Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
geld besparen door rekening in een keer te betalen

5x Kostenposten waarmee je geld kunt besparen door het in één keer te betalen

6 oktober 2020
Sandra

Geld maakt geld. Veel van ons kennen dat gezegde wel (en weten vaagjes wat dat precies betekent), maar wist je dat het andersom ook geldt? Met geld kun je geld besparen. Dat klinkt onlogisch, maar het is echt zo. 😉 Als je geld hebt, kun je bijvoorbeeld makkelijker dingen in bulk kopen, waardoor je op langere termijn goedkoper uit bent. Maar je kunt ook geld besparen door rekeningen in één keer te betalen in plaats van door elke maand een termijnbedrag te betalen. In deze blog noem ik daarom 5 dingen waarmee je kunt besparen door het in één keer te betalen.

Terwijl je deze blog leest, denk je waarschijnlijk ‘jeetje, waar moet ik dat geld vandaan halen om dat in één keer te kunnen betalen?’ en dat is heel begrijpelijk. Het zijn inderdaad relatief grote bedragen. Op korte termijn kan dat voelen alsof je juist meer betaald, omdat er pas op lange termijn resultaat van te zien is. En mocht je het geld dit jaar niet hebben; geen probleem. Maar wellicht is het dan een goed idee om alvast te sparen, zodat je het volgend jaar wél kan doen. En mocht je je afvragen of dit nou wel echt loont of niet: onderaan dit artikel zal ik deze ‘kortingen’ toepassingen op mijn eigen lasten en dan zal je concreet kunnen zien hoeveel ik nou echt zou kunnen besparen hiermee.

01. Zorgverzekering in één keer te betalen

Tot vorig jaar wist ik helemaal niet dat het überhaupt mogelijk is om je zorgverzekering in één keer te betalen. Bij mijn eigen zorgverzekering is dat namelijk sowieso niet mogelijk (niet alle zorgverzekeringen bieden deze optie). Maar het is dus wél mogelijk en via een vergelijkingstool zoals die van Jan Modaal kun je berekenen hoeveel goedkoper je uit zou kunnen zijn. Over het algemeen is dit tussen de 1 en 3 procent per jaar. Dat klinkt niet zo veel, maar het kan op zich aardig oplopen. Plus; je betaald minder, maar krijgt er wél hetzelfde voor. Als ik het voor mijn eigen zorgverzekering bereken, zou dit mij €20 euro tot €50 euro per jaar kunnen besparen.

02. Belastingen in één keer te betalen

Naast je zorgverzekering is het ook mogelijk om belastingen in één keer te betalen. Dat is vooral interessant voor ondernemers die de aangifte inkomstenbelasting moeten betalen. Bij de aangifte inkomstenbelasting krijg je namelijk korting over de helft van jouw ‘schuld’, omdat je anders invorderingsrente zou moeten betalen. Voor de gemiddelde ondernemer met een modaal inkomen geldt dat het in één keer betalen van de aangifte inkomstenbelasting zo’n €175 euro per jaar zal besparen. Op de website van de Belastingdienst kun je zien hoe dit wordt berekent. Krijg je aanslagen van andere belastingen? Kijk dan altijd goed of het ook mogelijk is om het in één keer te betalen in plaats van in termijnen. Dat hangt soms ook af van het type belasting en verschilt ook nog weleens per gemeente.

03. Je telefoon in één keer te betalen

Sluit je een abonnement af waar een telefoon bij zit, dan koop je die telefoon eigenlijk op afbetaling. Of eigenlijk sluit je dan een lening af voor jouw telefoon. En je raad het al: per maand betaal je (op lange termijn) meer dan wanneer je het in één keer zou betalen. Over het algemeen is het dus goedkoper om een los toestel te kopen met een abonnement voor het verbruik. Maar let op: wanneer je een toestal los koopt, kan het zijn dat je wél duurder uit bent, doordat je dan een eventuele korting op het toestel mist. Dat hangt echt totaal af van de prijzen, van de huidige aanbiedingen en van het huidige aanbod. Doe dus zeker je research! Toen ik het een paar maanden geleden uitzocht, besefte ik pas hoe duur de toestellen zijn die ik normaal gesproken gebruik! Ik was er echt oprecht van geschrokken; normaal zou ik echt geen toestel van €800 euro kopen… Maar doordat ik een abonnement had, kwam het er wel op neer dat ik er zoveel voor betaal. Nu heb ik een los toestel gekocht van €150 euro (wel een ander merk, maar werkt net zo goed), waardoor ik sowieso al véél goedkoper uit ben. Maar laten we zeggen dat ik wel een nieuwe, dure telefoon wil (bijvoorbeeld de iPhone 11 met 64GB) en ervoor kies om het los te betalen i.p.v. in 12 termijnen, dan ben ik uiteindelijk €205 euro goedkoper uit. Voor exact hetzelfde toestel…

04. Andere verzekeringen in één keer te betalen

Ook veel verzekeringen kun je per jaar betalen in plaats van per maand. Bij een autoverzekering bespaar je daar ongeveer 6% mee. In mijn geval (toen ik nog een auto had en €47 euro per maand betaalde) zou mij dat zo’n €35 euro besparen. Wederom niet veel, maar wel mooi meegenomen. Ook verzekeringen zoals bijstandsverzekeringen en levensverzekeringen kun je per jaar betalen. Loop dus even jouw huidige verzekeringen na en kijk of het de moeite waard is om je maandbedrag aan te passen naar een jaarbedrag.

05. Zelf vragen of het mogelijk is om per jaar te betalen

Je hoeft niet altijd af te wachten tot de mogelijkheid wordt aangeboden. 😉 Je kunt natuurlijk zelf ook contact opnemen met bedrijven of instanties om te vragen of je per jaar zou kunnen betalen. Soms wordt er dan inderdaad een mooie korting geboden. Zo ken ik iemand die zijn kantoorruimte een jaar vooruitbetaald en daar ruim €1.000 euro mee bespaart. En daarnaast ken ik bijvoorbeeld ook een onderneemster die zelf op haar factuur een korting van €10 aanbied wanneer je de factuur binnen een week voldoet. Hiermee wil ze voorkomen dat ze continue achter klanten aan moet zitten. En dat vond ze die €10 wel waard. 😉 En haar klanten betaalden bijna allemaal dezelfde dag nog.

Is dit het waard? Dat mag je voor jezelf bepalen

Het is lastig te zeggen of dit de moeite waard is of niet. Het totaalbedrag komt uit op een leuk extra bedrag, terwijl je er wél hetzelfde voor terugkrijgt en er niks voor hoeft te laten. Dat is dan wel weer mooi meegenomen. Als ik zelf alles bij elkaar optel en het gunstigste bedrag aanhoud, kom ik uit op het volgende:

Zorgverzekering€50 euro
Belastingen€175 euro
Telefoon€205 euro
Andere verzekeringen€35 euro
Totaal€465 euro

Dat is een mooi bedrag om te besparen. Of laat ik het zo zeggen: daar moet je behoorlijk wat etentjes en uitjes voor laten. Of héél veel dubbeltjes voor omdraaien bij het boodschappen doen. Maar aan de andere kant: je zal dan wel een spaarpot van tegen de €15.000 euro moeten hebben, om al deze dingen in één keer te kunnen betalen. (Daarbij berekend dat een ondernemer €10.000 euro zou moeten afdragen aan belasting – ben je geen ondernemer, houd dan €5.000 euro aan voor bovenstaande kostenposten). Een potje aanhouden van €15.000 euro per jaar lijkt immens groot. Maar datzelfde geld zou je alsnog moeten betalen, dus je bent het sowieso aan het einde van het jaar kwijt. En het hangt echt volledig af van je perceptie: €15.000 euro sparen en aanhouden om €465 euro te besparen klinkt alsof het nauwelijks de moeite waard is. Aan de andere kant: als jou elk jaar zomaar €465 euro in de hand wordt gedrukt, zou je dan zeggen ‘Laat maar, dat is de moeite niet’? 🤔

En wat ga je dan doen met het bespaarde bedrag?

Zoals ik in het begin al zei: geld maakt geld. En met het hebben van geld wordt het makkelijker om geld te besparen, hoe krom dat ook klinkt. En het bespaarde bedrag kun je vervolgens weer gebruiken om geld te verdienen. Een bedrag van €465 euro is genoeg om bijvoorbeeld extra af te lossen op je hypotheek, om te investeren of beleggen of als aanvulling op jouw pensioen. Zo zet je het geld dubbel in om een financieel stabiel leven op te bouwen voor jezelf.

Gerelateerd:
Boekreview: Waar doen ze het van?
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal