Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
fouten bij persoonlijke financien

De 3 populairste fouten die we allemaal maken bij onze persoonlijke financiën

14 augustus 2020
Sandra Boon

Het is overduidelijk dat het in Nederland (en andere landen net zo goed) ontbreekt aan financiële educatie. Zowel thuis als op school krijgen we over het algemeen niet zo heel veel mee rondom het onderwerp persoonlijke financiën. Meestal wordt ons wel verteld dat we geen geld moeten uitgeven dat we niet hebben, dat lenen geld kost en dat je altijd een buffertje moet hebben.

Maar echt praktische tips ontbreken vaak… En dat zorgt er weleens voor dat we onze persoonlijke financiën niet zo goed op orde kunnen houden 😉 En daarom benoem ik in dit artikel verschillende ‘fouten’ die vaak worden gemaakt wat betreft persoonlijke financiën. En ja, ik zal bij deze ‘fouten’ ook tips geven om ze te voorkomen.

01. Geen plan en overzicht hebben in je persoonlijke financiën

Ja, het is een open deur. Maar het is wél de waarheid; zonder plan en zonder overzicht zal je nooit echt verder komen wat betreft je persoonlijke financiën. Het is misschien net aan voldoende om rond te kunnen komen, maar je kunt veel meer bereiken wanneer je niet blijft aanmodderen. En zoals Jelle Hermus het zo mooi zegt in zijn boek Steeds leuker; een open deur moet je wél daadwerkelijk doorheen om in de andere kamer te komen. Je kunt niet vanaf een afstandje denken ‘hé, dat is een open deur, ik blijf mooi hier staan.’ Want dan heeft de open deur ook geen nut. 🤷

Het hebben van een plan én een overzicht is echt een must. Zet je uitgaven en inkomsten op een rijtje. Weet hoeveel je elke maand uitgeeft. Stel een budget op voor je variabele uitgaven. Maak spaardoelen. Maak een plan. Wéét waar je mee bezig bent. En nee, je hoeft daar niet heel veel tijd aan te besteden, kijk maar naar deel twee in dit artikel.

02. Je persoonlijke financiën veel te ingewikkeld maken

Vraag mij niet waarom, maar om de één of andere reden denken we dat het ingewikkeld moet zijn om góéd te zijn. Maar het tegendeel is waar: hoe makkelijker je het voor jezelf maakt, hoe beter. Zorg ervoor dat je eenmalig tijd besteed aan je persoonlijke financiën, zodat je daarna er nauwelijks nog naar om hoeft te kijken. En besteed je tijd niet aan nutteloze dingen. Je uitgaven categoriseren… Tja, dat kan. Maar wat heb je daar aan? Je uitgaven gaan niet omlaag door het te categoriseren. Probeer manieren te vinden om eenmalig tijd te besteden waarna je voor altijd daar de vruchten van kunt plukken.

Gerelateerd:
Overstappen naar een andere bank? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

Als voorbeeld: elke week naar vier verschillende supermarkten gaan om de beste deals te scoren, is misschien wel goedkoper, maar je moet wel élke week weer (veel) energie daar in stoppen. Dan kun je dus eigenlijk beter kijken naar manieren waarop je consequent geld bespaard. Zo heb ik een aantal standaard go-to gerechten waarvan ik weet dat deze altijd goedkoop zijn bij een specifieke goedkope supermarkt (ik zal geen naam noemen). Eenmalig heb ik er tijd in gestopt om uit te zoeken wat goedkoop is en daarna hoef ik er nooit meer tijd in te stoppen. Eenmalig uitzoeken welke zorgverzekering het goedkoopst is, bespaard jou elke maand geld. En ja, dat geldt ook voor andere verzekeringen en abonnementen.

Daarnaast komt het ook vaak voor dat mensen veel te ingewikkelde systemen opzetten, met tig verschillende betaalrekeningen en tig verschillende spaarrekeningen. Maak het jezelf niet te moeilijk, het is juist de bedoeling dat jij jouw leven makkelijker gaat maken. Extra tip: werk niet aan te veel verschillende spaardoelen tegelijkertijd. Dit werkt demotiverend, doordat het lijkt alsof alles mega lang duurt. ⏳

Ik zal het je makkelijk maken…

https://ikbenjanmodaal.nl/money-game/In 2020 heb ik een methode ontwikkeld (Money Game) waarmee je op een makkelijke en laagdrempelige manier jouw financiën kunt regelen. Geen budgetplannets, geen huishoudboekjes en geen ingewikkelde spreadsheets. Gewoon: zo simpel mogelijk en in 5 minuten per maand jouw financiën regelen. Klinkt goed, toch?

Meer over Money Game

03. Je kop in het zand steken

Ik geef het toe: dat heb ik ook jarenlang gedaan. Wel leuk verdienen, maar alles net zo hard weer uitgeven. En waar aan? Nou, geen idee… Het verdampte als water onder de brandende zon. Vrijwel elke personal finance blogger kan hier over meepraten, want we hebben allemaal zo’n trigger gehad waardoor we ineens wakker werden. Wees niet streng voor jezelf, maar wordt wel bewust van je uitgaven, van je zwaktes (ja, die hebben we allemaal 😅) en van de dingen waar je eigenlijk liever niet aan wilt denken. Of het nou gaat om die buffer die nog steeds niet bestaat, om die rekeningen die nog steeds niet zijn betaald, om die hypotheek waarvan je weet dat je extra zouden moeten aflossen; het is tijd om je kop uit het zand te halen. Tijd om alles de boel eens op orde te maken. 💪

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal