkopen die je maakt, net zoals bij de stockwebsites die ik hierboven noem. Het grote verschil is dat je bij Foap ook mee kunt doen aan ‘Missions’. Dan doet een merk of bedrijf een oproep voor foto’s/video’s die ze graag willen hebben. Je kunt dan een inzending doen. Mochten ze voor jouw materiaal kiezen, dan krijg je behoorlijk wat betaald! Zo zijn er al succesvolle Missions geweest voor Nivea, Getty Images en Lay’s. De prijzen hiervoor liggen tussen de $150 en $1800 dollar.

03. Online geld verdienen met POD

Maak jij de mooiste foto’s van landschappen, dieren of mooie gebouwen? Dan moet jij je zeker eens verdiepen in online geld verdienen met print-on-demand (POD). Jouw foto’s worden dan gebruikt op bijvoorbeeld canvassen voor aan de muur. Zo’n canvas wordt pas gemaakt zodra het wordt besteld (vandaar de term print-on-demand), waardoor dit jouw geen investering kost. Je houdt er wél een leuk passief inkomen aan over, want als de foto eenmaal is gemaakt, hoef je niks meer te doen. Bij deze websites kun je je aanmelden:

04. User-generated content

User-generated content (ook wel UGC genoemd) is een ideale sidehustle voor hobby fotografen. In opdracht maak je dan semi-professionele foto’s of video’s van producten voor bedrijven. Hier hoef je geen studio voor te hebben en je foto’s hoeven ook niet super professioneel te zijn. Het is namelijk juist de bedoeling dat het overkomt alsof “de gewone mens” het heeft gemaakt. Dat is de kracht van UGC. Gelikte reclames worden steeds minder populair: we willen écht mensen en échte producten zien. Als hobby fotograaf kun je daar zeker je voordeel mee doen. In een eerder artikel deelde ik al meer informatie over hoe je online geld kunt verdienen met UGC.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.