geen geld verdienen met affiliate marketing

3 Fouten waardoor ik geen geld verdiende met affiliate marketing

Ik ben gek op affiliate marketing. Het is een ideale manier om geld te verdienen, zónder zelf diensten of producten te moeten aanbieden. Met deze sidehustle heb je volledige vrijheid, want je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe je affiliate marketing inzet. Daarnaast is het ook een goed excuus om lekker veel te kunnen lullen over je favoriete onderwerpen. In mijn geval: geld.

Toch duurde het relatief best wel lang voordat ik met deze blog geld verdiende via affiliate marketing. Er waren (achteraf gezien) een paar dingen die ik niet helemaal goed deed. Of eigenlijk: dingen die ik ronduit fout deed. In dit artikel zal ik uitleggen welke domme fouten ik maakte en hoe ik dit weer heb opgelost.

01. Ik propte meerdere onderwerpen op één website

Toen ik deze blog startte, ging het niet alleen maar over geldzaken. Ik schreef namelijk ook over duurzaamheid en hoe dit grote raakvlakken had met geld. Zo schreef ik bijvoorbeeld een blog over duurzame make-up en hoe dit goedkoper was dan de merken die ik normaal gebruikte. Deze blog scoorde heel goed in zoekmachines, maar… Ik denk dat Google daardoor dacht dat mijn blog over beauty ging. Ik scoorde namelijk voor geen meter meer op blogs die met geld te maken hadden. Het mixen van verschillende onderwerpen kan sowieso verwarrend zijn voor de websitebezoeker. Jij snapt de link tussen twee onderwerpen misschien wel, maar een ander wellicht niet. Dat was bij mij ook het geval. Toen ik verschillende artikelen over duurzaamheid (en duurzame producten) schrapte, begon ik veel beter te scoren op geld gerelateerde zoektermen.

02. Ik deed niet genoeg onderzoek vooraf

Ik ben geen fan van uitgebreide ondernemingsplannen. Zodra ik een idee en een strategie heb (welke doorgaans niet meer dan 1 A4 beslaat) ga ik aan de slag. Gaandeweg vogel ik alles wel uit. Die instelling zorgt ervoor dat ik niet eindeloos rondjes blijf lopen in het “bedenken van een plan”, maar dat ik in de actiemodus kom. Achteraf had ik best wat meer onderzoek kunnen doen, want…

  • Dan had ik geweten welke zoekwoorden er veel gebruikt worden.
  • Dan had ik daar blogs voor kunnen schrijven.
  • En dan had ik veel sneller een groter bereik opgebouwd.
  • En natuurlijk ook sneller geld kunnen verdienen met affiliate marketing.

Ik vond het gewoon leuk om te schrijven en wilde mijn ervaringen en nieuw opgedane kennis delen. Achteraf heb ik veel blogs voor Jan L*L geschreven, want deze scoren totaal niet in zoekmachines en worden dus ook niet gelezen. Dat was zonde van mijn tijd!

03. Ik plaatste willekeurig affiliate linkjes

Oké, niet helemaal willekeurig, maar ik plaatste hier en daar gerelateerde linkjes in blogs. Het komt alleen wel heel erg willekeurig over. Zo schreef ik bijvoorbeeld een artikel over geld sparen, waarbij ik terloops noemde dat je geld ook kunt beleggen. Daar plaatste ik dan een linkje naar een online broker. Het is niet geheel willekeurig, maar… 

De mensen die dit artikel lezen, verdiepen zich in sparen. Ze hebben waarschijnlijk niet eens interesse in beleggen. En al hebben ze interesse in beleggen: dan hebben ze toch écht meer informatie nodig. Je gaat niet op een willekeurige link in een artikel over spaargeld klikken en dat je dan denkt “Oh hey, een online broker. Ja, ik ga mij nu aanmelden en aandelen kopen!” Zo werkt het koopproces nou eenmaal niet.

Als je een affiliate link plaatst, moet je je dus altijd afvragen: heeft een lezer van dit artikel genoeg informatie om hier op te klikken en vervolgens een aankoop te doen? Natuurlijk kom je meestal na het klikken van zo’n link op een landingspagina terecht, waar je meer informatie vindt over het product of over de dienst. Toch kan dat net niet genoeg zijn. Houd daar rekening mee bij het schrijven van content.

Affiliate marketing, maar dan goed

Ik heb veel tijd verspild door bovenstaande fouten. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik veel meer resultaat kunnen behalen. Aan de andere kant: als ik het niet had geprobeerd, had ik het ook nooit kunnen leren. Spijt? Nooit! 

Wil jij je ook verdiepen in affiliate marketing, zodat je naast je baan een extra zakcentje kunt verdienen? In de Sidehustle Dossiers vind je meer informatie, plus een overzicht van alle blogs die ik heb geschreven over dit onderwerp. Op Instagram deel ik ook regelmatig tips. Kom je mij volgen?

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.